Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 12:51 2 584 6

Над 11% поскъпване при жилищата

  • великобритания-
  • лондон-
  • поскъпване-
  • жилища-
  • цени

Лондон е основният „виновник“ за увеличението на цените

Над 11% поскъпване при жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания – Halifax, посочва, че цените на жилищата в страната са се възстановили през септември. Увеличението е най-силното в Лондон за последните 6 години.

Цените на имотите на Острова се са се повишили с 0,4% на месечна база през септември след спад от 0,1% месец по-рано, тласкайки средните цени на жилищата до нов рекорд от 340 260 EUR.

На годишна база апартаментите са поскъпнали с 11,5%, незначителна промяна от 11,8% през предходния месец. Лондон и Уелс са регионите с най-големи продажби, като цените на жилищата в британската столица са скочили с 8,8% на годишна база. Уелс отбелязва най-бързия растеж от 2005 г. насам, с ръст от 16,1% на годишна база.

Ръстът на цените опровергава прогнозите, че кризата с разходите за живот и растящите цени на ипотеките ще подкопаят силата на пазара на имоти, който продължи да расте по време на пандемията и последвалата рецесия.

„Докато цените на жилищата досега показаха устойчивост в условията на нарастваща икономическа несигурност, проучванията в индустрията сочат по-ниски очаквания в повечето части на Обединеното кралство, тъй като потребителското търсене намалява, а други прогнозни индикатори също сочат вероятно забавяне на пазара“, казва директорът на Halifax Mortgages Ким Киннърд.

Киннърд очаква "по-труден период" за цените на жилищата през следващите месеци, тъй като покачването увеличи достъпността за много купувачи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    5 3 Отговор
    Топъл привет от "демокрацията"..
  • 2 123

    10 1 Отговор
    Чудесно! Значи смело лихвите нагоре! Хората имат пари.
  • 3 Нееее

    1 1 Отговор
    Не е Лондон, не е. Едни от клона.
  • 4 Гост

    5 3 Отговор
    И тука има градове с ниски цени на имоти,но ГанчУ иска да живее ако може на пъпа на София и реве,че му е скъпо
  • 5 Аз Кочо

    5 1 Отговор
    Хахаха, ма те цените и и бг то растат, въпросът е дали има сделки. Не, няма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.