Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 18:23 3 074 10

В какво превръщат емблематична сграда

  • бнб-
  • пловдив-
  • сграда

18 месеца сградата на БНБ в Пловдив пусее

В какво превръщат емблематична сграда - 1

Какво да бъде предназначението на една от най- красивите сгради в Пловдив? Век след като е построена, сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов" , продължава да вдъхва чувство на респект и гордост у пловдивчани, които минават край впечатляващата ѝ фасада. През май 2021 година служителите на банката напуснаха сградата и се преместиха в новия инкасов център на БНБ, а кметът Здравко Димитров получи ключовете за сградата. За първи път от много години тя бе отворена за журналисти. Сградата разполага с може би най- красивия салон в Пловдив, с тавани високи 6,5 метра и прекрасни мраморни колони, уточнява Trafficnews. Там се намират и огромните трезори, в които десетилетия наред са съхранявани авоарите на държавата.

Първоначалната заявка на градската власт бе , че сградата е подходяща за Археологически музей и са започнали разговори с Регионалния археологически музей . Година и половина по-късно обаче няма движение по темата и сградата пустее. За реставрирането на фасадите има одобрен проект, изработен по поръчка на БНБ и съгласуван с НИНКН.

В тази връзка на следващата сесесия, която е на 11 ноември, от ГЕРБ ще предложат отпускане на средства за провеждане на конкурс за функционалното използване на сградата.

Бившата сграда на БНБ в Пловдив беше разменена от общината през 2013 г. за терен от 6.5 декара на Цариградско шосе. Имотът, построен през 1898 г., е архитектурен паметник на културата и част от уличния ансамбъла на ул. „Райко Даскалов“. Пищната архитектура е дело на Якоб Хайнрих Майер. Самата сграда е използвана като образец и ориентир при определяне габаритите на улицата в градоустройствените планове на Йосиф Шнитер. С годините се налага разширяване на постройката, което се прави в дълбочина. То е направено от арх. Камен Петров. Разгънатата застроена площ на сградата към днешна дата е 5400 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко

    14 2 Отговор
    съсипаха тия бе
  • 2 Боклук

    5 12 Отговор
    Не ме интересува какво става в Пловдив.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    3 2 Отговор
    Магазини или офиси. Това иска простолюдието. Демокрация е. Няма да забравя как с идването на демокрацията, Националния дворец на културата беше превърнат в пазар. Долнопробен пазар, не че имам друг вид пазар. Още тогава на българина трябваше да му светне.
  • 6 Боклук

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Така е":

    Ти ,баце,в Столипиново ли си учил Българска граматика?Добър си,умееш да се изразяваш на литературен език. Дерзай.

    Коментиран от #10

  • 7 фАНТОМасс

    3 2 Отговор
    Сградата е идеална бат Бойко да си държи там чекмеджетата ! И без това кмета Зико е вярно негово куче и слуга , колко му е да му я даде !? Няма да остави ББ да се мъчи с някаква си малка вила , та Мата Хари да влиза и да сниа вътре !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Трътлю

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боклук":

    Познавам един ‘пловдивалия’ който е изгонен от града поради некадърност и избива комлексите си в омраза към Пловдив където и както може. И тук ли се появи, несретник?