3 Юли, 2003 00:00 2 995 0

Радиацията в София била по-висока отколкото около АЕЦ

  • процента-
  • километровата-
  • района-
  • централата-
  • цибрански-
  • километровата зона-
  • 100 километровата зона
За 30 години от пускането на атомната електроцентрала "Козлодуй" в експлоатация няма никакви вредни изменения на природата и производството на електроенергия е практическо екологично, заяви в четвъртък началникът на отдел "Радиологичен мониторинг" Русиан Цибрански. В четвъртък и петък експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването и централата обсъждат радиационния мониторинг на околната среда в района на АЕЦ.
Общата активност на изхвърлените в атмосферата радиоактивни благородни газове е 1,05 процента от допустимата средногодишна стойност, а за йод 131 - 0,57 процента. Сумарната активност на изхвърлените в Дунав дебалансни води е по-ниска от пределно допустимите стойности, посочи Цибрански.
Радиационният гама-фон в района на АЕЦ и 100-километровата зона е в диапазона на естествения радиационен фон и е от 0,07 до 0,16 бекерела, докато в София е 0,18 - 0,20 бекерела, добави началникът на отдел "Радиологичен мониторинг" в централата. Под допустимите норми е и радиоактивността на атмосферния въздух, на почвата и на питейната вода от водоизточници в района на централата.
Допълнителното дозово натоварване на населението в 30-километровата зона е по-малко от 0,02 процента от фоново облъчване и представлява под 0,05 процента от нормата, посочи Русиан Цибрански.
За мониторинг на атмосферния въздух и водите в 100-километровата зона около АЕЦ"Козлодуй" има 36 контролни поста и 18 автоматични станции. Годишно се анализират между 2300 и 2500 проби от почвата, месото, млякото, рибата и други продукти от животински и растителен произход. Контролът се извършва с най-модерна апаратура по съвременни методики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА