Last news in Fakti

21 Декември, 2022 14:21 1 115 2

България се завръща на световно биенале

  • архитектура-
  • бианале-
  • конкурс

Стартира конкурс за кураторски проект за националното участие на Венецианското архитектурно биенале

България се завръща на световно биенале - 1
Снимка: Shutterstock

След 15 годишно отсъствие, България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. На 20 декември Министерството на културата (МК) обяви конкурс за кураторски проект за национално участие в 18-тото издание на Биеналето през 2023 година. Провеждането на конкурса, както и цялостния процес по организация на българското участие се осъществява със съдействието на двете професионални организации - Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на архитектите в България (САБ).

“Радваме се, че Министерство на културата сложи край на това срамно за България отсъствие от най-голямото световно изложение за архитектура. Бих искал да споделя, че разбрахме за тази възможност само преди 20 дни, но се сплотихме, организирахме се и в този кратък срок успяхме да изберем красив павилион и да подготвим конкурс. Сега пред нас стои предизвикателството да популяризираме конкурса възможно най-бързо, тъй като срокът за работа е само един месец. От КАБ вече започнахме информационна кампания за Венецианското биенале, с която целим да подготвим обществото и да вдъхновим колегите. Надяваме се да стигнем до всички талантливи архитекти, които могат да ни накарат да се гордеем с националното си участие”, споделя арх. Мартин Христов, зам.-председател на КАБ и участник в Работната група по организацията на българското представяне.

Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 16 януари 2023 г. Българският павилион ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни физически и юридически лица, самостоятелно, или като обединения. Кандидатите следва да притежават професионална квалификация, позиция и познания по спецификата на съвременната българска архитектура. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение. Максималният размер на допустимото финансиране за реализация на проекта е 70 000 лева.

Критериите за избор на кураторска концепция са: яснота и съвременна актуалност на избраната тема; визуален потенциал на изложбената концепция; кураторски и пространствен потенциал на предложената тема; способността на екипа да подхожда към съвременна архитектурна материя по ясен и иновативен начин; интегриране на концепцията в пространството на българския павилион; комуникация, разбираемост и способност за обръщане към голяма международна аудитория; съответствие с бюджета, включително изпълнение, визуална и комуникативна част.

Проектите ще се разглеждат от 8-членно жури под председателството на проф. д-р apx. Тодор Булев — председател на САБ и членове: доц. д-р Борис Данаилов, изкуствовед, началник на политическия кабинет на министъра на културата; аpx. Веселин Серкеджиев, член на УC на САБ; аpx. Галина Милкова, носител на голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2018” (БАА).; арх. Тодор Обрешков, носител на две големи награди в конкурса “БАА” за 2019 и 2020 г.; аpx. Георги Кътов, носител на четири специални награди в конкурса „БАА“ за 2018, 2019 и 2021 г.; Нурхан Раджеб, урбанист; аpx. Александър Стайнов, експерт в МК и национален комисар за участието на България във Биеналето.

Осемнадесетото издание на Beнeциaнcĸoтo apxитeĸтypнo биeнaлe ще бъде от 20 май до 26 ноември 2023 г. Темата на форума е „Лаборатория на бъдещето” и е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Куратор на международната изложба е Лесли Локо – архитект, писател, университетски преподавател и основател на African Futures Institute.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цоко Смоко

    0 1 Отговор
    Тука си е супер,ама само брецате и мрънкяте
  • 2 СамоКов

    1 0 Отговор
    Самоковски експерти ще обясняват как се редят плочки и павета на италианците и те ще си водят записки.... Рим е построен от експерти от Самоков.