Last news in Fakti

6 Септември, 2016 10:18 8 174 0

10 от чудесата на света

  • чудеса-
  • места-
  • красота-
  • красиви места-
  • цял свят

Пленителни, магически, очарователни, възхитителни... спиращи дъха места

10 от чудесата на света - 1

По света има прекрасни места, които си заслужава да бъдат видени. Някои са се сдобили с изключителна популярност и влизат във всеки един туристически справочник, докато други са по-малко известни и за да бъдат "открити" от туристите е нужно малко по-сериозно проучване. Независимо от това, обаче светът е пълен с чудеса - някои дело на майката природа, а други дело на човешка ръка.

Световните чудеса са нещо доста субективно, тъй като според ЮНЕСКО, първоначално те са 7 на брой, през 2000 година бяха избрани "Новите 7 чудеса на света", като сред предложенията за тях бяха изброени стотици, ако не и хиляди места и здания, които спират дъха ни.

Чудесата също така спадат към различни категории -  чудеса на древния свят, чудеса на съвременния свят и чудеса на природата. Ние представяме 10 чудеса от различни краища на света, които ще ви изпълнят с вдъхновение и възхищение. Всяко от местата, изброени в този списък са изключително красиви.

10. Оризовите тераси в Банауе

10 от чудесата на света

Оризовите тераси в Банауе са истинско чудо, създадено преди около 200 години от хората в провинция Ифуагао. Те са наричани от филипинците – осмото чудо на света и са сред най-известните обекти във Филипините. Смята се, че те биха заели половината от земното кълбо, ако стъпалата им се подредят едно до друго. Хиляди туристи се изкачват в планините на  Ифуагао всяка година, за да видят с очите си тези красиви, яркозелени стъпала.

9. Кулата на Херкулес, Испания

10 от чудесата на света

Кулата на Херкулес е древен римски фар, намиращ се на Иберийския полуостров на около 2.4 километра от центъра на Ла Коруня, област Галисия, в Северозападна Испаия. Той често е сравняван с Александрийския фар в Египет, който датира от преди 2000 години. Кулата на Херкулес е служила като фар и ориентир на входа на пристанище Ла Коруна в северозападна Испания от края на първи век сл.Хр. Кулата е издигната на скала с височина от 57 м, а самата тя се издига на още 55 м над повърхността. Фарът е обявен за национално съкровище от Испания и има статус на паметник на културата на ЮНЕСКО. Той е най-старият фар, останал от римско време, който все още функционира.

8. Торун, Полша

10 от чудесата на света

Торун е град в северната част на Полша, разположен на река Висла. Той е един от най-старите и красиви исторически градове в Полша. Археолозите са открили, че първите заселници в околността са били през 1100г. пр. н.е. Създаден от членовете на Германския Орден през 13 век. Градът е известен най-вече като родното място на бележития полски астроном Николай Коперник. Негов паметник се намира на стария пазар пред сградата на кметството. Заслужава си да се разгледа всяка сграда и камъче в този град, който е запазил духа на времето.

7. Метеора, Гърция 

10 от чудесата на света

Тъй като Гърция е на един хвърляй разстояние от нас, сигурно не е необходимо да обясняваме, колко живописна и красива е местността Метеора. Тя се намира в централните части на южната ни съседа и е приютила най-красивите манастири на Балканите. Тук, на отвесни скали, високи около 600 м., са разположени 7 действащи манастира, 6 от които достъпни за посетители. От около 20 други обаче, днес са останали само руини. Въпреки това мястото пленява всеки турист, превръщайки го в топ туристическа дестинация в Гърция.

6. Баган, Мианмар

10 от чудесата на света

Азия се намират изключително голям брой смайващи храмове и градове и Баган е един от тях. Руините на Баган в Мианмар обхващат площ от 16 квадратни километра и в годините на разцвет в него е имало повече от 10 000 будистки храма и пагоди. По-голямата част от постройките са издигнати в периода между 11-ти и 13-ти век, по времето, когато Баган е бил столица на Мианмар. Днес в него се намират около 200 древни структури, които обаче са повече от достатъчни, за да бъде определен като красива туристическа атракция. Баган е обявен за културно наследство на хората на Мианмари може да се каже, че е една от най-големите исторически забележителности на Азия.

5. Библиотеката на Целзий, Турция 

10 от чудесата на света

Библиотеката на Целзий е древноримска библиотека, намираща се в Ефес, Турция. Тя е една от най-величествените библиотеки от Древния свят. Изградена е по време на управлението на император Адриан построен в чест на велик римски сенатор, на който е кръстена и сградата. Първоначално библиотека е трябвало да бъде гробница за Тиберий Юлий Целс. Наследниците на сенатора завещават голяма сума пари за закупуването на книги и обогатяване съдържанието на библиотеката, която е построена, за да събере 12 000 свитъка, сред които да лежи тялото на Целз.

4. Тунелът на любовта, Украйна

10 от чудесата на света

В горите край украинския град Клеван се намира едно красиво и романтично място, наречено от местните жители „Тунелът на любовта“.  През пролетта, когато дърветата и храстите се разлистват, клонките им се вплитат един в друг и образуват така наречения тунел. Тунелът е с дължина почти 3 километра и е част от железопътна линия, построена за нуждите на завод за дървесина. Поверията гласят, че ако двама влюбени преминат хванати ръка за ръка през тунела, най-съкровените им желания ще се сбъднат.

3. Червеният плаж в Панджин, Китай

10 от чудесата на света

Червеният плаж в Панджин е една от най-удивителните природни забележителности. Той всъщност не е плаж в буквалния смисъл на думата. Феноменът се дължи на вид морски водорасли – суеда. Тази морска трева започва да расте през април и май. През лятото е зелена, а през есента се променя в яркочервена. „Червеният плаж“ е част от най-голямото тръстиково блато в света. Превърнал се е в дом на над 260 вида птици и около 400 вида диви животни.

2. Тунелът Уистерия в Япония

10 от чудесата на света

Цветният тунел Уистерия в Япония е приказно място, обградено от лозови насаждения. Много посетители го описват като място изскочило от някоя приказка за феи и магически създания. Този тунел, за разлика от „Тунела на любовта“ в Украйна е дело на човешка ръка. Той е направен от десетки глицинии, които в различни периоди от годината и в зависимост от светлината оцветяват тунела в различни цветове. Най-подходящото време да бъде посетено това приказно място е пролетта, тъй като глициниите цъфтят именно тогава.

1. Омагьосаният кладенец, Бразилия

10 от чудесата на света

Омагьосаният кладенец (Поко Енкантадо) се намира в Националния парк Шапада Диамантина в щата Баия и всъщност не е никакъв кладенец. Той представлява гигантски кух басейн, дълбок около 35 метра и пълен с толкова кристалночиста вода, че стволовете на старите дървета на дъното му могат да бъдат видени изключително ясно. Когато слънцето се разположи точно над отвора на кладенеца, светлината се прокрадва през него и създава синьо отражение върху водата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА