Last news in Fakti

20 Юни, 2003 00:00 530 0

Незаконно сметище ще се превърне в голф-игрище

  • игрище-
  • дупки-
  • около-
  • върху-
  • голф игрище
Двама инвеститори са проявили интерес към терен в кв. "Горубляне", върху който да бъде изградено модерно голф-игрище. Едните са около групата на "София ер", която е изградила първото голф-игрище в Ихтиман, а другата е около бившите собственици на хотел "София", съобщи Асен Дюлгеров, главен секретар на Столична община.
, Световните стандарти изискват голф-игрищата да имат 18 дупки,разположени върху 800-1000 дка земяИдеята е спортното съоръжение да бъде разположено върху 900 дка земя. В момента 12 хектара от терена се използват като нерегламентирано сметище, което е предпоставка за замърсяване на околната среда по поречието на р. Искър. Други 41 хектара са заливна тераса. С изграждането на голф игрище, а в последствие и прилежащи сгради като заведения за развлечения и хотел, не само ще се облагороди района, но ще се подобрят и екологичните условия.
Възстановяването на нарушената природна среда в градски условия и в частност по поречието на р. Искър е в унисон с проекта за екоселище и се съобразява с практиката и изискванията на Европейския съюз по отношение на нарушени територии по поречия на реки.
Размерът на едно игрище зависи от броя на дупките, които има в него. Международните стандарти изискват 18 дупки, за които са необходими между 800 и 1000 дка земя. Единственото голф-игрище в момента в Ихтиман е с по-малко дупки именно, защото не разполага с достатъчно земя.
Кметът на София, председателят на СОС и по един представител наполитическите сили, представени в съвета, ще водят преговори за смесено дружество за изграждане на голф-игрището в Горубляне. Теренът, който е оценен на около 3 700 000 долара, няма да бъде продаван, а само ще бъде дадено право на строеж. Делът на общината в общия капитал на дружеството трябва да бъде не по-малък от 25 на сто, решиха съветниците.
Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА