Last news in Fakti

11 Септември, 2003 00:00 870 0

Договорът с германската "Щрабаг" за ремонт на летище "София" може да бъде прекратен

  • вицепремиерът-
  • щрабаг-
  • обясни-
  • василев-
  • вчера-
  • новия пътнически терминал
Ако до 19 септември германската компания "Щрабаг" не започне изграждането на новия пътнически терминал на летище София, вероятно договорът с нея ще бъде прекратен и ще започнем преговори с класираните на второ и трето място фирми. Това съобщи вицепремиерът Николай Василев вчера. Надявам се, че няма да се стигне до тази крайна мярка и "Щрабаг", която е сред лидерите в своя бранш, ще изпълни ангажимента си да построи обекта до края на 2005 г., обясни вицепремиерът.

Договорът с "Щрабаг" бе подписан в края на 2002 г., а строителството на новия пътнически терминал на стойност 120 млн. евро трябваше да стартира през март т.г, но от германската компания поискаха допълнително финансиране от 11 млн. евро за геофизическо проучване на района на новото летище. Тези пари ще бъдат отпуснати от перото за непредвидени разходи, които са записани в договора с "Щрабаг", обясни Николай Василев.

Вицепремиерът намекна вчера, че Варненската корабостроителница ще се продава отделно от параходство "Български морски флот", който е собственик на завода. Решението ще обявя по време на посещението си във Варна на 13 септември, обясни вицепремиерът. Според него с предприетите последни рокади в управата на корабния завод са създадени реални предпоставки той да заработи.

Процедурата за приватизация на корабостроителницата бе прекратена през август с решение на комисия в транспортното министерство.

Ще предприемем незабавни мерки за подобряване на инфраструктурата и безопасността на железопътния транспорт, обеща вицепремиерът след срещата си с лидера на "Подкрепа" Константин Тренчев вчера. Подвижният състав на БДЖ е безнадеждно остарял, а стрелките и релсите не са ремонтирани през последните 10 г. Ако не вземем незабавни мерки, последствията ще са фатални, обясни Н. Василев. Той добави, че проблемите на безопасността в БДЖ ще бъдат обсъдени на национално съвещание в Г. Оряховица на 20 октомври.

От "Подкрепа" пък предложиха държавата да поеме изцяло разходите за пътуване с намаление с влак на ученици, студенти и пенсионери. В момента част от тези разходи се поемат от БДЖ, а това води до орязване на заплатите в компанията, коментира К. Тренчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА