Last news in Fakti

7 Юли, 2003 00:00 632 0

Пътеводител представя 49 къщи за гости

  • места
Първият Пътеводител на къщи за гости и семейни хотели в България вече е факт. Наръчникът представя 49 къщи от всички краища на страната. Целта е тези малки къщи с автентична българска култура да бъдат достъпни не само за туристи, но и за българи.
Повечето от представените в справочника места за отдих са ново строителство. Изрично са упоменати реставрираните или построени Хотелите са предимно две- и тризвездни. Освен броя легла в къщата-хотел е посочено дали гостите могат сами да си готвят, дали има пералня, паркинг, телефон. Някои къщи предлагат камина или барбекю, наем на различни съоръжения, предоставяне на водач за разглеждане на забележителностите. В някои къщи има възможност да се практикуват занаяти, характерни за дадения район. Цените варират от 10 до 100 лв. за нощ взависимост от това дали гостите предпочитат нощувка плюс закуска или пълен пансион.
Пътеводителят на къщи за гости и семейни хотели съдържа информация и за това какво предлага местността, в която е разположена дадена къща - дали има пещери, минерални извори, музеи, паметници, плажове, басейни.
Инициативата е на Българската асоциация за алтернативен туризъм и Консорциум ФЛАГ и с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. Пътеводителят е в обем 120 страници. Информацията е на български и английски език. Освен местонахождението на къщите са посочени маршрутите до съответните обекти, живописни пътища, местоположението на културни и исторически паметници.
Три са били основните изисквания към собствениците на малките къщи:
1. Обектът да е категоризиран законно.
2. Капацитетът на всяка къща да не надвишава 20-22 места. Това означава или 11 двойни стаи или ако е някаква друга конфигурация, до 20 места. Целта е да се запази идеята за малко.
3. Съответният собственик да изяви желанието си да участва като попълни въпросника и плати таксата за участие.
За да получи съответната къща категоризация тя трябва да отговоря на изискванията в Наредбата за категоризация на туристическите обекти, поясниха от БААТ.
Подготвителните работи по създаването на пътеводителя са продължили само 3 месеца. По принцип такъв вид справочници се издават на всеки две години, но авторите смятат още 2004 година да пуснат на пазара разширен вариант на справочника. Сегашното издание е с тираж 2000 бройки. Цената му е 15 лв. и ще се разпространява най-вече по бензиностанциите. При по-голям интерес, БААТ е готов да издаде още 1000-1500 бройки.
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА