Last news in Fakti

10 Декември, 2022 09:21 3 970 13

Наемите растат - Декември 2022

  • португалия-
  • наем-
  • цени

Поскъпването в Португалия е 4.5%

Наемите растат - Декември 2022 - 1
Снимка: Shutterstock

През третото тримесечие на 2022 г. наемите в Португалия са се увеличили с 4,5% на тримесечна база до 11,8 EUR/кв.м на месец, по данни на специализирания сайт Idealista.

Наемът на жилище отчита ръст в 9 областни центъра в периода юли до септември 2022 г. Коимбра оглави класацията с 10-процентно увеличение на наемите на жилища през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Сред градовете, в които жилищният наем се е увеличил, са Лисабон (+8,1%), Порто (+7,6%), Брага (+6,7%), Фуншал (+5,6%), Сетубал (+3, 4%), Авейро (+ 3,3%), Сантарем (+2,9%) и Фаро (+2,8%). Наемите на жилища намаляват само в две регионални столици: Визеу (-3,5%) и Лейрия (-1,1%).

Лисабон остава най-скъпият град за наем: 15,7 EUR/кв.м на месец. На второ и трето място са съответно Порто (12,3 EUR/кв.м) и Фуншал (11,0 EUR/кв.м). Следват Фаро (9,3 EUR/кв.м), Сетубал (8,9 EUR/кв.м), Авейро (8,7 EUR/кв.м) и Коимбра (8,1 EUR/кв.м).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гневен

    13 3 Отговор
    И във Варна също се вдигнаха наемите откакто украинците напълниха Варна. Хазяинът ми ми вдигна със 100лв.наема под претекст че можел да вземе повече пари имал предложения от укри за повече пари....

    Коментиран от #2

  • 2 Като си тръгнат

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гневен":

    Веднага се изнесли от квартирата и му кажи да се обади на укрите!

    Коментиран от #3

  • 3 Друг вариант

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Като си тръгнат":

    Да се върне на село
  • 4 Софиянец

    15 1 Отговор
    Супер, наемите растат, ипотеките горят, дано стане 65% лихвата, да се разкара от града цялата паплач с коли на кредит и ипотеки
  • 5 Мен

    14 4 Отговор
    В следващото десетилетие ще ви трябва кеш не имоти. Те ще са непродаваеми
  • 6 портокалец

    6 7 Отговор
    Щото в България наемите ще намаляват , м ? България не е изолиран остров някъде из океаните като офшорките. Каквото в света , такова и в България. Свиквайте.
  • 7 Спас

    11 9 Отговор
    Идва оздравителен процес за пазара на имоти в света. Имотите ще паднат с 60 до 90 процента. Не може да имаш 50 процента празни жилища, постоянно да се строи и да искаш цените да вървят нагоре- няма как да стане. Цените на наемите и на жилищата ще вървят само и единствено надолу
  • 8 Гост

    4 5 Отговор
    До 5 - ще трябва кеш на тези които не са учили и са вошо платени и все им е скъпо
  • 9 Гост

    1 2 Отговор
    Лошо платени
  • 10 брокер

    2 7 Отговор
    Цените на качествените имоти в България ще вървят нагоре за радост на собствениците . Който е нямал такива качествени имоти , няма и да има. Това са основни закони в икономиката , пазара и обществото. Има напечатани трилиони евра , долари и подобни хартиики , които са раздадени на тълпата и са обезценени. За това имотите ще поскъпват. И енергията също.
  • 11 МирО

    4 1 Отговор
    В криза обикновенно цените на имотите падат, разбира се има изключения:
    Имоти в добра локация и инфраструктура, обикновено ново строителство (не са амортизирани),
    в малки ботикови блокчета (до 15, макс 20 апартамента - не блок от 100 и повече апартамента тип "весели селяни гъсто населяни"), с подсигурени парко места, и др. критерии - обикновенно си запазват цената , не за друго , но при излизане на пазаа бързо намират купувачи, а това е главният проблем при криза - липсата на купувачи.

    Коментиран от #12

  • 12 броки

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "МирО":

    Така е. В моя град има апартаменти в блокчета три и четири етажни старо строителство , които струват като такива в дубай. Не знам защо е така . Качествени са и локацията е важна също.
  • 13 Сандокан

    3 1 Отговор
    Брокерите вече вият на умиралка. Давам им още два месеца макс преди да започнат да звънят с новите оферти. Като няма продажби няма и пари.