Last news in Fakti

25 Юли, 2013 14:51 8 802 24

Какво да очакваме от пазара на жилища до края на 2013-а

  • жилища-
  • пазар-
  • прогноза

През първата половина на годината цените на жилища не отчетоха значително изменение. В повечето райони на столицата и по-големите градове на страната промяната в цената на квадратен метър беше от -2% до +2%. До края на годината те ще се движат в рамките от -5% до +2%, прогнозират от агенция „Форос”. И през следващите шест месеца водещ ще е вторичният пазар на жилища. „Засиленият интерес към покупка на апартаменти с цел отдаване под наем, най-вече на българи, които живеят в чужбина, се очаква да се запази до края на 2013-а”, посочват анализаторите.

В първите години след началото на кризата „ценовата ножица” между очакванията на продавачите и купувачите беше значителна. С течение на времето тя се сви и към днешна дата е под 10%. Доказателство за това е, че периодът за вземане на решение за покупка се скъсява.

Оживлението около пазара на земеделска земя ще продължи. „Ще се запази тенденцията на влагане на средства от продажба на земеделски имоти в жилищна собственост. Очаква се този процес да е сред основните двигатели на пазара в следващите месеци”, допълват брокери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 realist

    7 3 Отговор
    Очаквайте срив и 200 евро на квадрат за София,ако някой изобщо остАне в тая турско комунистическа кочина,да връща милиарда ,който днес червените боклуци си откраднаха,вместо да се възползва от правото да работим легално в Европа след 1.1.2014
  • 2 Kuku Kukov

    4 3 Отговор
    Реалиста, значи започваш сам да си противоречиш! Вчера каза 250 > днес 200> утре ще кажеш 300> вдругиден 150 Хайде уточни се накрая? Иначе, който наистина се интересува какво ще се случи на пазара може да си направи кратък,прост експеримент! Пуска обява в някой сайт за имоти в графа купувам и там казва какво иска да купи и посочва цената на ,която е готов да плати? Реалиста кво става, кой ще ти звънне> Ти ако си реалист то аз съм трамвай.....номер 5 > към Княжево
  • 3 Иракли Иракли

    3 0 Отговор
    Ще чакам добра цена за имота ми в ТОП ЦЕНТЪР/областен град/
    Добре,че припозналите се като комунисти,бяха слаби и негодни,
    дори да бяха на власт толкова години,дори да откраднаха парите на народа!,......моето, макар и малко си е мое и като собсвеник ще
    решавам ,какво да правя!
  • 4 Дими Димов

    2 2 Отговор
    Какво да очакваме...ами спад цена продажби с около 5-6 % ,а при наемите може и повече...това е тъжната реалност.

    Мнението ми не е препоръка за нищо, всеки сам да си прави сметката. ...късмет на всички.
  • 5 Veselin Stanoev

    5 2 Отговор
    Няма да има никакво голямо спадане на цените.Това е положението.Не се надявайте на 200 евро на квадрат.
  • 6 Станислав Лилов

    4 2 Отговор
    Дими
    цените на имотите и техните наемни цени не се движат в правопропорционална зависимост .Хората трябва а живеят някъде , специално София постоянно нараства , тези хора трябва да живеят някъде - в жилища например .Нови жилища не се строят защото няма печалба , събираме 1+1 и си правим изводи .....
    Мнението ми е препоръка към хората да не си продават имотите , ако ги притежават ......
  • 7 Николо Макиавелски

    4 1 Отговор
    Какво да очакваме от пазара на жилища до края на 2013-а
    =======================================

    Няма Един Пазар на Жилища - това е Спекулация ;)
    -----
    Пазарите са поне Четири :

    1- София , Пловдив, Варна , Бургас

    2-Стара Загора , Русе,Плевен,Благоевград

    3- Малки градове от сорта : Враца,Видин,Търговище,Сливен , Добрич , Пазарджик и пр

    4-Всички Останали
    ----------
    дори и най-...........трябва да се сети за цените
  • 8 аноним

    2 1 Отговор
    как ще върви пазар на имоти -
    ако всички Знаят кога да купуват и кога да продават ??

    кой ще Губи,за да се върти колелото !?

    Пазар без губещи няма , като при Тотото

    разчита се на настроенията на глупаците,понеже са най-много !

    Преди 5 год купуваха Скъпо,до преди една год продаваха Евтино - изгубиха по 50 % , сега Други ще наваксат

    щом е евтино - ще става скъпо ...не навсякъде но ще има значително поскъпване

    всички го усещат , имоти хубави и евтини няма

    или са хубави , или са евтини
  • 9 galaxy

    2 1 Отговор
    Решението на ЕС, което ще бъде представено на срещата на Г20 на 5-6 септември тази година е да се спре с мерките за строги ограничения и да се стимулира разстежа чрез голями инвестиции. Банките веднага реагират на такива информация и всяка гледа да вземе по-голям пазарен дял. И тъй като кризата беше предизвикана от спиране на кредитирането, така сега ще си отиде. В момента на пазара е пълно с купувачи търсещи изгодни сделки, тъй като 5 години малцина купуваха. Времето на купувачите изтича, а те предимно гледат без да стигат до сделки с малко изключения. Вече 5 години нищо ново не е строено и реално имотите са сравнително малко на брой, а и да не забравяме, че когато банките стряха кредитирането имаше по 10 човека кандидати за един имот. Така, че от септември нататък очаквайте сериозно вдигане на цените. Който продава да изчака още малко за да не съжалява после. Сега цените на НИ са силно подценени.
  • 10 Николо Макиавелски

    3 1 Отговор
    Цитат :
    И тъй като кризата беше предизвикана от спиране на кредитирането, така сега ще си отиде. В момента на пазара е пълно с купувачи търсещи изгодни сделки, тъй като 5 години малцина купуваха. Времето на купувачите изтича
    ................

    Ти си най-близо до истината !

    Пазарите се движат от Големите пари

    Има Кредити - високи цени

    няма кредити - цените долу !
    ..........

    на Купувачите - ду*е да им е Яко ...........

    а и много Агресия ги чака
  • 11 1111

    1 0 Отговор
    НЕ куувайте.....просто продавайте!!! Няма конкуренция от строители...нито от банки!Е,кой е на пазара?Ами ВИЕ бе......!!! И разкарайте брокерите...те са треторазрядни лакеи...
  • 12 Easy ryder

    1 1 Отговор
    Пак сте се размечтали за надуване на имотен балон.
    Няма да е скоро свърши им въздуха на балъците,че и от година на година намаляват мрат,а нови не се раждат.Ще си тътрите имотите още много време.

    Коментиран от #13

  • 13 galaxy

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Easy ryder":

    Имота не е балон, а най-стойностното вложение. Аз бих ти казал, че парите са хартийки със съмнителна стойност, която можеш да загубиш във всеки момент, докато имота остава и той е инвестиция на която стойността винаги се покачва. След 5 години криза не може да се говори за имотен балон, а оттук нататък цените ще разстат. Ако си след няколко месеца във форума ще си говориме пак. Когато си държиш парите в банката и ти дават някаква лихва, то не се радвай много. Тя покрива само инфлацията, а стойността на парите ти остава същата или намалява. Надявай се да не изгърми и твойта банка, че сега там е балона, там са пирамидите.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Kuku Kukov

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "galaxy":

    Не му обръщай внимание на "червеният москвич" той едно си знае,едно си бае Тежко е да си безимотен!

    Коментиран от #15

  • 15 galaxy

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Kuku Kukov":

    По писането на Easy ryder се вижда, че е с малки финансови възможностти, но с по-голями потребности. Тарикатите купуват, когато са ниски цените, като сега, а не пишат празни приказки, като него. Явно вечерно време сънува балони, които се пукат и като се събуди целия е потен и той още не си е купил жилище. Който има имот за продаване може и да чака, но Easy ryder плаща наеми или живее при родителите на жена си. Някой ден ако се върне комунизма може и да му дадат имот без пари или на символична цена.
  • 16 Kuku Kukov

    1 2 Отговор
    Нищо не може да се върне! Софжилфонд го разпокъсаха и унищожиха още 1991г. Има обаче вратички за общински наем с право на закупуване! Обаче Изи Мизи не може да се включи в тази схема, много е зает да пише по сайтове и да пътува по "света"

    Коментиран от #18

  • 17 Easy ryder

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "galaxy":

    Понеже Galaxy си голям инвеститор искам да те попитам колко ти е донесла твоята инвестиция от апартамент закупен да кажем през 2005 година до момента.Говорим за България.
    Искам и да изчислиш инфлацията защото тя важи както за влоговете така и за имотите.
    Колкото за моята банка и моите пари те не са тема на този разговор.Аз не коментирам твоите пари така,че не виждам защо тръгваш в посока на анализ на банки и гърмене на някои от тях.
    След няколко месеца както ти казваш ще видим дали цените на твоите "инвестиции" са се покачили много повече от лихвите на банките и инфлацията.
    Впрочем ако обичаш уточни колко процента повишение на цените на апартаментите в България очакваш през идните месеци,което да надвиши въпросните два елемента.
    Моето скромно мнение е,че в близко време просто няма кой да подхранва съществен ръст.
  • 18 Easy ryder

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Kuku Kukov":

    Да аз пътувам по света и пиша от време на време по сайт.И нямам време да дежуря като теб всеки ден под всяка тема за цени на имоти и да повтарям заклинания за повишение на цените.Ти си като комунистите,които чакат неминуемото настъпване на светлия ден.Разликата е че при тях когато дойде светлия ден ще има блага за всички.А за теб светлия ден се свежда до намиране на повече глупаци на които да пиеш кръвчицата.
    Докато чакаш висиш по форумите и обясняваш колко си добре в момента.Не знам само себе си ли се опитваш да убедиш в това.Ако беше вярно това което казваш нямаше да стоиш пред компа ден и нощ и да ревеш че имота ти не се оценява по достойнство.Не ти се връзва историята нещо.
  • 19 AXXX

    5 1 Отговор
    "Какво да очакваме от пазара на жилища до края на 2013-а"
    Е как какво? Каквото очакваме от колко години станаха вече - 200 евро квадрата очакваме!

    Пп. Здрасти другари! Само минавам, че в момента бистря политиката в друг форум.
  • 20 Пацо

    2 3 Отговор
    Големи глупости четох в коментарите, затова и аз ще кажа:
    Пазара на жилища и в България и по света и на Луната пряко зависи от икономиката. Хората отиват да живеят, купуват жилища и вземат под наем само там, където има работа.
    Докато икономиката на България е затисната под похлупак и върби стремглаво в обратна посока и жилищата ще поевтиняват та ако ще и задниците да си ударите в тавана.
    Засега най-добрата инвестиция е в района на Белене и по големите курорти, защото само там има някаква перспектива.
    Трябва да се бяга от района на Козлодуй, тръгне ли да затваря атомната (а това е неизбежно, въпроса е кога) жилищата там ще катастрофират.
  • 21 Easy ryder

    1 2 Отговор
    Не знам за къде точно говориш че очакваш цени 200 евро квадрата.
    Но доколкото съм чувал от хора,които търсят,дори в София има квартали с цени близки до това ниво.Вероятно са Дружба,Люлин и подобни.Но за хора,които се нуждаят са вариант.Естествено и наемите там са около 200 лева така,че е въпрос на възможности и избор.

    Коментиран от #24

  • 22 Борис Георгиев

    2 1 Отговор
    Жилище се купува или с кредит или с пари от продажба на друг имот.Много малко хора в БГ-то могат да съберат пари в брой и да си купят желаното жилище.Има такива но те са меко казано единици.На фона на предлагането тези хора с високи доходи са като капка в морето.Следователно не можем да говорим за повишение на цените ,тъй като няма свободна парична маса,която да бъде вложена в покупка на недвижим имот.Много хора се опариха със скъпи кредити от банките мошеници и вече не искат и да чуят за това.Чужденците които бяха в Бг-то и се надяваха на около 20% годишна печалба от покупка и продажба на имот , вече ги няма.Много от тях също се опариха от срива на цените.Цените на жилищата ще падат още а хората които държат сухата пара ще спечелят от това.На някои съфорумци сигурно това няма да им хареса но за да се обоснова ще ви кажа че познавам хора които имат много добри имоти които преди 4 години струваха страшно много пари и те ги задържаха заради по висока печалба и сега нямат пари за цигари.Познавам и такива които винаги са имали пари в кеш и сега когато имат шанс да купят ефтино ще имат и имот и пари в кеш.
  • 23 1111

    1 1 Отговор
    Мили бедни бездомници! В статията ви убягват(отново) ключови изрази като ,,вторичен пазар,,...А какво става като има огромна маса свободни пари,а се претакат едни и същи имоти? А защо няма нови имоти? А кога ще има новопостроени имоти отново за продажба?...Истината е,че скоро няма да ви огрее...А ако изобщо някой се хване да стои отново,то качеството ще бъде толкова високо,че цени от 1500-2000 е м/2 ще ви се сторят като ,,майчина милувка,,...А и да повторим за неразбралите:Само ръст на имотите ще оправи икономиката ни....а не обратното!!!
  • 24 Kuku Kukov

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Easy ryder":

    да стоиш пред компа ден и нощ и да ревеш че имота ти не се оценява по достойнство.Не ти се връзва историят Забавен си, никога не съм висял във форума> уважавам сайта защото миналата година при земетресението беше единственият сайт, който не блокира! От друга страна, нито ме вълнуват апартаменти,панелки и техните производни - нито се интересувам от техните цени? Ако желаеш мога да ти изнеса "лекция" за терени> визи за проектиране>престижни и не престижни дестинации>дележи> идеални части....квот кажеш?