Last news in Fakti

15 Юли, 2003 00:00 1 146 0

Храм за фенове строят на стадион "Герена"

  • храма-
  • левски-
  • георги
От около месец на метри от стадион "Георги Аспарухов" кипи усилена строителна дейност. С благословията на Светия синод от спортния клуб "Левски" са се заели да градят храм-параклис "Св. Георги Победоносец".
, Нетрадиционното местоположение на бъдещия църковен храм всъщност въобще не е случайно. Идеята е феновете на синия клуб да имат място, където да уталожат негативните страсти преди или след мач на любимия отбор.
Името на светеца също не е случайно, а е и съобразен жест към синята легенда Г. Аспарухов - Гунди.
Религиозната култура на младите не е на необходимото ниво, това е нашият начин да допринесем и за духовното им развитие, обясни пред "Монитор" председателят на СК "Левски" Стоян Хранов, като посочи, че заради близостта на храма до "Герена" се предполага, че към него ще има интерес от тяхна страна. В затворите правят дори параклиси, защо тук да няма, каза той. Вратите на божия храм ще бъдат отворени за всички желаещи, независимо от клубните им пристрастия. Дори имало идея в "Св. Георги Победоносец" периодично да се правят религиозни лекции и служби за младежите. Спортът се грижи тялото да е здраво, чрез мястото за уединение с Бога, ние ще се погрижим за здравия дух, каза отец Василий, който представлява Светия синод.
Грубият строеж на храма ще бъде готов до около три месеца, съобщи Лили Петрова, зам.директор на "Левски-Спортинженеринг". Изграждането на олтар, иконописите и дърворезбите, както и оформлението на двора на храма обаче щяло да отнеме повече време. Планирано е освещаването да съвпадне с честването на 90-годишнината на "Левски" на 24 май 2004 г.
Средствата се набират изцяло от дарения, като досега най-щедрото е направено от дългогодишния син футболист Наско Сираков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА