Last news in Fakti

23 Март, 2023 10:51 2 341 2

Започва ремонтът на емблематична за София сграда

  • нха-
  • ремонт-
  • сграда

Националната художествена академия е най-старото висше училище в България

Започва ремонтът на емблематична за София сграда - 1
Снимка: БГНЕС

Националната художествена академия е най-старото висше училище в България за подготовка на художници. Открито е на 1 октомври 1896 г., след подписването на указ от княз Фердинанд. Ректорът на НХА проф. Георги Янков обясни, че се увеличава интереса на учениците, които искат да завършат висшето си образование в Академията. „В Академията има два факултета – Изящен и Приложен факултет и от 4 години функционира и нейния филиал в гр. Бургас“, каза проф. Георги Янков, цитиран от БНР.

Той добави, че студентите са прави по отношение на остарялата база. Предстои реконструкция и цялостно обновление на северната сграда на НХА, откъм ул. „Оборище“, посочи ректорът на Академията. „Само до година и половина-две, ние ще имаме там една изключително съвременна обстановка, както и оборудване за самите ателиета. Ние бяхме в патова ситуация, защото тази постройка е доста зле и това ни спираше да инвестираме в подобряване на нейната материална база, защото ѝ предстоеше основен ремонт. Но сега мисля, че нещата ще бъдат както трябва“, обясни проф. Георги Янков.

По отношение на студените ателиета през зимата, той допълни, че сградата се отоплява на дизелово гориво, което се пали сутрин и в 14.00 часа трябва да се спре. „Този дискомфорт продължаваше 30 години. Тази година получихме целево финансиране и това нещо ще го преустновим“.

Проф. Георги Янков каза още, че другите две сгради на НХА – на бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Г.М. Димитров“ са ремонтирани, санирани и са отоплени.

Председателят на Студентския съвет при НХА Преслава Петранова, която е в IV курс, специалност „Реставрация“ разказа, че се стремят да бъдат медиатор между студентите и ръководството на Академията. Последният проблем, с който са се сблъскали е липсата на средства за стипендии, който по думите ѝ, трябва да бъде решен в национален план.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Нали скоро и правиха ремонт.Ремонт на ремонта ли?
  • 2 \\\\\

    1 3 Отговор
    Помислих, че ще ремонтират градската тоалетна за друга забележителност не се сещам.