Last news in Fakti

11 Септември, 2003 00:00 504 0

Запазваме номера на GSM-а при смяна на оператора

  • номера-
  • текстове-
  • място-
  • населено-
  • оператори-
  • населено място-
  • едно населено място
От 2007 г. абонатите на мобилни оператори ще могат да запазват номера на телефона си при смяна на оператора, а след 2009 г. ще може да бъде запазван и номерът на стационарен телефон при промяна на адреса, дори и да е в друго населено място.

Обществени оператори, които ползват номера от Националния номерационен план, ще осигуряват възможност на абонатите си да запазват номерата си при промяна на адреса си или при смяна на оператора с друг оператор, предоставящ същия вид услуга. Това реши парламентът, който прие в четвъртък, на второ четене, текстове от законопроекта за далекосъобщенията.

"Това означава, че ако абонат се премести дори от едно населено място в друго, ще запази номера на телефона си, а ако е абонат на един мобилен оператор, може да запази номера си и при преминаване към друг оператор", поясни председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев. Той уточни, че в следващи текстове на законопроекта се предвижда тази разпоредба да влезе в сила от 2007 г. за мобилните оператори, и от 2009 г. за стационарните телефони, за да има време да се осигурят техническите възможности за това.

"Тези текстове са в съответствие с изискванията на Европейския съюз", коментира Мирчев.

Комисията за регулиране на съобщенията може в издаваните лицензи да не залага това задължение или да го ограничава в рамките на едно населено място, когато то не е приложимо по технически причини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА