Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 21:27 8 305 25

С колко наема се изплаща жилище в Пловдив

  • пловдив-
  • цени-
  • наем-
  • жилища-
  • изплащане

При днешните пазарни цени са необходими поне 30 години наем

С колко наема се изплаща жилище в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Двустаен апартамент около 100 кв.м. в централните части на Пловдив струва средно около 150 000 евро, при наем от 300 евро на месец, са необходими около 40 години да бъде избита инвестицията. Ако наемът е 450 евро на месец, апартаментът ще бъде "избит" след около 28 години. И тази сметка е валидна, само ако през всеки един месец през всички тези години, в жилището има наематели.

Тази сметка не разглежда още един сериозен разход, а именно - обзавеждането, ремонти и довършителни работи. В повечето случаи на тази продажна цена в момента не може да бъде закупен приличен обзаведен апартамент. От друга страна, наемът от 450 евро няма как да бъде взет, ако състоянието на имота не е добро.

Причината за огромното разминаване на двата пазара е, че цените на апартаментите устойчиво се покачват, докато рентите са поскъпнали незначително, поясняват от Trafficnews.bg.

Преди около 10 години бяхме стигнали до ситуация на пазара, когато излизаше много рентабилно да се изтегли кредит за жилище, спрямо това да се живее под наем. Причината беше, че за 20 години разходите и за двата вида настаняване - в новозакупен апартамент на кредит или в жилище под наем, бяха сравнително еднакви. С тази разлика, че след 20 години /при кредит/ домакинството става и пълноправен собственик на имота.

В момента обаче да плащаш наем излиза значително по-икономическо обосновано спрямо преди, особено ако нямаш твърдо намерение да се установяваш в Пловдив. Причините да липсва сериозен растеж на наемите са основно две. Първо - бумът на закупуване на жилища с инвестиционна цел, които наводниха рентиерския пазар. От друга страна при непрекъснатото намаляване на покупателната способност на доходите на населението, при едни високи наеми просто имотите ще стоят празни. Това налага естествено регулиране на пазара.

Другият огромен дефицит на пазара в момента са съвременно обзаведените жилища. Затова цената на такива имоти е значително по-висока от тази на останалите. Точно това е и таргетът на наемателите.

Каква е ситуацията по квартали

Най-високи са наемите около университетите - Медицински университет и ректората на Пловдивски универаситет и филиала на Тенически университет. В зоните средният наем е 500 евро, като може да се намерят и по-скъпи имоти. Именно в същите тези квартали средната цена на жилище е 160 000 евро /при двустайно, 100 кв.м., обзаведено/.

Приблизително същите са рентите и в район "Северен" - средно около 450 евро или 5 евро на кв.м. В зоните около Новотела, продажните цени също са много високи - около 1500 евро на кв.м., а в по-крайните квартали стигат до 1000 евро за кв.м., но и наемите са доста по-ниски.

В кв. "Христо Смирненски" средните наеми са около 400 евро, цените пък отново са средно около 1500 евро за кв.м. при обзаведените имоти.

По-ниски са наемите в "Южен" и в "Тракия", където средната стойност е около 350 евро. Обазаведените жилища пък струват около 1300 евро за кв.м. или средна цена около 120 000 евро.

Всичко това личи в статистиката на НСИ и Евростат. На Европейско ниво от 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. наемите са се увеличили с 18%, а цените на жилищата с 48%. В България цените на апартаментите са нараснали с близо 60 на сто от 2010 г. до второто тримесечие на 2022 година, а на наемите ръстът е с едва около 12 на сто.

Именно поради тези дисбаланси, собствениците на инвестиционни имоти станаха повече хотелиери, отколкото рентиери. Те масово започнаха да отдават имотите си за краткосрочно пребиваване през платформи като AirBnb и Booking. Новата тенденция не беше покрита добре от законодателството и не след дълго свободният пазар за отдаване за краткосрочен наем вече не беше такъв. Наложените ограничения и условия за бизнеса като категоризации и налози, доведоха до отлив и от този пазар, който носеше значително повече постъпления за собствениците на имоти. Там дори по-малки жилища носят по 100-150 лева приход за вечер.

Имоти, оборудвани с по-специални съоръжения, като джакузи или други тип спа глезотии, големи тераси и т,н. – пък са истинска златна мина и цените им за нощувка достигат 300 лева, значително по-скъпо от средните цени за хотелско настаняване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пацо

    44 1 Отговор
    Не се изплаща и след сто години. Ако за 40 години вземеш от наеми 150 Хил евро, то след тия 40 години със 150 Хил евро няма да можеш да купиш подобен апартамент. Най вероятно ще ти трябват поне два пъти по 150 хил

    Коментиран от #17, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всички който плащат

    33 1 Отговор
    Наем естествено губят парите си. Тези който отдават под наем но няма наематели ще им вдигнат данъците държавата пак печели. Да му мислят тези който имат по 10 апартамента 😂🤣😅
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    34 5 Отговор
    "Къща пари не връща" (Българска народна поговорка)
  • 6 тука има --тука нема

    27 0 Отговор
    Виждам, че всички са учили аритметика, но в живота често две и две не прави четири!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Инвеститор

    29 3 Отговор
    Само мало умник би си люснал парите в такива коп тори при тези цени. Възвръщаемостта трябва да бъде от 12 до максимум 20 години. Иначе не си струва изобщо да се говори дори за подобни "инвестиции". След 30-40 години тези блокове ще са за сабаряне. Да не говорим, че освен цената, трябват и ремонти, боядисване, мебели, кухня и т.н., които няма да са вечни с наематели. Нищо няма да бъде изплатено от това, което сте платили сега.
  • 9 Ттттт

    5 9 Отговор
    Нито дума ота таЗи Статия не е вярна
  • 10 До пацо

    7 22 Отговор
    Пацо, пацо толкова разбираш от имоти, колкото аз от сувалки, нали след 20 години взимане на наеми ще си изкарал 150000 евро, от наеми но апартаментите са станали 4 пъти по-скъпи, ама и тоя дето си давал под наем и той е станал 4 пъти по-скъп бе, ще го продадеш х4 и още 150000 евро пт наеми и си х5 на първоначалната инвестиция според теб и това не ти харесва
  • 11 Тттт

    18 3 Отговор
    Това се случва със всички дето нямате грам воля за нещо смислено, защото се изисква време за възвръщане, само биткойните гледате, етериуми и казина, за това миете чаши до 35 в някой бар и чакате прите сами да ви дойдат на готово, после панически бягате в чужбина, ама в чужбина за некадърни има само портокали и аспержи за бране
  • 12 реалист

    6 23 Отговор
    Имотите тръгват нагоре
    Кой купил досега - купил, останалите ще плащат х2

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Зоро

    29 4 Отговор

    До коментар #12 от "реалист":

    Имотите тръгнаха нагоре преди 6-7 години, сега 2-3 години ще вървят надолу.
  • 14 броки

    11 4 Отговор
    В България 100 декара земя правят в момента 100 милиона евра инфлационни. Във филибето не бих ги вложил никога. По скоро в Гърция по островите. Мартиника също става. Коста Рика е също добра инвестиция.
  • 15 БГ брокер

    23 1 Отговор
    Балон няма, балон няма, балон нямя. 50 години само изплащане на апартамент е нормално. Балон няма !!!
  • 16 свидетел

    2 8 Отговор
    наемът обикновено расте през годините и може да се вдигне за 30 години няколко пъти. кредитът може да бъде на равни вноски и леко да се покачват според лихвата. така че, правете си сметката добре.....
  • 17 свидетел

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "пацо":

    абе, пацо, нали апартаментът ще ти остане и ще е 300 хил. !?
  • 18 Гост

    3 7 Отговор
    До 4 - е аз имам само 3 и съм предоволен от наемите и не му мисля.Мислят му тия в тях да не им го вдигна
  • 19 Петър

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "реалист":

    Имотите тръгват рязко надолу. И при предишната криза беше така. Продавачите бяха станали страшно алчни. Спомням си един продаваше апартамент- даваха му 90000, той не го даде. Искаше му 96000. Накрая го продаде за 40000. И сега ще стане така.
  • 20 хихи

    2 1 Отговор
    100коча 200муде
    Да ама не
  • 21 Изпатил

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "пацо":

    Пацо не те знам какви сметки правиш, но апартамента след 40 г. остава за теб, само че ще бъде амортизиран за основен ремонт и обзавеждане, като прибавим и още осем освежителни ремонта през това време 40 г. сметката хептен няма да излезе отиват на около 50 години изплащане на инвестицията. Ако предложиш такава инвестиция на истински бизнесмен ще умре от смях.
  • 22 Трезвомислещ

    5 0 Отговор
    След 40-50 г. никой не може да каже каква ще бъде стойността на един апартамент закупен сега. Може да бъде по-изгодно да се живее на марс или на село никой не може да каже. Навремето една мелница е струвала страшно много пари сега никой не я брои за нищо, всичко е временно и се променя. В някой села има построени много скъпи къщи от възраждането на стойност колкото един жилищен блок. Сега се рушат и никой не ги иска, нямат стойност. Мислете, ето защо е прието инвестицията да се изплаща за 10-12 г.
  • 23 rдссд

    5 0 Отговор
    България се свива с 100 000 човека на година, строят се нови блокове постоянно и цените растат с 30% на годиниа. Нещо не пасват много добре нещата. А й това са си коптори. Един приятел си купи апартамент в областен град за 100 000лв. Аз аз този апартамент и 10лв не бих дал. Просто е коптор. Един декар място в някакво пловдивско село гледам вчера 110 000€, незнам за боговете но хората са полудели.
  • 24 гост

    2 0 Отговор
    Купих си двустаен за един чувал пари - ново строителство от Мират груп. След една година протече всичко и стените се напукаха.
  • 25 гост

    1 0 Отговор
    Хора бързо продавайте докато е време.