Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 07:21 2 964 9

Превръщат емблематична историческа сграда в "мозъчен тръст"

  • бнб-
  • пловдив-
  • сграда

Сградата на БНБ в центъра на Пловдив може да приюти IT специалисти

Сградата на БНБ на Малката главна да се превърне в „мозъчен тръст” с IT специалисти през частни фирми, Община Пловдив, университети и други институции. Това предложение е дошло към кмета Здравко Димитров. „Идеята е чрез съвместна дейности това да се превърне в центъра, в който се работи за общините в Централна България – за транспорт, сигурност… киберсигурност. Предложението е в много суров вид”, каза кметът Здравко Димитров, цитиран от Trafficnews.bg.

Днес Йордан Илиев от ГЕРБ предложи отпускане на средства за провеждане на конкурс за функционалното използване на сградата. След разговор със зам.-кмета по финанси Величко Родопски предложението бе отложено за следващата сесия, където ще има точка за разпределение на бюджетни средства.

Припомняме, че преди по-малко от 10 дни от Община Пловдив пуснаха прессъобщение, че са получили защита от кибератаки, разработена от израелски експерти. В съобщението се пишеше, че тя е била подарък от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), съвместно с Пловдивския университет.

Мотивът бе, че градските власти са добър партньор на сдружението „Цифров иновационен хъб Тракия”, който също се обяви за реализация на проекти в Централна България. Не е ясно дали предложението за ползването на сградата е дошло именно от въпросния хъб „Тракия”, но целите изглеждат идентични.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гую

    10 0 Отговор
    Гадна майна съм, АйТи специалист съм и по-тъпа идея трудно мога да си представя за тази сграда. Звучи буквално физкултурника-кмет и някой негов авер като да са седнали на запой и от дума на дума са се сетили за тази хубава сграда, която си нямат идея какво да правят след като общината я прилапа. И са лепнали киберсигурност защото звучи модерно и никой не разбира и - оп, проект, ще ставаме модерни, нищо че нямаме идея какво говорим.
  • 3 тиквенсониада

    8 2 Отговор
    Кметът на Пловдив , т. нар. Зико , е много , ама много ПРОСТ чиляк. Лошото е , че му личи ! Ама какво друго да очакваме като знаемЕ кой го СЛОЖИ на този пост и кой ПРОСТАК му е ВОЖДА !
  • 4 Студопор

    6 2 Отговор
    Аман от чуждестранни фирми, сър! Постоянно слушаме как ни трябват повече и повече по чуждестранни инвестиции, партньори, какво ли не. Никой нищо не казва за родните производители, IT специалисти, пазари, търговия... Те не ни трябват явно. Тях няма да ги спонсориран, развиваме, в тях няма да се инвестира... Те са български и са второ качество.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    " ... от Община Пловдив пуснаха прессъобщение, че са получили защита от кибератаки, разработена от .....
    израелски експерти..."
    Те не бяха ли същите дето са разработили системата за подслушване на телефоните 🤔🤔🤔
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Вълк да пази стадото 🤔🤔🤔
    "Неправителствените организации NGO Forbidden Stories и Amnesty International получиха файл с над 50 хил. телефонни номера на хора, които са следени с Pegasus. След това новината обиколи интернет пространството, като базата данни включва информация за 1000 души от над 50 държави.
    Жертвите включват над 180 журналисти от медии като CNN, New York Times и Al Jazeera, но също политически активисти и бизнесмени от цял свят, съобщава TechRadar.
    Софтуерът e създаден от израелската компания NSO Group, която се твърди, че го е продала на правителства и държавни агенции. Pegasus е използван за следене на хиляди потребители без знанието им..."
  • 7 Пловдив

    4 0 Отговор
    Създаването на Мозъчен тръст от безмозъчни хора ще е чудо с исторически измерения...

    Коментиран от #9

  • 8 ...

    1 0 Отговор
    още едно безплатно местенце за послушни "наши момчета" дето не могат да си плащат за офиси а? Като тия в "тех парка"
  • 9 Не гака

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пловдив":

    Хората са инвестирали изцяло и безвъзвратно собствениге си мозъци в тръста.