Last news in Fakti

9 Декември, 2022 07:37 18 899 47

Цените на жилищата са на ръба

  • жилища-
  • европа-
  • цени

Търсенето за покупка спада сред европейците

Цените на жилищата са на ръба - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищните цени в Европа може да са на ръба на спада, тъй като икономическата среда се влошава и секторът на търговските недвижими имоти също е изложен на риск, заяви Европейският съвет за системен риск (ЕССР), надзорният орган на ЕС за финансови рискове. "Цикълът на недвижимите имоти в няколко страни от ЕС може би достига повратна точка“, се посочва в изявление на ЕССР, цитирано от БНР.

"Данните за трансакциите и прогнозните отговори на проучването на домакинствата, показващи спад в намеренията за закупуване или изграждане на къща, предполагат, че нараства вероятността цените да се понижат в близко бъдеще".

Европейският съвет за системен риск добави, че корекция на пазара на търговски имоти може да предизвика инвеститорски загуби, да увеличи кредитния риск за банковите и небанковите кредитори и да предизвика спад в стойностите на обезпеченията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    60 3 Отговор
    И у нас така, кибритените кутийки по 1500 еврака квадрата. Май и японските боксониери бият по реална квадратура тристаен в София.
  • 2 Ше купа кат стане

    30 5 Отговор
    Милион евра педята на бетон😂😂😂😂
  • 3 Броки

    44 12 Отговор
    А ей,факти стига глупости бе!В Бг купувачи има .На момента са готови да плащат,ама предлагане няма.В Европата цените ши падат, тука само на горе.Тук е най-добрата икономика и най-доброто място за живеене.

    Коментиран от #18

  • 4 СиСи

    21 42 Отговор
    Как подвеждате хората.Старите цени никога вече няма да се върнат , те скочиха с 30-40 % и сега ще паднат с 10%. В България ще паднат само цените на жилищата с лоша инфраструктура , лоша локация , неподдържани общи части , панелни на над 30 години , в които за да влезеш да живееш трябва да изсипеш 2/3 от цената на жилището. Цените на качествените жилища ще вървят нагоре. Цените на ремонтите скочиха в пъти не в проценти. Та няма как да съм купил жилището си тухла , в широк център , в голям град , с парко място за 50000 евро ,ремонтирано за 25000 евро и да го продам за 50000 евро. Да неговорим ,че цените на наемите леко вървят нагоре , защото банките вече не дават на всеки голям кредит. Всички чакат старите цени ,ама те няма да се върнат никога повече.

    Коментиран от #5, #36

  • 5 123

    48 8 Отговор

    До коментар #4 от "СиСи":

    Пълна простотия! Това, че си го взел скъпо си е лично твой проблем! Те и тия с биткойните, дето ги взеха на 50000 долара така разправяха като тебе...В следващите години няма да видиш толкова ниски лихви, както досега. Даже най-вероятно никога повече.

    Коментиран от #6

  • 6 СиСи

    8 21 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Да бе ще го купя и ремонтирам за общо 75000 и после ще ти го дам за 45000 , при положение ,че на пазара няма нищо свястно . Със сигурност така ще направя . И какво означава скъпо ? 80 кв.м. Тухла , широк център , подземно парко място , 2010 строен в петия по големина град в България за колко да ми го продадат за 10000 ли? Да и за панел тотал щета ми искаха 65000 , ама предпочетох по-скъпото.

    Коментиран от #10, #44

  • 7 Коментар

    43 5 Отговор
    Много купувачи се залъгват че като те са купили скъпо преди година, цената няма да падне под нея. Пазара не се интересува от личните несгоди и провали, има други купили преди 5 години, има наследствени, има на зор, има и построени на половин себестойност, които могат да продават по евтино.... И то се вижда, цените вече падат !!!
  • 8 Апартаментите

    2 9 Отговор
    Само са скъпи. Всички свикнаха в апартамент да живеят. Нежилищните имоти - офиси, магазини, заведения и промишлени също са евтини.
  • 9 Аз Кочо

    28 1 Отговор
    Не виждам нищо лошо в това имотният балон да изгърми. Той не е здравословен в дългосрочна перспектива и рано или късно щеше да изгърми.
    Всички разчитаха на схемата Понци която обаче никога не е била надеждна. Това е реалността и невиждам защо това да е риск. Икономиката трябва да се върне на здравословна основа.
  • 10 Мен

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "СиСи":

    Дръж си го и без това няма кой да ти го купи
  • 11 До Сиси

    27 3 Отговор
    Тия дето купуваха 2006 плащаха по 4000 евро м2 в докторската, по 1800 в Иван Вазов и толкова в Лозенец. Някой от тях продаваха 2013 съответно в докторската по 1400 е. М2 и по 1000 Иван Вазов и Лозенец. А панелите в Младост 2013 вървяха по 450 евро. И сега пак ще е така. А ти си продава на колкото искаш, въпроса е кой ще ти даде пари. Те парите вече поскъпнаха. Ама продавачите при срив разбират последни.
  • 12 Хазяйн

    5 20 Отговор
    Ех обичам да ви чета, глупостите за балони, падащи цени и валящи оферти в жалките ви главици. От години разпускам , като по форумите , хорицата се жалват колко несправедливо скъпо е всичко и философстват и развиват елементарните икономически фундаменти…ВИЕ КАК СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ НЕЩО НА ТОЯ СВЯТ ЩЕ ВИ ПОЕВТИНЕЕ БЕ, КОЕ ЩЕ ВИ СТАНЕ ПО-ДОСТЪПНО БЕ, РИБКИ. НЕДВИЖИМОТО ИМУЩЕСТВО ЛИ, КОЕ?

    Коментиран от #14, #21

  • 13 АНИ

    7 19 Отговор
    Ами чакайте си цени на метър под 1000лв,
    цигари 1.20,бензин 1.80,олио също 1.80,яйце 0.18,сирене 3.20.
    Плочкаджии на 5лв.за метър.
    Вувузела тоже..
    Ще ни става по-евтино с влизането в Шенген.В клуба на богатите сме вече.

    Коментиран от #15, #20

  • 14 До хазяйн

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хазяйн":

    Само гледай и се наслаждавай
  • 15 Трънчо

    26 2 Отговор

    До коментар #13 от "АНИ":

    Хехехе, затова ли ни показаха пръст за шенген, щото сме много богати. А за плочките по 5 лв ще кажа че 2012 майсторите ми звънях всяка седмица с оферта промоционална за какво ли не. Нямаше работа и много такива тарикати като теб бяха готови на всичко само и само да намерят някаква работа. Рецесията ще те върне към реалността
  • 16 Аз Кочо

    21 1 Отговор
    Цената е без значение когато търсенето е сринато
  • 17 Хазяин

    8 4 Отговор
    Мхм, значи в крайна сметка, лобистите и политиците са прави. Приемаме еврото, и хем трупаме вече в евро, хем и цените на недвижимуто имущество ще са на промоция. А организациите от Банки, Агенции, Собственици, Юристи, Богаташи ще духат супата, а? Палачинката се обръща в полза на онеправдания народ, който е бил активен до момента гори и ближе рани, настъпва времето на хората с една торба пари под дюшека. Кешаще е цар.
    Ми цар ще е, той и сега е цар.
  • 18 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Броки":

    Как може българските купувачи да имат пари за имоти в Европа, а да не им стигат за съборетините в България? Оправданието, че нямаме пари се изпари. Идва ред на истината за алчните ценообразуватели.
  • 19 Брокер

    2 10 Отговор
    Дерзайте мили деца,дерзайте

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хазяйн":

    Ти къде беше през 2009-2011?
  • 22 Благо

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "Брокер":

    Ти още ли си брокер? Чета на запад са почнали брокерите да ги съкращават

    Коментиран от #27

  • 23 Софянец

    1 9 Отговор
    Докато умните се наумуват,лудите налудуват, а живота си тече ве плашо№ци

    Коментиран от #24

  • 24 Хахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Софянец":

    Така е сега умните ще купуват по 2 апартамента на цената на един а глупаците ще могат на парцали и ще се чудят как да връщат версията
  • 25 Софянец

    5 10 Отговор
    Аз същи искам да купя 2апарт. на половин цена.Заведи ме където е така и ще ти дам комисионна

    Коментиран от #26

  • 26 Дядо Благо

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "Софянец":

    Няма смисъл да те водя, просто гледай как вървят продажбите после прибави около 12 до 24 месеца и дерзай
  • 27 Хазяин

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Благо":

    2008-2014 придобих висше образование, първият си апартамент, и се справях прилично, на фона на Банковата криза, която нямаше нищо общо от икономическа гледна точка със сегашните динамични процеси…. Аман бе, мед ви капе от сърцето да лежите на тая 2008… 2008 с 10 лв излизах и си намирах гадже бе. Сега с под 3000 лв по-добре да не живееш в София

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Факт

    18 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хазяин":

    Да точно тогава цените бяха нормални и затова си придобил имот сега обаче те не са нормални и именно затова централните банки се борят с инфлацията за да могат цените да се върнат до нормално ниво и те ще се върнат. А твърдението че видиш ли сега кризата е различна е глупаво. Кризата е същата и по лоша защото дълговете на държавите и хората са 2 пъти по големи. И това е така защото банките тогава подкрепиха пазара на имоти който е колос на глинени крака
  • 30 Хазяин

    5 7 Отговор
    Еми успех на всички, които имат нужда от дом за семействата си. Искрено пожелавам това са хубави неща, и трябва да се случват. Но не подскачайте като превъзбудени пилета , при първия сигнал за забавяне на пазарите и рецесия…още по-малко 2 за лев, и прочее.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Мен

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хазяин":

    Смени сам колко имота трябва да купиш на цената на един днешен. 120 процента поскъпване за 5 г. При нормално 3 пр на година.
    Тоест имот който струва днес 100 к евро например е струвал 40 к преди 3 до 5 години плюс нормална инфлация от 3 до 4 пр днес би трябвало да струва 48 к евро а не 100к. Е лолко според теб трябва да паднат цените които са толкова изкуствено надути. И точно за това е вярно че при срив човек ще си купи 2 имота на цената на един днес
  • 32 Уса

    15 2 Отговор
    Брокера никога не губи имам приятели брокери в сащ и в България и те не държат цените високи и нямат вина.В България цените се определят от мафията инвестирала мръсните си пари в жилища най-вече в София и пада едно яко тупане на топката.Балон има,но е труден за пукане,защото няма толкова купувачи и регулатор на цените няма закони и всичко е на принципа открадни и владей,но когато на мафията и свършат парите от чужбина тогава ще започне масово да продава и балона ще гръмне.От празно жилище файда нема и това го знаят всички

    Коментиран от #34

  • 33 Аз Кочо

    15 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хазяин":

    Казваш да не подскачаме при първите признаци.
    Ще ти кажа цикълът на бум на пазара приключи. От сега нататък пазара ще се влошава бавно но сигурно, защото това са нормалните пазарни цикли. Хубаво е да четеш автори икономисти а и по принцип такава литература., за да си обясниш някои неща. Най просто казано недостъпността и спекулата на този пазар водят до срив в продажбите а от там и до срив в цените. Ако не днес то утре това ще се случи. Неизбежно е. Това е пазара, нищо лично. Аз имам 3 имота и кеш да се рестартира навсякъде по света. Така че ми е все тая накъде ще вървят цените. Просто си живея живота
  • 34 Нико

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Уса":

    Само дето брокитата губят работа и в САЩ и тук и това от това лято
  • 35 хи хи хи

    11 0 Отговор
    никой няма вече да купува в Бг!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вихрогон

    2 8 Отговор
    Бе незнам. Познавам един невероятен Човек с главно Ч. Авторитетен, успешен и достоен. Вдъхновяваща личност за нас познатите и приятелите му. Притежава изключително прецизен нюх и премерени постъпки и постижения в живота, които го водят напред. Та той си купи жилище , стори ми се доста скъпо, в центъра, но все пак, аз не бих го купил. Особенно пък тая година.
    Някак си ми е много друдно да повярвам, че той е баламурник и се е минал , а банда озлобени, кандидат-купувачи и тежки провинциални простаци щото са много умни ,ще имат много по-добри възможности от него… и ще купуват 2 за лев

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Ясновидка

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Вихрогон":

    Прецакал се е твоят човек

    Коментиран от #39

  • 39 Вихрогон

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "Ясновидка":

    Хахахах

    Коментиран от #40

  • 40 Ясновидка

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Вихрогон":

    Дам, така си е ама нищо да е жив и здрав
  • 41 МирО

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Вихрогон":

    Браво, Вихрогон - добър опит за реклама, базирана на психологическия маркетинг,
    но махни изречението за "простаците" (отблъсква и крайния ефект е отрицателен)
  • 42 Коментар

    8 1 Отговор
    Ехх ако брокерите имат по толкова огледи, колкото коментари под статиите, пазара щеше да върви нагоре.
  • 43 Джуджето хаяско

    8 1 Отговор
    Браво на сайта. Вече цяла седмица ме информира за цените на имотите в цял свят, но не и на имотите в България, ама кой ли го интересува.
  • 44 Си си боата

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "СиСи":

    Естествено, че ти няма да го продадеш, банката ще ти го продаде, когато спреш да обслужваш заема, и то евтинко, независимо колко пари си набил в него.
  • 45 Софиянец бивш

    5 5 Отговор
    Сега ще ви светна но го пазете в тайна:
    Някой в голямата Европа или пък в сащ да говори за падане на цени чули ли сте. Аз чувам само за покачване на доходи (при нас няма да е бързо като при сащ и големите европейски страни). Но неочвайте да ви вдигнат доходите и да ви свалят цени. Всеки сам ще си прави изводите. Ако щете купувайте, ако ли не пестете
  • 46 Вихрогон

    2 1 Отговор
    Хахах, благодаря. Не мога да коригирам коментара, съжалявам за цинизма, да!
  • 47 Илюминат

    0 0 Отговор
    Цените ще бъдат такива, каквито ги определи "invisible hand" !