Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 09:21 7 501 15

Основната причина толкова много сгради да рухнат вследствие на земетресението

  • турция-
  • земетресение-
  • сгради-
  • рухване-
  • причини

Вълна от арести се очаква в Турция

Основната причина толкова много сгради да рухнат вследствие на земетресението  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

След разрушенията в Турция властите обявиха, че ще има арести за некачествено строителство. Според експерти процесът по-реформиране и повишаване на сигурността в строителството е започнал още след разрушителното земетресение през 1999 г. в северозападния окръг Измит. Какви са пропуските открити тогава и колко време още могат да се очакват вторични трусове - ето какво разказа един от инженерите, участвали в проучванията на терен в южната ни съседка.

През 1999 г. инженер Цветан Георгиев е един от експертите, които посещават Турция, за да търсят решения свързани с качеството на строителството, пише БНТ. Тогава земетресението магнитут над 7 по Рихтер и епицентър Измитския залив в Мраморно море отнема живота на над 17 хиляди души. "Не твърдя, че Турция има некачествено строителство повсеместно. 1999 г., когато се случи земетресението, изскочиха проблеми, които тогава в България ги нямаше. Тогава се установи, че средният клас на бетона е много по-нисък от този, който имаме в България. В това отношение България беше по-напред. Регистрираха се проблеми с използването на морски пясък, което е недопустимо".

Тогава южната ни съседка получава помощ от САЩ и Япония. Започват инвестиции в образование, реформи, както и ревизия на строителните норми и контрола. Според инженер Георгиев досега Турция е извървяла огромен прогрес въпреки това обаче, наследството от миналото остава незаобиколим фактор.

"Сградният фонд не е нещо динамично, което може да го подмените както си сменяте гардероба. Една сграда, когато се построи се обитава 25, 30, 50, 100 години не е нещо, което просто се заменя", казва доц. Георгиев.

На какво се дължи смъртоносният пейзаж от толкова много рухнали сгради днес в граничния район между Турция и Сирия и защо от два съседни блока единият е останал цял тепърва ще се изяснява. "Аз с тази материя се занимавам 25 години. Това е най-страховитото земетресение, което съм виждал", допълва той.

Според инженерите причините трябва да се търсят в самата сграда. Практиката показва, че често става въпрос за така наречения слаб първи етаж. Изграждането на ресторанти, офиси под наем, гаражи често пъти е за сметка на коравината. Учените отчитат , че броят на трусовете в района вече се разрежда, а магнитудът им намалява. Едно е сигурно - те ще продължат с месеци.

Проф. Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география: "Този разлом не е бил много активен във всичките тези години и това е причината, че се е натрупала много енергия. Затова е толкова силно и страшно. Те ще се разреждат във времето и ще стават все по-слаби, но хората ще ги усещат много дълго време. Това показва, че нещата ще се успокоят. За България изобщо да не говорим. Няма основания за някакви притеснения".

За да се повиши безопасността при строителството и да се намали риска от подобни трагедии учени търсят възможност у нас да бъде изграден комплекс по сеизмично инженерство. Целта е да се извършват експериментални изследвания на конструкции, подложени на сеизмични въздействия.

Проф. Петър Павлов - ръководител на Националния център по сеизмично инженерство УАСГ: "Този комплекс би се превърнал в един инкубатор на кадри, знание и технологии с оглед в бъдеще да се подобряват норми. Да се мисли за изолиращи сеизмично активни системи, да се мисли за нови строителни системи".

Изграждането на подобен комплекс ще струва около 25 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Цветан

    27 1 Отговор
    В съседен град където се е строило качествено няма жертви!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12343211

    15 1 Отговор
    То и тука не засилват първия етаж...
  • 5 потърси помощ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЖАБАТА":

    мисля че още не е късно ще ти помогнат ..! има комуни ще те излекуват
  • 6 много е простичко

    19 0 Отговор
    казвах всеки ден но ми омръзна но ето че не се научиха мисирките ! няма никаква друга причина освен некачественото строитество !!! познат ми се оплака преди 5-6 години че си правил замаска на открита тераса с турски цимент и за две години я р измел с метлата малко по малко … който иска да ме разбира който не да си мисли чудеса това чиста изтина айде със здраве

    Коментиран от #10

  • 7 какво ли е качеството

    22 0 Отговор
    на турският цемент с който е построена половин софия ?
  • 8 Виктория Нюланд с курабийките

    10 0 Отговор
    Все по често се говори че след земетресението Турция е по близко да въоръжен конфликт но е спорен въпроса вътрешен или между съседски . Аз лично не вярвам на това но както се казва всичко го има в картите .
  • 9 Търновец

    19 1 Отговор
    Една стара поговорка казва: Интересът клати феса" а тук в Търново от години мафията вкарва нискокачествен Турски цимент и бетонът се лющи на втората година и гробарските фирми дават година гаранция и не искат до подписват договори - ДПС, ГЕРБ и БСП разбиха града
  • 10 Викаш цимента измел

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "много е простичко":

    А пясъкът който е добавил за да му излезе по-тънко си останал 🤣🤣🤣
  • 11 ВОДНИЯ ДУХ

    3 4 Отговор
    Нашият цимент е от Златна Панега .Нашата фирма е построила 6 метростанции.

    Коментиран от #13

  • 12 Алчност!

    18 0 Отговор
    Причината за цялата трагедия е неограничаваната и безконтролно вихреща се човешка алчност!
  • 13 Но пък

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "ВОДНИЯ ДУХ":

    желязото ви е от Турция
  • 14 Строителен работник

    5 3 Отговор
    Ми много ясно, че ще икономисваме бе, нали трябва да се печели.. като искате здрав бетон и много желязо си купувате старо ЕПК , или панел дори. Нашата работа е да направим разчупено блокче и да го окрасим и оцветим с големи прозорци хванати с итонг и толкоз. Да хваща окото на комплексирани балъци жадни за “лукс”
  • 15 Тоалетна хартия

    2 1 Отговор
    Турчина може да прави само локуми и золуми..Видиш ли сграда на, която работят НЕбългари, бягай!!!!