Last news in Fakti

20 Януари, 2023 15:11 5 058 2

Сегментът, в който ще има много инвестиции през 2023 година

  • imot.bg-
  • складови площи-
  • наем-
  • цени-
  • инвестиции

Кънев: Определено има недостиг на по-малки модерни складови площи в охраняеми бази с добър достъп

Сегментът, в който ще има много инвестиции през 2023 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Повишаването на цените на тока направи пазара на складови площи непредсказуем и много договори за споделени складове бяха прекратени през изминалата година. Високата инфлация повлия цените на строителните материали, транспортните и енергийни разходи, разходите за поддръжка и като резултат наемните цени, коментира пред най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg пазарът в София Ненчо Кънев от БГСклад.

Господин Кънев, какво се случи с цените и наемите на складови площи в София през изминалата година?

Пазарът на складови площи в столицата се характеризира с предлагане, което не задоволява нуждите на предприемачите. Поради тази причина и през 2022 г. продължи развитието на модерна мрежа от складове. В паралел с новото строителство се реновират и стари бази. Собствениците на подходящи парцели, при възможност, увеличават площите си с ново строителство.

Най-голямо е търсенето в диапазона 100-200 до 500 кв.м и височина до 6 м. Всички наематели се интересуват от складове с удобен достъп и охраняеми бази. Голям е недостигът на хладилни площи.

Повишаването на цените на тока направи пазара непредсказуем и много договори за споделени складове бяха прекратени. Търсенето е за самостоятелно ползвани хладилници от 15 до 100 кв.м. Инфлационните процеси подтикват все повече предприемачи да се насочват към закупуване на собствени бази. Интересът към тази инвестиция определено набира скорост.

Как фактори като коронавируса и войната в Украйна повлияха върху пазара?

Влиянието на пандемията, причинена от коронавируса, се тушира още през 2021 г., което може да кажем, че беше положително за бизнеса. Войната в Украйна се преплете с високият инфлационен натиск, който се очакваше в началото на 2022 г. и се прояви с първите промени на логистичните вериги. Високата инфлация повлия цените на строителните материали, транспортните и енергийни разходи, разходите за поддръжка и като резултат наемните цени.

Увеличението на наемните цени е между 25-40%. Високите разходи за поддръжка подтикнаха собствениците да увеличат двойно депозита при наема на площи. В паралел рязкото повишение на наемите предизвика увеличение на търсенето на имоти за покупка или на парцели за строеж на собствени бази.

Прогнозите ви за пазара на индустриални имоти през новата година.

Очаквам засилен интерес към строеж и покупка на складове и парцели за строеж на нови площи. Още в началото на 2023 г. тази тенденция видимо се очерта.

Българският пазар на складови площи е недоразвит и доста сегментиран. От една страна са модерни бази клас „А“, с площи от 10 000 до 100 000 кв.м, поемащи цялата логистика, от друга е търсенето на площи до 500 кв.м задоволяващи малкия и до някъде среден бизнес. Определено има недостиг на по-малки модерни складови площи в охраняеми бази с добър достъп. В този сегмент и наемните цени се повишиха най-сериозно.

Новата 2023 г. ще е интересна и ще предостави огромни възможности за развитие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    0 1 Отговор
    Точно така, много инвестиции в складове. Затова амазон уволняват работниците си.
  • 2 Гост

    0 1 Отговор
    Най-много инвестиции ще има в сегментите с далаверите.