Last news in Fakti

15 Септември, 2003 00:00 624 0

"Топлофикация" е за Гинес с рекета срещу народа

  • които-
  • клиенти-
  • отопление-
  • сметки-
  • топлофикация-
  • парното
Зимата наближи и монополистът "Топлофикация" пак пришпори клиентите си да плащат стари борчове за парното. С добре познатите заплахи, че ще им спре парното и ще ги даде на съд. Без шефовете на монополиста и на фирмите за топлинно счетоводство, които "гушат" милиони левове, за да ни засичат топломерите, да ги е еня, че не са си свършили работата. Защото, въпреки обещанията, изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон се забавиха с повече от месец. А като пристигнат, ще започнат пунически войни между комшиите кой си е плащал сметката и кой се е отоплявал на аванта.

Този абсурд вече го гледаме години наред, а гражданството остава беззащитно дори в съда, под ударите на организирания рекет на фирмите, които държат монопола в доставките на вода, ток и отопление. Продължава и да плаща веднъж за уреди, втори път незнайно как формирани сметки, после за изравняването им, за съседите, които са се изключили, за входа, за течовете в системата.

Само, че този път свикналите на какви ли не експерименти от монополистите клиенти е добре да откажат да плащат и да сторят това, което направиха 700 техни събратя . Те избраха единствено правилния ход, като подадоха искове срещу "Топлофикация" в Международния арбитражен съд в Страсбург.

Явно в нашата държава на абсурдите няма друго спасение от рекета на компанията, която само от началото на 2003 г. е осъдила 26 000 свои клиенти за 34 млн. лв.

Както е тръгнало, поне още 30 000 ще бъдат дадени на Темида тази есен, след като не смогнаха да се издължат до 15 септември. Ако продължава в същото темпо, "Топлофикация" ще постави световен рекорд, достоен за Гинес. Едва ли има друга фирма на света, която да е осъдила повече свои клиенти, като им прибира покъщнината със съдия-изпълнители.

Крайно време е на този абсурд да се сложи край. Но това няма да стане, докато властимащите не прозрат, че освен задължения, потребителите у нас имат и права, които трябва да им бъдат гарантирани от държавата. Докато това не стане, няма да настъпи мир и любов между топлофикационните дружества и хората, които все още ползват парно отопление. И ще продължим да ставаме за смях по света. Я с поставени в топломерите хлебарки, я със сваляне и закачане на радиаторите при всяко засичане на месечните сметки за топлото или с далаверите с енергийните помощи.

Да не говорим за шашмите с електромерите и откровените кражби на ток, чиято цена стана непосилна поне за половината от хората, които разчитат на едната заплата или пенсия.

Краят на тази легална и скъпо платена форма на престъпност срещу обществото сега ни обещават да приключи след някоя и друга година, когато топлофикациите щели да станат частни или общински и се въведат регионални цени на парното.

Решението обаче явно е друго. Държавата да даде картбланш на частния капитал да направи необходимото София и останалите големи градове да преминат на отопление на газ. Така хем ще се топлим по-ефективно, хем ще се избавим от рекета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА