Last news in Fakti

24 Март, 2023 15:15 3 006 3

Дубай с нов рекорд - Март 2023

  • дубай-
  • оае-
  • жилища-
  • сделки-
  • рекорд-
  • цени

Най-много сключени сделки с имоти, откакто се води статистика

Дубай с нов рекорд - Март 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния доклад на Департамента по земя на Дубай (DLD), общите продажби на недвижими имоти в Дубай през 2022 г. възлизат на 265,6 милиарда дирхама (над 72 млрд. USD), което е най-високата стойност на годишна база в историята на пазара на имоти в ОАЕ. За сравнение, средната стойност за последните 3 години взети заедно, е 295 милиарда дирхама (над 80,2 млрд. USD). Броят на сделките през 2022 г. също е безпрецедентен – 97 480. Общо в сравнение с 2021 г. продажбите на недвижими имоти са се увеличили с приблизително 78,3% в стойностно изражение и 62% по отношение на броя на сделките.

Според Никита Кузнецов, основател на Metropolitan Group и главен изпълнителен директор на Metropolitan Premium Properties: „Като цяло секторът показва признаци на положителен и устойчив растеж, доказвайки своята гъвкавост и способност да повишава доверието на инвеститорите. Продажбите на недвижими имоти в Дубай в момента са най-малко 1 милиард дирхама на ден (272,3 млн. USD), което категорично показва, че изключителната инерция и представяне, регистрирани от края на 2021 г., продължават, както и нарастващата инвестиционна привлекателност на пазара.“

Секторът на недвижимите имоти в Дубай продължава да укрепва позицията си на основен стълб на икономиката благодарение на много фактори. На първо място, това са пакети от икономически стимули и други инициативи, представени от правителството, както и зрелостта на пазара, неговата гъвкавост и прозрачност, които са очевидни за предприемачите, богатите инвеститори и световната бизнес общност като цяло, докато много други глобални платформи са в състояние на несигурност.

Сегментът на луксозните недвижими имоти продължава да доминира, с най-значителното увеличение на цените в света, с 88,9%, между 2021 г. и 2022 г. За сравнение, Маями и Токио са съответно на второ и трето място с 30,8% и 17% ръст. Според анализаторите на Metropolitan Group, през 2023 г. елитните райони на Дубай ще продължат да набират скорост, привличайки богати купувачи и чуждестранни инвеститори. Пазарът на жилищни имоти в Дубай показва признаци на стабилизиране на цените, докато те все още са готови за растеж в диапазона от около 10-20% през новата година поради силното търсене на луксозни недвижими имоти.

„Перспективите за 2023 г. изглеждат много обещаващи. Основната интрига е дали новата година ще донесе нови рекорди. Търсенето продължава да расте, а цените показват признаци на охлаждане, което превръща недвижимите имоти в Дубай в благоприятно инвестиционно поле с добра възвръщаемост на фона на трудностите на други големи световни пазари“, добавят анализатори.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мма

    9 3 Отговор
    забравили са да споменат, че "бума" се дължи на руски корупционери/милионери, които търсят къде и как да се изнесат от русия заради войната... горе долу същия балон като с ковида и "бума" 2021 година в БГ. Един ден руснаците ще решат да се изнесат в Северна Корея и тогава Дубай да му мисли ))))
  • 2 Аз Кочо

    10 1 Отговор
    Дори и в дубай балонът е по малък от този в България. Там има около 2000 оферти за имоти до 170 000 евро. като всички те са обзаведени прилично и включват парков място или гараж.
  • 3 Съдията Дред

    2 0 Отговор
    Не казват, че повечето сделки са на вторичния пазар, американци и англичани продават на руснаци, китайци и източно европейци.