Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 21:51 5 290 34

Накъде върви строителството в България

  • строителство-
  • eurostat-
  • данни

Европа - отчита спад, а у нас се наблюдава ръст

Накъде върви строителството в България - 1
Снимка: Shutterstock

Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на еврозоната се понижи през август, докато строителството в България нарасна за първи път от три месеца насам, показват данни на Eurostat. Строителството в ЕС се сви през август с 0,4% спрямо юли, когато се повиши с 0,2%, докато в еврозоната продукцията в строителството отбеляза спад с 0,6% след повишение с 0,3% месец по-рано, уточнява БНР.

Най-силен спад през юни отбеляза строителството в Унгария (понижение с 4,4%), следвана от Нидерландия (с 3,7%) и Германия (с 2,1%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено Румъния (с 2,5%), Португалия (с 2,3%) и Австрия (с 2,0%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през август 2022 г. с 2,8% след повишение с 2,0% през юли, докато в рамките на еврозоната строителството нарасна с 2,3% след повишение с 2,1% през предходния месец.

Най-силен растеж на годишна база в строителството през август беше отчетен в Словения (скок с цели 30,2%), следвана от Румъния (повишение с 15,8%) и Австрия (с 13,7%), докато най-силен спад беше отчетен в Испания (понижение с 5,6%), Нидерландия (с 1,75) и Чехия (с 0,3%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през август 2022 г. се повишава с 0,6% спрямо юли, когато се сви с 0,4%, като това представлява първо нарастване на строителната продукция от месец май насам.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък нарасна през август с 1,0% (спрямо август 2021 г.) след понижение с 0,9% през юли.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    24 5 Отговор
    всеки се бие и вика на другия, мръдни да купя аз бях пръв, на там е тръгнало, че и едно качествено се строи...малко пари искат ми се струва,
  • 2 £€¥√

    34 2 Отговор
    Европа - отчита спад, а у нас се наблюдава ръст

    Строим за циганите 🤣

    Коментиран от #3

  • 3 Дам

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "£€¥√":

    Сега строим,продажбата ще стане трудна и невъзможна и после ТЕ ще се настанят и ще превземат имот по имот,както става по малките села.
  • 4 Коментар

    3 10 Отговор
    Статията е непълна, не се прави разлика между жилищно и инфраструктурни строителство. Понеже ние в Бг спряхме всички инфраструктурни проекти, може да предположим че имаме ръст в жилищното строителство. Търсенето се струва, а строителството увеличава, поради голямото технологично време за създаване на този продукт. Това увеличава ножицата още повече му търсене и предлагане.

    Коментиран от #13

  • 5 сериозно по темата

    7 34 Отговор
    Сериозен коментар
    Моля абстрахирайте се от емоциите и погледнете ИСТИНАТА в очите, без значение какво ви се иска и за какво мечтаете. В крайна сметка хората четат коментарите за да се информират, не за да избиват комплекси. И така започваме:
    1. Има НАД, повтаряме НАД 150млрд лева на домакинства в банките. ДОМАКИНСТВА, не фирми, не офшорки, не олигарси, а ДОМАКИНСТВА. За тези от вас които не знаят какво е ДОМАКИНСТВО ще поясня. Това са баба Пена и дедо Генади. И това не е всичко има поне още 2 пъти повече пари под дюшеци.
    Всички тези пари се обезценяват. Всеки знае че по време на война най-сигурното място е ИМОТА.
    2. Има огромен глад за жилища. ДА точно така - ОГРОМЕН. Защо всички забравят че Украинския народ е 40 млн души. Над половин вече има в България. Тези хора търсят дом.
    3, В провинцията е пълна мизерия. Всеки се насочва към големия град, защото това е единственият начин да оцелееш. Ако живееш в провинцията не можеш да си позволиш горивото за да пътуваш. В градовете всичко имаш в радиус от 500м
    4. През последните години доходите на българина почти се удвоиха без да преувеличаваме. Годшно заплатите растат с не по-малко от 10%. Като започнем с лекари/даскали, минем държавните институции, частният сектор, международните компании, стигнем до домашните майстори. Някой дава ли си сметка колкко взимат в момента кърти-чисти-извозва? Ако на вас персонално не са ви вдигнали заплатата - потърсете вината у себе си
    5. В моента лихвите по ипотеките са рек

    Коментиран от #9, #15, #23, #33

  • 6 сериозно по темата

    7 32 Отговор
    ... продължение
    5. В моента лихвите по ипотеките са рекордно ниски, на фона на галопираща инфлация. Дори да не притежаваш нищо, ако теглиш кредит - инфлацията го изяжда. Банките колкото и да вдигат лихвите, те не могат да настигнат инфлацията.
    6, Ако си мислите че предстои спукването на имотен балон - помислете за миг. Защо хиляди строителни предприемачи започват нови обекти в момента? Нима вие сте по-умни от тях. За справка отворете електронния портал на Направление архитектура и градоустройство - ще видите рекорден брой разрешения за строежи.

    В заключение ще кажа:
    Това е изкючително рядък шанс в историята и живота въобще - без да имаш пари, да теглиш огромен ипотечен кредит, който ще се стопи до няколко години до сума за автомобил 2ра ръка. Апропо именно тази далновидност е направила богатите хора богати.

    Коментиран от #7, #8, #11, #18, #30

  • 7 МирО

    34 3 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно по темата":

    Не знам от къде ти е тая информация за милярди и милярди в домакинствата,
    но влизаме в много тежка криза и БЕТОНЪТ НЕ СЕ ЯДЕ, огромен брой от жилищата са празни,
    дори в дестинация Софето, ако рязско закъсат ДОМАКИНСТВАТА и на пазара излязат смо
    10-15% от празните жилища сриват на цените немога да го мисля, щот и купувачи в тежка криза
    са кът, но има една стара поговорка - всеки сам си решава. Недвижимия имот е трудно ликвиден актив,
    имам познати продават от 6 месеца имот и последните 4 месеца никои не проявил интерес - и те мислят първоначално да свалят цената с десетина процента.
  • 8 Още по сИриозно по темата

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно по темата":

    скоро ще има прИмоции
  • 9 До Брокер

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "сериозно по темата":

    Въх, на тез брокери са им раздали листовки с какво да лъжат хората. Ами при 15% по малко воисвания, при положение че повечето са капарирани в минал период, работата им е намаляла с 50%. Половината брокер отива на борсата.
  • 10 Брабус

    12 3 Отговор
    Върви към дъното!
  • 11 Специалисте

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно по темата":

    Има нужда перачницата да работи бе ланко.Другото са лакърдий дето ги разправяш.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тупан техно

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    И да добавя - строителството е Жилищно, Инфраструктурно и Индустриално. В момента при нас има застой и в индустриалното строителство..
  • 14 Гост

    2 14 Отговор
    Почвайте да ривети колкУ е некачествено и скъпо нащо строителство.Само да знаете как ме разтоварвате,малки неудачници и гладиатори ха ха ха
  • 15 До 5 сериозно по темата

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "сериозно по темата":

    Статистика за депозитите се проверява от сайта на БНБ, -> Парична и лихвена статистика, Кредити и депозити по количествени категории и икономически дейности, Депозити, Тримесечни данни,
    Общата сума депозити е 67 милиарда лв за домакинствата.
    Интересното е за броя депозите между 200 000лв и 500 000лв, които депозанти всъщост биха моги да купят в кеш, броят на тези депозити в лев са 8329 депозитни сметки за цялата страна.
    Голяма заблуда е че хората вадят кеша и купват по пет имота. Вижда се и от последната статистика по брой вписвания, забелязава се удвояване на сделките с кредит за смета на кешовите. Хората с пари купуваха миналата година.
  • 16 Брокер

    2 14 Отговор
    Нормално,дежурните хленчещи.Безплатно е само сиренцето в капаня
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 До сериозно по темата

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно по темата":

    Един имот купен с кредит се изплаща поне 10г.лихвите са ниски но главницата е надута, защото ниските лихви позволяват на бедни хора да теглят кредит което образува балона. Та когато лихвите тръгнат нагоре повечето от тях издишат. Тъй като в бг фиксираните лихви са макс за 5г. при вдигането и става интересно. Имот се купува когато цената му е ниска дори и лихвата да е висока. Тя може да се предоговори за по ниска при смяна на цикъла, цената на имота е фиксирана не можеш да я пресоговориш. Да си виждал имотен балон при високи лихви?! Именно лихвите водят до балон както е в момента. Строежите са много защото и банките и строителите са алчни което е нормално. В един момент обаче ще има недовършени сгради и фалирали строители. Банките пак ще спечелят от ситуацията. Историята винаги се повтаря защото хората са алчни и повтарят грешките си. За заплатите 2009 бяха 800 1000 лв сега са 1200 1500 масовите. Тоест заплатата скача по малко от 2 пъти имотите 2 пъти и половина. Да не забравяме и рецесията и загубата на раб. Места които тя води. Ако си с кредит и загубил работа какво правиш. Ако се разведе те, а ако се разболеете през тези 10 г.?!
  • 19 До сериозно по темата

    17 1 Отговор
    от цялата ситуация в момента а и в бъдеще ще спечелят тези, които имат средства на традиционен депозит, защото ще започнат да получават лихва за своите спестявания. В същото време ще загубят тези, които са заложили на свръхрискови инструменти – като криптовалути или надценени акции, облигации и недвижими имоти. Проблеми ще имат и тези, които са прекомерно задлъжнели, което ще се пренесе и към техните кредитори. Връщаме се към нормалните устои на финансите, което е добре, но проблемът е, че това завръщане ще е съпроводено със спукване на различни финансови балони, което ще е болезнено за част от инвеститорите, а и за цели държави
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мен

    13 1 Отговор
    Банките са започнали да повишават лихвите по кредитите – както на новоотпуснатите, така и по старите заеми. В някои случаи скокът на лихвата от септември дори е двоен. За това съобщиха в социалните мрежи изненадани клиенти, с кредити сключени преди години.
    За почти двоен ръст се оплакал потребител на "Уникредит Булбанк", като без да го уведоми, банката е увеличила този месец лихвата на ипотеката му в евро от 2.9% на 5.16%. Същото е станало и с потребител на "Прокредит Банк", която още в края на август е предупредила, че заемът му поскъпва с процентен пункт (по-точно с 0.98%) заради увеличение на индекса EURIBOR, свързан с лихвата. Това е и причината и ПИБ да увеличи в началото на октомври с 0.5 процентни пункта лихвата на всички свои бизнес клиенти. ОББ също вдига от този месец с 0.11 процентни пункта ипотеките за нови клиенти. Заедно с това банките спряха и промоциите си от лятото за жилищни и потребителски заеми.

    Коментиран от #27

  • 22 кочо

    11 0 Отговор
    Инфлацията е смазваща и изпреварва ръста на доходите. Разходите за живот у нас нарастват с най-бързите темпове от 1998 г. - почти 19 на сто на годишна основа за септември. Инфлацията е и на своеобразен 40-годишен връх в САЩ, рекордна е и за еврозоната.
  • 23 ха ха ха ....ха

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "сериозно по темата":

    евала, по-голям майтапчия по форумите отдавна не бях срещала
  • 24 Брокер

    5 6 Отговор
    НИКОГАЖ няма да ма върнити на селу, никогаж
  • 25 Цоко Смоко

    5 11 Отговор
    Скъпи са имотите в София.В другите градове са на прилични пари,защо само мрънкяте
  • 26 гост

    19 3 Отговор
    Мой познат който работи в Софийска вода ми каза, че са правили статистика и 40% от жилищата в София са с нулево потребление на вода, което означава, че са празни и не се живее в тях.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 кикирикииии

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мен":

    Значи предчустват на къде отиват нещата.
  • 28 007

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Значи всичкото това е на пазара.
  • 29 Тръпчо

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Така е но има и доста заможни софианци които крадат вода, отчитат нулево потребление, има и доста хора в чужбина. По принцип има 250 000 необитаеми жилища само в софия
  • 30 Варненец(натурализиран).

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно по темата":

    Благодаря ти много брокери. През 2012 си купих апартамент в затворен комплекс със 70 лева подръжка. Бях много щастлив че купувам евтин голям и обзаведен имот с паркомясто закрито. Абе се смятах за найумния. Обаче после разбрах че освен тези 70 лева имало и 15 лева на месец за общ ток. И най интересното беше че нямаме партиди за ел. Енергия. Един електромер другите контролни.
    И така от 2012 до 2017 имотите само вървяха надолу, хубавото беше че промишления ток беше само 3 стотинки по-скъп от нормалния. Е миналата година започнах да плащам сметки от 600-700 лева за промишлен ток на месец.
    Пуснах обява в Един сайт за имоти на ниска цена, обаче 30% повече от тази на която го закупих. Обади се един от Добрич и веднага го капарира. И той щастлив че ударил Джак Пот.
    И си го представям с нотариалния Акт в Енергото как си сменя партидата за ток.
    Междувременно подръжката стана 115 лева плюс ток 600 лева и вноска за ипотека 650 лева която ще стане 900 при повишаване на лихвите от 2.5 на 7 %.
    Така че си отваряйте очите. А аз си ви благодарен че има хора които ви се връзват и бързат да купят веднага че утре ще струва 1 милион лева.
  • 31 Гост

    3 6 Отговор
    До 30 - ти като си мизерник,другите не са.Затова си ходи на село,откъдето си дошъл

    Коментиран от #32

  • 32 и да уточня

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    аз съм брокера и съм от с.Оногул - добричко, ма ни стъпвам там, вечи съм варналия
  • 33 Викинг

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "сериозно по темата":

    Сериозен отговор,живея в дълбока провиниция,дохода ми е 20 к на месец,имам всичко което съм поискал,за чий х... ми е да живея в клоаката наречена София???Живял съм в големи столици още от времето когато на вас ви трябваше пътен лист за да излезете от града в който живеете...
  • 34 Aнонимен

    5 1 Отговор
    Аз най-се радвам, че до сега не съм дал лев на брокер при всички имотни сделки, където съм участвал. Звъняха ми, но ги пратих на м... им и си намерих и мое жилище и купувач на гараж без да даваме пари на такива ненужни личности. Едно време за квартира пак ги изработих и съветвам всеки да го прави. Заведе ме някакъв недекватен при хазяите, ние си разменихме телефоните и прав му път. Да давам на някой пари, че ме е завел до блока и е искал да ме излъже - е няма да стане. Не го правете и вие, са фалират тия.