Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 22:47 1 657 15

България с участие на едно от най-значимите световни събития

  • бианале-
  • венеция-
  • архитекти

Арх. Обрешков: Похвално българско участие за Венецианското архитектурно биенале

България с участие на едно от най-значимите световни събития - 1

Наскоро Министерство на културата обяви избрания проект на България за участие на Венецианското архитектурно биенале. Концепцията е на 33-годишния архитект Борис Тикварски и се нарича "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина" . Създадена е заедно с белгийския архитектурен и документален фотограф Александър Думарей, както и Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш и Костадин Кокаланов, припомня БНР.

Основната идея е свързана с демографската криза у нас. Обезлюдяване, изоставени училища, театри, басейни, а и общата тема на биеналето във Венеция през 2023 г. е "Лаборатория на бъдещето“.

Конкурсът за Венецианското архитектурно биенале приключи, но споровете около организацията му и избора на победител продължават.

Участието ни в това Биенале е голям успех, изказа мнение пред БНР арх. Тодор Обрешков от журито, който е член на Камарата на архитектите в България и на Съюза на българските архитекти.

Конкурсът беше обявен на 20 декември и приключи на 16 януари. Според много от хората това време е много кратко за подготовка на проектите.

"Няма аргументи за това, че беше толкова кратък срокът. Той действително е много кратък и това не е добре за общото представяне, но от друга страна алтернативата беше да няма българско участие тази година. А тези срокове са толкова кратки, просто защото наемането на пространството се извърши в средата на първата половина на декември. Оставаше или да не се прави българско участие в Биеналето или да имаме участие все пак", обясни арх. Обрешков в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

След толкова много подадени проекти - 34, значи, че хората са намерили сили и порив да се включат, каза той. По думите му пространството е наето за 3 години напред, което досега не се е случвало.

Според него 34-те проекта, които са участвали в конкурса, са били представени много добре. Те се различават по замисъл, а някои от идеите може да се открият в много от представените проекти, посочи арх. Обрешков. По думите му нивото на представяне е похвално и учудващо високо:

"Когато ти поставят много кратък срок, в който да покажеш някаква идея, тогава се мобилизираш и мобилизираш хората около себе си, за да се получи хубав резултат".

Той беше категоричен, че организацията е била перфектна, а българското участие - похвално.

Арх. Ина Вълканова, която е участник в конкурса, също сподели мнението, че краткият срок има позитивни страни:

"Това малко време ни помогна да прецизираме идеите. Като погледнем Биеналето, много често проектите не са разработени специално за Биеналето, те стъпват на дългогодишни изследвания и много сериозен опит по поставената тема и ние подходихме по същия начин".

Инсталацията е нова, каза арх. Вълканова, но добави:

"Ние в "Градоскоп" работим по много теми, които смятаме за важни. Имахме сериозна база, на която да стъпим и затова ни беше по-лесно да се справим с кратките срокове".

С проекта "От нищо нещо" искахме да сложим фокус на едно качество на българите - умението ни да живеем с ограничени ресурси, разказа участничката в конкурса и добави:

"Тази креативност в използването на предмети е огромно знание, което ние имаме на този етап и това е знание, което се търси и възпитава в момента в целия свят, но най-вече в Западна Европа. Искахме да поставим тази тема - България е много конкурентоспособна, а ние дори може би не го осъзнаваме".

Според нея позитивът на Биеналето е мобилизирането на гилдията и мисленето по различни идеи:

"На нас ни се иска по някакъв начин да материализираме този труд. Все още мислим какъв би бил най-адекватният формат, по който да го направим, и най вече да поставим тази дискусия в България относно - при използването на сгради и терени и този начин на мислене, който до момента не е толкова ценен, но се надяваме това да се промени. Говорим с институции - може би да направим изложба в България. Друго би било намеса в градската среда, тъй като имаме идея за инсталация с индустриални отпадъци, която за първи път се случва по този начин, и смятаме, че би било много интересно да се види и да се позиционира по този начин".

Арх. Обрешков оцени високо проекта "От нищо нещо". Той го е слагал на второ място. Негов фаворит е проектът "Разклон", който е поставен на второ място.

Проектът "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина", който спечели, също е много смислен:

* Идея за настоящето като основа за бъдещето представя България на Венецианското архитектурно биенале

* Проектът "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина" е изборът за Венецианското биенале 2023

"Той има опасност да предизвика хората да четат много, а това не е най-атрактивното занимание и нещото, което привлича много хора в едно изложбено пространство. За съжаление, хората не обичат да четат толкова много и да се запознават в такава дълбочина с някоя тема, а Венеция е място, където има много прояви - има какво да се види за кратко време, хората биха били пренатоварени с впечатления".

Според него всички проекти от 1 до 5 място са много смислени като съдържание и идеи. Той обаче подчерта, че не е видял някаква концепция, която да обърне особено внимание на комуникационната стратегия на българското проявление на това Биенале. Арх. Обрешков препоръча за следващи подобни конкурси да има включено в представянето на проектите и пряко изслушване на участниците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фатки, засрамете се и върнете парите!

    4 2 Отговор
    Похвално е само как победилият боцка Обрешков
  • 2 Пръц

    4 1 Отговор
    Арх.Тикварски може спокойно да носи и фамилията Борисов,която е синоним на Тикварски.Въпрос на вкус.
  • 3 Клай

    6 1 Отговор
    Това е архитектурно биенале, а не фотографски кръжок! ... Дайте да видим останалите предложения в конкурса и да преценим :)

    Коментиран от #5

  • 4 единственият конкурс в света

    7 1 Отговор
    след който само журито дават интервюта, а победителят мълчи - това казва всичко...
  • 5 Ама те

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Клай":

    и спечелилият не са показали. Крият го 😂 Показали са само снимка на Венеция където спечелилият ще ходи на екскурзия с Обрешков 😂😂😂
  • 6 6 стари чина и 2 ръждиви соц катерушки

    6 0 Отговор
    Не са Лаборатория на бъдещето. Не могат да бъдат никаква лаборатория. Не се забелязва и “придвижване от тъмнина към светлина", а точно обратното!!!
  • 7 Посетителите във Венеция

    5 1 Отговор
    щели да четат много. На българцки? Умотворенията на новия Оруел - Тикварски

    Коментиран от #8

  • 8 Ама тва не е писателско биенале

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Посетителите във Венеция":

    а АРХИТЕКТУРНО!!!
  • 9 журиращия

    4 3 Отговор
    на колко венециански биеналета е участвал? или ходил поне като турист? та журира?
  • 10 Жан

    1 3 Отговор
    Като ви чета негативните и злосни коментари,не се чудя защо сме на тоя хал

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вуй

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жан":

    Мен,тука 88% са от ул.Плакалница

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Трътлю

    2 4 Отговор
    На България трябва да и се забрани да участва във всякакви архитектурни форуми. Плашещо е какво се случва тук.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.