Last news in Fakti

26 Юни, 2003 00:00 1 579 0

Нова българска ключалка издържа над 50 години

  • колев-
  • locking-
  • mauer-
  • systems-
  • година-
  • качеството-
  • холандия-
  • mauer locking-
  • locking systems-
  • каза още-
  • mauer locking systems
Новата ключалка на Mauer Locking Systems /бившата ДЕКАБА/ издържа на 100 хиляди цикъла "отключване-заключване", каза при представянето на модела MLS инж. Кольо Колев, управител на фирмата. Ако средно пет пъти дневно се влиза и излиза от къщата това значи 55 години безотказна работа, пресметна "Монитор". Това не е реклама на фирмата, а оригинален сертификат на SKG на Центъра по качеството в Холандия. Патронът е защитен срещу разпробиване с бормашина в продължение на две минути, не може да бъде разбит и с трошач /"кози крак"/.
Ключалките на Mauer Locking Systems имат поне 5 щифта с минимум 30 000 комбинации. При максимално натискане блокират не повече от 3 от тях. Ваденето на дубликат от подобен ключ е напълно контролирано като става чрез карта с индивидуален кодов номер, както е в ЕС, каза още инж. Колев. Той разказа любопитни подробности за контрола на качеството и сигурността на заключващите системи в развитите европейски страни. В Холандия например имало специален закон за качеството на заключващите системи, а полицията раздавала специален каталог на брави и патрони, който бил задължителен за спазване. В Германия не можела да се продава подобна продукция без сертификат VDS на Съюза на германските застрахователи.
На българските продукти се гледа с недоверие в Европа, каза още Колев. Рецептата за завладяване на дял от пазарите в Австрия, Германия и Холандия била високо качество, гарантирано от съответните сертификати, конкурентна цена и връзка с коректен местен партньор, смята Колев. В момента 22% от продукцията му е за износ, плановете са до достигне 30%. Ключалката в Европа струвала колкото и у нас - 26 лв. на дребно.
ДЕКАБА стартира през 1991 г. с две дрелки, "Москвич 408" и две пенсионерки, а сега дава хляб на 186 души, 15 от тях са високо квалифицирани инженери, каза Колев. Той е инвестирал за десетина година над 1,5 млн. долара, 3-5 пъти е увеличавал производството всяка година, има регистрирани 3 патента за изобретение. Всяка година Mauer Locking Systems пускат на пазара по 3-4 нови изделия.
Трябва спешно да се създаде сертификационна лаборатория у нас, за да може да се отсее качественият от некачествения продукт, смята Колев. В момента единственият консултант била продавачката, която често пъти пробутвала китайски и турски ментета, защото нормата на печалбата при тях е по-висока, а цените по-ниски.
Mauer Locking Systems държи над 60% от пазара на ключалките у нас, въпреки нерегламентирания пазар, каза още Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА