Last news in Fakti

15 Май, 2009 00:00 552 0

Качват имуществото на длъжниците в интернет

  • дичев-
  • имоти-
  • камарата-
  • георги-
  • много-
  • имущество-
  • разказа-
  • оферти-
  • продан-
  • георги дичев-
  • разказа георги дичев-
  • още георги дичев-
  • най подходящите оферти
Имуществото на некоректните длъжници ще бъде качвано в интернет. Това заяви шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Сайтът ще стартира официално в началото на юни. В него ще има и търсачка, която ще открива най-подходящите оферти по посочени от бъдещия купувач показатели.

„Интернет страницата ще се намира на сегашния сайт на камарата. Тя ще прилича на всички добре познати страници за търсене на имоти", разказа още Георги Дичев.

Така например, ако човек иска да си купи тристаен апартамент, ще може да влезе в сайта на камарата, да посочи търсената квадратура, максимална цена и желан град, а търсачката ще му вади най-подходящите оферти.

Идеята е по този начин да се спести обикалянето на потенциалните клиенти из районните съдилища в страната, където до сега се закачваха списъците с имуществото за продан. „По закон тези списъци ще останат и след стартирането на сайта, но процедурата по търсене ще бъде максимално улеснена", обясни още Дичев.

В новия сайт информацията за предстоящите търгове ще се пуска поне 5 седмици по-рано. Така заинтересованите ще имат възможност да отидат в районния съд и да подадат своята оферта. Първоначалната цена на имота, която се определя от частния съдебен изпълнител по закон, е 50% от пазарната цена. Спрямо нея всеки може да подаде своята оферта. При писменото предлагане на цената, всеки от кандидатите внася и задължителна такса за участие в търга. Тя е 10% от първоначално обявената цена и се възстановява на неспечелилите, когато търгът приключи. Тайното наддаване продължава един месец. След това в присъствието на съдебния изпълнител се отварят събраните през този месец оферти.

Избира се най-високата предложена цена и се пита има ли някой, който желае да даде 10% над тази цена. Така започва устното наддаване. Когато се определи окончателна цена, спечелилият търга има 7 дни да внесе останалите пари. Ако не успее да го направи, депозитът му се връща и имотът се предлага на класиралия се втори купувач.

В момента се наблюдава силен спад на продажбите на имоти в цялата страна, обясни още Георги Дичев. „Световната криза удари страната ни и пазарът на имоти се срина, нормално е сделките да намалеят многократно", допълни той.

Заради намалялата платежоспособност на длъжниците вече много апартаменти и терени са обявени за продажба, но никой не ги купува. От началото на 2009 година реализираните сделки с имоти рязко са спаднали „За един атрактивен имот миналата година се явяваха 15-20 купувачи. Сега може и никой да не се яви", разказа Георги Дичев. За да се увеличат броят на бъдещите купувачи, камарата е решила да популяризира сред хората обявените за продан имоти на длъжници.Освен имоти в интернет страницата на камарата ще има информация за движимо имущество. Там ще се качват всички данни за иззета и обявена за продан бяла и черна техника, коли и други. Подобно на пазара на имоти - интересът към движимото имущество е много слаб. „Рядко някой се сеща да търси коли при съдебните изпълнители. Пазарът на коли у нас е много голям и единственият начин да се привлече вниманието на клиента е с атрактивно ниска цена", обяснява Дичев. Идеята е, когато се съживи търсенето на движимо имущество да почнат да се провеждат аукциони с вещите на длъжниците, както е в европейските държави. „Аз съм бил на търг в Австрия. На аукциона там се предлагаха всякакви вещи. Бях искрено учуден, като видях как всичко се продаде. Вярно е, че на тези търгове цените на вещите са много ниски, но все пак целта е всичко да се продаде, за да се върне дългът към кредитора", разказа Георги Дичев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА