Last news in Fakti

19 Септември, 2003 00:00 507 0

5 фирми с интерес към газоразпределението в Тракия и Мизия

  • купили-
  • региона-
  • регион-
  • двата-
  • център-
  • тракия-
  • фирми-
  • октомври-
  • двата региона
Пет фирми са купили досега документи за участие в търговете за газоразпределението на районите "Тракия" с център Пловдив и "Мизия" с център Плевен, научи "Сега". Това е станало до онзи ден. Самите търгове са насрочени от Държавната комисия по енергийно регулиране за края на октомври, а тръжна документация се продава вече втори месец, казаха хората на Константин Шушулов.

"Овергаз" и "ЛУКойл Нефтохим" са купили тръжни документи и за двата региона. Консорциум между немска фирма и унгарската МОЛ също са купили книжа и за двата региона. По-голям интерес обаче е проявен към регион "Тракия", за който тръжна документация са купили и немски и френски гигант - "Рургаз" и "Газ дьо Франс". Според експерти това не означава, че всички тези фирми ще участват в търговете, тъй като към комисията непрекъснато се отправяли въпроси и от много други фирми.

Двата региона имат потенциално около 2 млн. битови потребители, а спечелилите надпреварата ще получат 35-годишни лицензии. Търгът за "Тракия" е насрочен за 21 октомври, а за "Мизия" - за 28 октомври.

Освен тези два търга е обявена същата процедура и за регион "Добруджа" с център Варна, за който наддаването ще се състои на 24 януари догодина. Лиценз за самата Варна за 10 години вече има "Овергаз", но газификацията на три от най-големите варненски квартала - "Владислав Варненчик", "Аспарухово" и "Младост", ще се извърши от друга фирма - "Примагаз".Състезаващите се за регион "Добруджа" няма да получат и права върху газифицирането на Генерал Тошево, за което ДКЕР пък издаде лиценз на "Добруджа газ".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА