Last news in Fakti

12 Август, 2003 00:00 746 0

На Българска фондова борса става интересно

  • акции-
  • около-
  • компенсаторки-
  • капитала-
  • търга-
  • борсата-
  • пакет-
  • акция-
  • понеделник-
  • постигнатата-
  • процента-
  • книжа-
  • продажба-
  • обаче-
  • сделки-
  • търговия-
  • посредник-
  • близо-
  • стойност-
  • плевенското-
  • минималната-
  • инструменти-
  • започна-
  • инвеститори-
  • срещу-
  • дружество-
  • п
Капиталовият пазар най-после започва да се оценява като нова ниша за инвестиции с добра доходност, ако се съди по еуфория на борсата в понеделник, когато само за час срещу компенсаторни инструменти бяха продадени над половината от предложените държавни пакети акции в ДЗИ и плевенското дружество "Проучване и добив на нефт и газ".
Около 200 инвеститора се включиха в търга за книжата на застрахователната компания, като още в първия ден от провеждането му бяха продадени около 9% от акциите при средна цена с 20% по-висока от минималната. Посредниците на държавата - консорциумът "NBGI - ОББ - Булброкърс" продадоха и 42% от капитала на "Нефт и газ", където заради прехвърлените по-големи пакети среднопретеглената стойност на акция надхвърли минималната с 1.4%.
От началото на годината, когато започна пуловата приватизация, индексът SOFIX, който измерва цените на десетте водещи компании на борсата, се удвои до рекордните 360 пункта. Продажбата на остатъчните акции в двете компании в понеделник предизвика повече от очаквания интерес от страна на инвестиционните посредници и притежателите на компенсаторни инструменти, чиито цени пък се повишиха с около 3% за броени минути.
Предлагането на остатъчния държавен пакет от 20% в ДЗИ започва да повтаря сценария с аукционите за акции на "Булгартабак", когато портфейлни инвеститори закупиха близо 13% от капитала, при това на цени доста над минималните. Очевидно се развива тенденцията търговските банки и все повече частни инвеститори да проявяват интерес към покупката на качествени български акции. Изчисленията показват, че само за два месеца печалбата от придобитите срещу компенсаторки книжа на "Булгартабак" е близо 30 процента. На годишна база това са над 200 процента, което е твърде примамливо на фона на ниските лихви и липсата на инвестиционни алтернативи. Появата на нови големи дружества на борсата дава шанс търгуваните книжа най-после да станат по-ликвидни, а инвеститорите да разпределят риска между по-голямо разнообразие от акции.
Аукционът за ДЗИ доказа също, че за собствениците на компенсаторки е по-изгодно да участват в борсовата приватизация, отколкото да продават книжата си директно. В понеделник закупилите акции по минималната цена час по-късно можеха да ги продадат така, че ефективно постигнатата продажна стойност за всяка компенсаторка да е 28% от номинала, а не 24%, колкото биха получили при директна продажба.
Най-сериозният пакет от близо 5% от капитала на ДЗИ придоби клиент на ING банк, който засега остава неизвестен. Този дял му дава право да свиква общи събрания, да иска назначаването на контрольор, който да следи за счетоводните операции, както и да търси отговорност от мениджмънта за действия в ущърб на акционерите. По над 1% от капитала на ДЗИ придобиха и клиенти на инвестиционните посредници "Първа ФБК" и "Карол". Интересното е, че на търга не участва пряко мажоритарният собственик - фирмата на Емил Кюлев "Контракт София", която преди година купи 80% от ДЗИ за 21.552 млн. евро.
Началната цена за акция на ДЗИ, от която започна наддаването, беше 54 лева (платими в компенсаторки), като бяха достигнати дори нива от 110 лева. Среднопретеглената цена за деня е 65.11 лева. Реално в пари това са 15.62 лева на акция, или с около 15% над постигнатата стойност при приватизацията на мажоритарния пакет. Това сравнение даде още един силен аргумент на привържениците на борсовото раздържавяване. След понеделник държавата все още държи около 11% от капитала на ДЗИ. Със сигурност обаче може да се твърди, че този дял ще спада бързо на предстоящите търгове през следващите дни, като за изкупуване от собствениците на компенсаторки остават около 420 хил. акции с номинал от 10 лв. всяка.
Борсовият ден донесе очакваните новини около търга за продажба на 49% от капитала на плевенското дружество "Проучване и добив на нефт и газ". Контролен пакет от 34% закупи клиент на Централна кооперативна банка, за когото се предполага, че е мажоритарният собственик на банката - "Химимпорт", свързвана с варненската икономическа група ТИМ. Други 5% пък станаха притежание на варненския посредник "Булекс инвест". Той е известен на пазара като посредник на "Златни пясъци", чийто член на надзорния съвет е Славчо Христов. Така прогнозите, че портфейлните инвеститори за "Нефт и газ" ще са по-малко, се оправдаха. Удовлетворените поръчки бяха над 100 броя, като постигнатата средна цена е 77.07 лева. Общо бяха изкупени 369 867 акции, а за днешния търг останаха около 58 хил. акции.
Веднага след оповестяването на резултатите започна и вторичната търговия с акции на ДЗИ и "Нефт и газ". Първите сделки за застрахователния институт бяха сключени по 15.50 лв. за бройка, но анализаторите смятат, че това са кросове за прехвърляне на книжа в рамките на един и същи посредник. Напълно реални обаче са офертите за покупка и продажба, които бяха качени в борсовата система. Търсенето остана на 14 лв., а предлагането - по 16.90 лв. за акция. Първата транзакция с плевенското дружество се извърши на цена от 20 лева. Тези нива ще са отправните точки за днешната търговия, тъй като според правилника на борсата на неофициалния пазар сделки могат да се сключват на нива от плюс/минус 30% от постигнатите в предишния ден. Те обаче няма да важат за аукциона срещу компенсаторки, на който минималните цени си остават 54 лв. за ДЗИ и 76 лв. за "Нефт и газ".
Доста любопитни бяха и движенията в цената на компенсаторните инструменти по време на понеделнишката сесия. Преди аукциона те се движеха в рамките на нормалните си стойности от предишните дни - 23.65%-24% от номинала. След оповестяването на резултатите на пазара се намесиха играчи, които спечелиха акции от ДЗИ и "Нефт и газ", но не бяха закупили предварително необходимия им брой компенсаторки. Нарасналото търсене вдигна цената до 24.35 процента. Причината за тези движения е една дребна промяна в часовете на търговия. Приватизационните аукциони се провеждат от 10.00 до 11.00 часа, докато сделки с компенсаторки могат да се правят до 13.00 часа. Това позволява на инвеститорите да купуват записи и бонове и след търга за акции от ДЗИ и "Нефт и газ".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА