Last news in Fakti

20 Декември, 2022 08:45 2 551 4

Възмездна помощ при предварителните разходи при саниране на многофамилните жилищни сгради

  • ловеч-
  • саниране-
  • условия-
  • помощ-
  • подпомагане

Предложението е на кмета на Ловеч

Възмездна помощ при предварителните разходи при саниране на многофамилните жилищни сгради - 1

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова внесе предложение до Общинския съвет относно даване на съгласие Община Ловеч да кандидатства с проектни предложения по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I“ Внесена е и „Процедура за подпомагане на сдружения на собственици за извършване на подготвителни дейности“. Двете предложения ще бъдат разгледани на заседанието на ОбС Ловеч на 29 декември 2022 г.

Документите са във връзка с кандидатстване по процедура за енергийно обновяване (саниране) на жилищния фонд по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Ако общинските съветници приемат предложенията, Община Ловеч ще осигури 350 000 лв. без ДДС за покриване на предварителните разходи за обследване. Сумата се отпуска до нейното възстановяване по програмата. Ако проектното предложение не бъде одобрено, сумата се възстановява от Сдруженията на собствениците.

Мотивите са поради сложността на процедурата, кратките срокове за входиране на проектни предложения, както и отговорността на общината като институция, обезпечаваща административно своите граждани. Става дума за изискванията на ЗУТ и ЗЕЕ - съставяне на технически паспорт, архитектурно заснемане, изготвяне на обследване за енергийна ефективност, включително сертификат за енергийни характеристики. Тези дейности са допустими и възстановими разходи по проекта.

Да кандидатстват могат всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Друго изискване е да са жилища, в които има най-малко четири самостоятелни обекта и те принадлежат на повече от един собственик. Сградата трябва да е жилищна, за постоянно обитаване, като най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища.

Общият размер на средствата за цялата страна са 1 129 881 600 лева с ДДС. Максимална стойност за Община Ловеч е 30 000 000 лв.

Минималният размер на заявените средства по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиции /ПИИ/ е 50 000 лева. Максималният размер на заявените средства не може да надхвърля 9 500 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муцунка

    0 3 Отговор
    Кметицата на Община Ловеч- Корнелия Маринова
  • 2 глоги

    6 1 Отговор
    ЗА ВНАСЯНЕ ,А НЕ за входиране......... на проектни предложения.... СТИГА С ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ ПОНЯТИЯ!
  • 3 Гост

    6 0 Отговор
    За обследване. А за ремонтите, предписани от обследването, че да те допуснат до програмата? А ако не те допуснат, пак ли няма да плащаш обследването?

    Коментиран от #4

  • 4 Изходиране след входирането

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Е,сега,никой не е казал,че всичко ще бъде санирано безплатно.Някои ще си платят, като попове.Това е хранилка за едни,и капан за други.