Last news in Fakti

1 Август, 2003 00:00 1 025 0

ЕБВР ще изкупи акциите на International Water в "Софийска вода"

  • вода-
  • софийска-
  • international-
  • united-
  • utilities-
  • water-
  • софия-
  • банката-
  • акциите-
  • софийска вода-
  • international water-
  • united utilities
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и United Utilities ще изкупят дяловете на International Water в "Софийска вода". Това се казва в съобщение на банката в официалната й страница в интернет. Двете чужди компании държат по 37.5% от акциите в софийското дружество. Останалите 25% са собственост на общинското "Водоснабдяване" ЕАД.
Сделката за изкупуването на акциите на International Water в "Софийска вода" все още не е финализирана. Според съобщението на ЕБВР с покупката на акциите United Utilities ще притежава над половината от капитала в "Софийска вода". Някои компании вече нямат интерес да финансират проекти в Централна и Източна Европа. Продажбата на техните акции на United Utilities , която се интересува от дългосрочни проекти в дружествата си в София, Талин (Естония) и Биелско Бяла (Полша), ще продължи вече постигнатите резултати, пише в съобщението на ЕБВР.
Представителят на International Water в София Майкъл Проктър заяви, че компанията търси стратегически инвеститор от близо година. Регистрираната в Лондон International Water е собственост на американската Bechtel Enterprises Holdings Inc и италианската Edison SpA. "Много е добър този ход от страна на концесионера и на банката. Така се прави стабилизационна политика", коментира заместник-кметът Иван Гечев. Според него щом банката влиза в "Софийска вода", значи се гледа сериозно на концесията.
На 6 октомври 2000 г. "Софийска вода" пое експлоатацията на ВиК услугите на София по силата на 25-годишен концесионен договор, подписан между Столичната община и International Water/ United Utilities, за 150 млн. долара. ЕБВР отпусна заем от 31 млн. евро за ремонти на "Софийска вода". Дружеството предоставя услуги на над 1.3 милиона души и отговаря за експлоатацията, поддръжката и управлението на 3500 км водопроводна и 1700 км канализационна мрежа, две пречиствателни станции за питейна вода - в Бистрица и Панчарево и една пречиствателна станция за отпадни води в Кубратово. От днес Кевин Старлинг е новият изпълнителен директор на "Софийска вода". Той заменя Джим Саутуърт, който става директор на United Utilities за Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА