Last news in Fakti

23 Март, 2023 10:41 2 944 4

Правителството прехвърли на НКЖИ десетки имоти

  • правителство-
  • имоти-
  • статут-
  • промяна

Промениха статута на редица имоти

Правителството прехвърли на НКЖИ десетки имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет разреши учредяване на ограничени вещни права върху поземлени имоти, собственост на „Напоителни системи“ ЕАД. Имотите се намират в гр. Долни Дъбник, общ. Долни Дъбник, обл. Плевен и гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив.

На Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) се предоставя безвъзмездно управлението на 13 имота - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на с. Кликач и гара Церковски, община Карнобат, област Бургас. Това ще позволи реализацията на национален обект „Рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас, Фаза 2“, Позиция 2: ,,Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за жп участък Пловдив – Бургас“.

С друго правителствено решение на НКЖИ се предоставя безвъзмездно управлението на 68 имота - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на община Братя Даскалови, област Стара Загора. Това ще позволи реализацията на национален обект „Рехабилитация на железопътен участък Пловдив - Бургас, Фаза 2“, позиция 5 „Модернизация на железопътен участък Оризово­-Михайлово“.

Правителството обяви имот публична - държавна собственост за имот - частна държавна собственост. Същият преминава в управление на областния управител на област Добрич. Имотът се намира в село Стожер, област Добрич и представлява Урегулиран поземлен имот IV, с отреждане за „търговски обект“, с площ 2200 кв. м. Той е с отпаднала необходимост за дейността на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Добрич, и не се ползва по предназначение за нуждите и целите на ОДБХ - Добрич. Сградата от години е разрушена, напълно съборена и няма бъдеща перспектива за използването на имота по предназначение.

„Минпроект“ ЕАД ще може да продаде на „Мини Марица – Изток“ ЕАД недвижим имот, представляващ два самостоятелни етажа, 12-ти и 13-ти етаж от почивна станция „Марица Изток“, находяща се в гр. Несебър. С покупко-продажбата на недвижимия имот ще се погасяват публични държавни вземания от сумата срещу прехвърлянето и ще се осигурят финансови средства за текущите нужди на „Минпроект“ ЕАД. Същевременно „Мини Марица Изток“ ЕАД ще придобие собственост върху целия недвижим имот, което ще улесни неговото стопанисване.

Правителството прие изменение на РМС № 236 от 2022 г. за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имот - частна държавна собственост на община Русе. С промените имотът, прехвърлен за стопанисване на русенската община, ще се използва не за образователна дейност чрез Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ - гр. Русе, както първоначално е било записано в решението, а за осъществяване на социална и образователна дейност чрез „Център за специална образователна подкрепа – Русе“. Искането е на кмета на общината, като целта е да се осигурят допълнителни помещения за ресурсно подпомагане и обучение на деца и ученици със специални образователни потребности съобразно спецификата на тяхното поведение и нуждата от допълнително оборудване. Имотът се намира в град Русе на ул. ,,Рига“ № 1 и представлява двуетажна сграда с площ 213 кв. м и сутерен.

Министерският съвет реши да отнеме поради отпаднала нужда имот от Министерството на земеделието, храните и горите и да го преобразува в частна държавна собственост. Имотът се намира в област Сливен, община Твърдица, гр. Шивачево, и представлява едноетажна селскостопанска сграда със застроена площ 125 кв. м. Министърът на земеделието и областният управител на област Сливен ще организират предаването и приемането на имота по в едномесечен срок с протокол.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по далавери и кражби

    5 0 Отговор
    службашите от масонския гълъбарник не отстъпват на кике и боко
  • 2 От Варна

    4 0 Отговор
    Ах, как всичко отива в едни крадливи ръчички, с благословията на правителството! Българите , населяващи тези области крепостни ли ще станат! Грабители безсрамни, без мярка и някакво приличие! А после, имало милиардери? С безразличието си им отворихме” голямата глътка” на безмерно лакомите им усти! И нямат засищане! Вървим със сигурни стъпки към първата частна държава в света! След това ще се бият помежду си, кой кого да прилапа, когато всичко държавно се изкупи на безценица. Потрес!!!
  • 3 Демократ

    2 1 Отговор
    Много бързат хората на Радев да вършат работа, която не им е работа- имотите държавна собственост как да облагодетелстват нашите хора от мафията. Бюджет не предложиха,като нарушиха закона, за да се стигне до сегашния колапс съвсем умишлено предизборно в услуга на мафията на статуквото, но вкарват България в 30 годишна енергийна стратегия и подготвят дългосрочна кремълска зависимост, ама няма да стане.
  • 4 Запознат

    1 0 Отговор
    Браво, правителството направи първата стъпка към новата кражба . Нямам представа защо си мислят че не сме наясно за какви кражби става дума. Един ден народа ще вземе коловете и брадвите .....