Last news in Fakti

5 Август, 2003 00:00 602 0

Симеон не искал всичките си имоти

  • протоколите-
  • саръгьол-
  • имота-
  • кътев-
  • одържавяването-
  • одържавяването през 1947
Имотите на премиера Симеон Сакскобургготски се възстановяват въз основа на решението на Конституционния съд от 1998 г., което отмени закона за одържавяването им от 1947 г., заяви пред "Дневник" областният управител на Софийска област Олимпи Кътев. На това основание областната управа е трябвало да възстанови собствеността на царя-премиер и сестра му Мария-Луиза върху пет недвижими имота.
Досега са върнати два - Царска Бистрица и Саръгьол. Те се именуват дворци, но Саръгьол не отговаря на името, разказа Кътев. От протоколите за одържавяването през 1947 г. е записано за Саръгьол, че е "дъсчена конструкция" с вид на планинска хижа. В процес на възстановяване е дворецът "Ситняково", също на Боровец, който е бил ползван от Съюза на българските писатели, но от години се руши поради липса на средства. Останалите два обекта - хижите "Овнарско" и "Среден нос", са отдавна изгорели. Голяма част от вещите в петте имота, фигуриращи в протоколите от 1947 г., са безвъзвратно изчезнали и не могат да бъдат намерени, твърди Кътев.
Според протоколите от одържавяването през 1947 г. на царската фамилия принадлежали и седем имота в Самоков, купени през 1942 г. с лични средства на царица Йоанна. Те не могат да бъдат възстановени, тъй като общината е разрешила върху тях да се построят жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА