Last news in Fakti

23 Март, 2023 11:41 4 201 15

Защо българите се интересуват от покупка на имот в Дубай

  • дубай-
  • оае-
  • българи-
  • покупка-
  • имоти

Липса на данъци, продажба на жилища до ключ, реална квадратура и гарантирано покрито паркомясто

Защо българите се интересуват от покупка на имот в Дубай - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 200 българи - собственици на имоти в Дубай, са обект на проверка от НАП. Липсата на данъци е основната причина наши сънародници да се интересуват от апартаменти и къщи в емирството. Покупките се извършват както за лично ползване, така и с инвестиционна цел, коментират брокери. "Клиентите, които отдават под наем, генерират доходност от наеми, която е в рамките от 10 до 20% годишна доходност, което за нашите български стандарти звучи немислимо. И доходност от препродажба или т.н. "флипване" на имоти - популярна техника за различни инвеститори на международно ниво. Купуваш един имот, задържаш го за определено време и го продаваш", каза Никола Стоянов - основател и главен акционер на LUXIMMO, цитиран от БНТ.

Липсата на данъци в Дубай, продажбата на жилища до ключ, реална квадратура и гарантирано покрито паркомясто, привличат все повече клиенти. Оказва се, че долната ценова граница в емирството е еднаква с българския пазар - между 2000 и 3000 EUR/кв.м. "Клиентите от България се интересуват от среден ценови сегмент, който започва от около 200-250 000 EUR за апартаменти с една спалня. Имаме и немалко клиенти от България, които се интересуват от луксозни имоти във високия ценови клас, който в Дубай се счита за над 3-4 млн. EUR. Като за 3-4 млн. EUR можеш да купиш и вила и големи пентхауси", обясни Стоянов.

Около 200 души са българите с имоти в Дубай, събощи шефът на НАП Борис Михайлов. "Хората отиват и се женят там. Примерно, красиви жени отиват и взимат съответните мъже и да са получили имотите по този начин. Ние това ще го проверим. Възможно е хората да са заработили парите в България, а да са решили да си купат имоти в Дубай".

Михайлов уточни още, че офшорните зони са недостъпни за контрол, като в момента се правят проверки на банкови сметки, но само в държавите, подписали споразумението за обмен на банкова информация. "Благодарение на този обмен, който правим от години доста държави са подписали такъв обмен, ние можем да направим такъв обмен и го правим. Не са пълен размер и не навсякъде ни дават информация. Примерно Дубай не дават за банковите сметки информация. И от други страни не се дава, така че офшорната тема все още е офшорна".

Ако в ревизията установи, че тези средствата, с които са купени имотите в Дубай нямат основания или не са декларирани, върху тях ще бъде наложен 10% данък, със съответната лихва, съобщи шефът на НАП, а в правомощията на КПКОНПИ е да реши дали да конфискува недвижимото имущество.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 5 Отговор
    Гербаджийската шайка ще се разбега като пилци след като партийната система рухне.

    Коментиран от #4

  • 2 Мумбай

    12 3 Отговор
    Защо толкова хвалите дубайските пустини ? Да не дават злато там на калпак ?
  • 3 Вуй

    14 2 Отговор
    Това са успяли хора и могат да си го позволят,нормално.А аутсайдерите Мочо гърбат по 12 - 15ч. да си платят папото и парното и ревът от сутрин до вечер тука
  • 4 Красимир Трайков

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Защото в България няма мафия а след увеличението на средната рз и пенсиите обикновените хора си купуват имоти кой шофьор на автобус машинист, пенсионер се купуват за внуците.
  • 5 Тити

    12 1 Отговор
    Да купуваш имот сред пясъци лудите умора нямат.
  • 6 Вуй

    14 2 Отговор
    И аз ако успея да си продам панелката в Люлин за 350К ще си купя нещо в Дубай, ама за сега нещо няма голямо търсене. Може би щото е за ремонт

    Коментиран от #7

  • 7 Мочо

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй":

    Не пиши от мое име.По добре кажи колко палета зареди от олиото на промоция днес
  • 8 Вуй

    8 1 Отговор
    Ех, имам една мечта, някой да ми звънне за обявата. Вече трети месец ....НИШО

    Коментиран от #11

  • 9 ГаньоИнвест

    8 2 Отговор
    С тези ценни в България как да не си купиш в Дубай! Апартамент в София 300000Е. Наем 1200лв макс. Инвестирай народе, плащай лихви и чакай да си ги избиеш за 40 години.

    Коментиран от #14

  • 10 Гост

    8 2 Отговор
    Да не би да е защото излиза по-изгодно от тукашните надценени панелки?
  • 11 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вуй":

    За да има сделка трябва да е изгодно и за купувача. Ето това не могат да схванат родните ни спекуланти.
  • 12 ИНТЕРЕСУВАТ СЕ МОШЕНИЦИТЕ КОИТО КУПУВАТ

    4 2 Отговор
    НА ЗЕЛЕНО И ПОСЛЕ ПРОДАВАТ НА ТРОЙНА ЦЕНА ! ИНАЧЕ В ДУБАЙ Е ХУБАВО , САМО ДА НЕ ИЗЛИЗАШ НАВЪН , ЧЕ УМИРВАШ ОТ ЖЕГА И ВЛАГА !
  • 13 Лошо Седларов!ЛОШО!

    1 0 Отговор
    Как пък дават инфо ,кой какво има там.
  • 14 Това е луда работа

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГаньоИнвест":

    Във Бг само под наем и наливай в бизнес
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Има дребна подробност - имотите на немюсюлманите не се наследяват.