12 Август, 2003 00:00 2 621 0

Кметът Софиянски смята да узакони тържище за крадени вещи

  • оборище-
  • коритото-
  • владайска-
  • пазар-
  • които-
  • според-
  • защото-
  • дейност-
  • района-
  • преди-
  • мястото-
  • правят-
  • търговската-
  • софиянски-
  • стоката-
  • подуяне-
  • търговци-
  • тулешкова-
  • собственост-
  • върху-
  • други-
  • сточна-
  • трябва-
  • крадени-
  • столичния-
  • районът-
  • реката-
  • бълхарника,
Рзпилени боклуци, невъобразима смрад, плъхове, тъмни субекти и съмнителни укрития под мостовете... Не, това съвсем не е смразяващ сюжет от Дикенсово време, а ежедневна картинка от един централен софийски район - Сточна гара. Сащисаните минувачи няма как да не са забелязали щурия алъш-вериш, осъществяван от мургави търговци и мутри с едри ланци на шията, в т. нар. Бълхарник, разположен в коритото на Владайска река.
Дали управите на Лондон, Париж или любимата на Софиянски Москва биха търпели подобно безобразие в централните градски части, е въпрос, на който трябва да си отговорят кметът, подчинените му и бъдещите мераклии за градоначалници. Факт е, че вместо да бъде изчистено коритото на реката, както подобава на една европейска столица, за каквато и София претендира, преди по-малко от месец за въпросния "пазар" Софиянски издаде специална заповед в опит да го легитимира. Според източници на в. ПАРИ за съхраняването на Бълхарника играят и босове от циганската мафия, които са в топли връзки със столичния кмет и негови заместници. Районът вече се е превърнал в сборище на криминални елементи, а рискът да те оберат или пребият дори посред бял ден е съвсем реален.
от "Мястото на събитието"
"Викаме му Каналето, обяснява един от постоянните негови обитатели. Моеш си намери ''сичко, к''вот ти треба. А моеш и да си поръчаш, стига да си печен и да знаеш към кого да се насочиш", разпалено ни въвежда в обстановката местен гайд. Отговаряме му, че само разглеждаме и не търсим нищо конкретно. Той пък ни изглежда подозрително и разпалено започва да обяснява на двама от "колегите" си какви гадове са общинарите, защото се готвели да им искат такси за търговията тук. "Да си гледат работата. Аз съм безработен - отсича друг. - Ако тук дойдат, ще ида в другия край."
"Досега ги гонехме, но ефектът беше нулев. Играем си на котка и мишка, защото след час те се "инсталират" отсреща. И така докъм пладне, докато ни писне и на нас, и на тях - обясняват трима униформени. - Но вече има нова заповед на общината, че ще узаконяват пазара и ще им събират такси, така че ще ги охраняваме по регламент."
А "охраната", както разбираме, е да няма сбиване или кражби, доколкото е възможно. Без тях ден не минава. Прави впечатление, че на новоприиждащите в Бълхарника те почти услужливо показват откъде е "централния" вход. Колкото за предлаганите стоки, блюстителите на реда нямали ангажимент и не отговаряли. Освен вехти джунджурийки, които не стават за нищо, тук може да се видят и стереоуредби, телевизори и дори компютри. Както признават някои от самите търговци, човек би могъл да си намери или поръча какво ли не. Включително сребърен сервиз с антикварна стойност, GSM или фирмено облекло, авточасти, нищо че произходът им най-често е вследствие на кражби.
Охранителите
От Пето районно управление, на чието подчинение е районът, коментираха пред в. ПАРИ, че от 16 юли т. г., когато е излязло разпореждането на кмета, не минава ден, без да привикат за справка поне двайсетина души дневно, хванати да търгуват без документи и с крадени стоки. Униформените работят съвместно с колеги от районните полицейски служби в Оборище и Подуяне. Вярно е, че в повечето случаи става дума за крадени вещи, но не ни е работа да ги конфискуваме, признават оттам. Досега полицаите не се били натъквали на случаи, при които да заловят скъпоструваща техника или ценности с нумизматична стойност, иначе определено щели да изискат от продавача документ за произход на стоката. Според пресцентъра на СДВР пък подобни нерегламентирани тържища като Бълхарника са плъзнали по цялото течение на р. Владайска, а главната отговорност за решаване на проблема носи Столичната община. Не е ясно каква е задачата на полицаите в района, но това, което прави впечатление е, че от КАТ и т. нар. паяци дори не си правят труда да вдигнат колите на ромските търговци, които редовно се паркират на забранени места край Владайска река.
Предисторията
Бълхарникът е разположен на границата на три столични района - Подуяне, Сердика и Оборище, и вероятно това е една от причините различни институции и "отговорни" фактори да си прехвърлят топката. Контролът е затруднен, твърди шефката на дирекция Регулиране на търговската дейност към Столичната община Костадинка Тулешкова. Още с възникването си отпреди няколко години от Подуяне и Оборище проявяват съпричастност за решаване на проблема, от Сердика се застраховат, че нямат отношение, защото районът е от другата страна и нямат достъп до тържището.
Преди време същият този пазар е "гастролирал" на различни места в столицата, обяснява Тулешкова. Помня, че тормозеше хората около бившия обувен завод, след това се премести на пресечката между ул. Опълченска и бул. Сливница, после се настани в коритото на Владайска река на територията на район Възраждане. Докато беше във Възраждане, проблемът бе решен със затваряне на подстъпите до коритото на реката, казва тя. Ясно е, че мястото не може да бъде узаконено като тържище или пазар за извършване на стопанска дейност. Стоката е крадена, събирана от кофите за боклук без възможност за доказване на произхода й, смята Тулешкова.
Мнимите мерки на общината и на столичния кмет
Неизвестно защо Софиянски подписва заповед в средата на юли, с която фактически узаконява грозната картина на Сточна гара. Вместо да разчисти района, той "възлага" на общинското търговско дружество, под чието крило са пазарите в Оборище, да стопанисва и поддържа терена в коритото на р. Владайска в района на Сточна гара за продажба на "употребявани вещи" и съвместно със СДВР и други специализирани органи да въведе ред и ежедневен контрол върху търговската дейност. Разпорежда се и директорът на СДВР да осигури униформени служители за опазване на обществения ред и за оказване съдействие на служителите на Пазари Оборище ЕАД.
От общината си дават ясна сметка, че в сегашното си състояние т. нар. пазар
не може да се впише в изискванията на никакъв нормативен документ
Търговската дейност се подчинява на определени правила. Освен задължителното деклариране на произхода на стоката търговецът трябва да има касов апарат, да плаща данъци, да има някакъв вид регистрация по Търговския закон, която да го легитимира като такъв. В момента няма база, за която да се хване човек, за да ги узакони, признава шефът на Пазари Оборище Ради Чонков. Според него истински пазар, дори и да се иска на някого да го организира, не може да стане, защото на това място идеята е неосъществима.
Въпросът е защо въобще се правят опити за узаконяване
Публична тайна е, че преди изборите кметът не само не иска да се конфронтира с ромския електорат, но и че има договорка с цигански "лидери" да му организират групово гласуване, ако не им пречи в търговията с крадени стоки.
Затварянето на подстъпите едва ли може да се смята за някакво радикално решение. Тогава ще бъде отрязан пътят за почистване и поддържане коритото на реката, смятат от кметството. Преди време там мъдруваха и върху идеята за строеж на надземни гаражи по цялото поречие на Владайска река. Проектът обаче не срещна подкрепа в комисиите по архитектура и градоустройство и по опазване на околната среда в Столичния съвет и бе отхвърлен. Аргументите на общинарите бяха, че терените са публична общинска собственост, а по законите за общинската и за държавната собственост върху тях сделки не може да се правят. Пречки създавал и Законът за водите, според който самата река е държавна собственост, еколозите също възроптали, че мястото не било подходящо за паркиране. Търсенето и оформянето на специален терен в покрайнините на София също е вариант, но общинарите в края на мандата са заети с други неща, пък и очевидно не искат да си създават проблеми с ромското население. Мястото не може да бъде визитна картичка за София, ще търсим други варианти за премахването на нерегламентираното тържище, коментира пред в. ПАРИ съветникът от групата на БСП Борислав Борисов.
Данаил Тафров, кандидат за кмет от партия Радикали
Кампанията ми все още не е започнала и аз не съм имал срещи с хората от квартала. Ако те желаят да няма пазар, кметът трябва да се съобрази. Самият т. нар. пазар е под всякаква критика и нормативно той не може да съществува на това място и в този вид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА