Last news in Fakti

3 Април, 2023 18:53 15 079 69

Инж. Андреев: Страхът, че цените ще продължават да растат, кара хората да купуват и в момента

  • инж. пламен андреев-
  • планекс инвест

Цените ще вървят нагоре поне в близките 5-7 години

Инж. Андреев: Страхът, че цените ще продължават да растат, кара хората да купуват и в момента - 1

При покупка на жилище за клиента са определящи са три фактора – максималният бюджет, който може да отдели, районът, в който желае да придобие имот и видът строителство. Анкета на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към днешна дата, че 36% от потенциалните клиенти биха купили апартамент ново строителство. Почти толкова – 35%, биха предпочели жилище в стара сграда, а за 29% това не е най-важният фактор при придобиване на жилище. След пандемията, наличието на инфлация и военни действия, цените и на единия и на другия вид имоти расте. Въпросът е докога и с колко ще поскъпват жилищата. Според инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс Инвест“, стойността на квадратен метър жилищна площ ще върви, макар и плавно, нагоре поне в близките 5 до 7 години.

Инж. Андреев, кои са новите специфики на пазара на жилищно строителство в контекста на повишена инфлация, поскъпнали строителни материали, изключително нисък процент или дори липса на продажби на жилища в етап на строеж?

За съжаление 2023 г. не донесе нищо по-добро. Въпреки че към момента има известно успокояване на цените на материалите, драматично увеличилите се в периода цени се запазиха, дори продължават с по-малък темп да нарастват – най-вече цимент, полимери, алуминий и други.

Увеличава се непрекъснато и цената на труда, като за повечето видове работи ръстът е около два пъти. Това пряко рефлектира върху цените на жилищата и те растат почти пропорционално на растящата строителна себестойност.

Проблемът е, че ако цените са стигнали предела си спрямо възможностите на купувачите, това пряко се отразява на интензивността на търсенето. Въпреки това, страхът, че цените ще продължават да растат, кара хората да купуват и в момента. Трудна ситуация, плашеща неизвестност, несигурна среда. Но в същото време средата е несигурна и за „парите“ (за наличните ни пари).

Предлагате няколко типа жилища в различните ниши (среден, по-висок клас). Как се движеха цените през последните 12 месеца там?

Колкото е по-висок „класът“ на сградите (комплексите), толкова по-високо в проценти е увеличението на себестойността. Разликите спрямо ниския клас са в това, че купувайки висок клас жилище хората „купуват“ висок стандарт на живот и продукт с висока добавена стойност. Такъв продукт не се обезценява във времето т.е. вложените средства са „на сигурно място“ и купувачът не би претърпял бъдещи загуби.

Предвид факта, че броят на тези имоти е малка част от пазара и че на пазара не излизат много нови аналогични имоти, се запазва устойчиво търсенето на висококласните жилища. При нас – в „Морени клуб резиденс“ това е точно така. Освен този факт, от съществено значение е уникалността на проекта – среда, архитектура, локация, качество на изпълнението. Нашите клиенти получават жилище с отлични показатели на енергийна ефективност, възможности за различни енергоизточници – ел. енергия и природен газ, получават не само жилище, а и изцяло нова инфраструктура изградена от нас. Получават точно това, което сме анонсирали при започването на проекта.

Покупката на жилище с кредит е дългосрочна инвестиция. В интервю споделяте, че млади хора с 1200 лв. заплата и събрани 20 000 – 30 000 EUR предприемат подобна инвестиция – покупка на жилище. Те трябва да си направят „добре сметката“ в дългосрочна перспектива. Как обаче е възможно това в днешната динамична ситуация?

Има публикувани анализи за възможностите за покупка на жилище спрямо месечните доходи. Доколкото си спомням – цената на жилището, което можете да си позволите е до размера на сто месечни заплати. Разбира се, при нормални нива на инфлация, ниски лихви по кредитите и да нямате други задължения (т.е. да обслужвате други кредити). Този анализ излезе преди около година.

Днес ситуацията е по-различна – и като настояще – високи разходи за живот, и като бъдеще – липса на предсказуемост и доста по-голям риск. Цифрата „сто“ вероятно е станала „сто и двадесет“. И все пак, ако доходите Ви са достатъчни и можете да си позволите покупката на ново или смяна на собствено жилище, такова действие има смисъл.

Може би с по-бавни темпове, но цените ще вървят нагоре поне в близките 5-7 години. След коронавируса и, дай Боже, след края на войната, икономиките са много дебалансирани, пренареждат се собствености, финанси, производства, икономика и т.н. Всичко, в това число суровини, горива, енергия е в търсене на алтернативни решения, което почти винаги води до повече разходи и по-високи цени. Тенденцията за пълзящ ръст е факт.

И все пак защо хора с малко пари в брой и ниски доходи купуват жилище? Едва ли всички те имат нужда от първи дом?

Според мен това е временно явление провокирано от ниските нива на лихвите по ипотечните кредити и кредитите за закупуване на жилища. Повечето хора (особено младите, мигриращи към по-големите градове) си казват – защо да плащам наем на някого, след като мога да купя с кредит и вноската ми да е колкото е наема. Изглежда на пръв поглед правилно, но само ако нищо не се променя във времето.

Но ако се промени? Ако лихвите станат двойно по-високи, ако наемите паднат? Какво ще се случи – не знам – ще има такива, които са спечелили, сигурно ще има и загубили. Всеки сам си решава. Но най-близо до правилното решение са банките – ако банката Ви откаже кредит – не купувайте.

Определихте 2022 г. като трудна за пазара. Как започна 2023-та и какви са Вашите прогнози за нея?

Точно така – 2022 г. беше трудна – но не толкова за пазара, колкото за предприемачите. Увеличени разходи, необходимост от повишаване на цените на имотите, промяна на пазарната ситуация.

Като че ли в първите месеци на 2023 г. има някакво успокояване, информираните купувачи са на ясно със ситуацията и не се оттеглят от пазара. Трудно ми е да прогнозирам – сега сме в едно затишие, след което предпочитам нормализиране и по-спокойна среда, а не пазарна еуфория. Няма нищо по-добро от предвидимата среда.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъзар тънкач с А8 на гаС

    164 19 Отговор
    Напишете,че е платена тази статия.И на децата е ясно,че балонът е пред спукване.
  • 2 дидо

    149 14 Отговор
    ставате смешни с тия брокерски статий показващи единствено паниката сред брокерите от падналите продажби
  • 3 Гост

    56 15 Отговор
    При тази ситуация няма как да се коалира правителство или ще изкара много малко ако въобще има.Тоест цените на всичко ще вървят нагоре,в мътна вода риба се лови,шарани
  • 4 Балонаро

    49 84 Отговор
    Абе тоя пуст балон се пука вече десет години, то се надува, пука, надува, пука... А цените все нагоре, който няма пари и му е скъпо да учи нови умения и да си повишава квалификацията и да не му е скъпо и не може всеки общак да купува имоти!

    Коментиран от #20, #42

  • 5 Много точен

    25 64 Отговор
    Анализ но който разбрал разбрал който чака балона да продължи да го чака.Никой не налага мнение но ако можеш да четеш между редовете статията е полезна.
  • 6 Коментар

    97 12 Отговор
    Повръща ми се от Милена вече. Толкова очевидна платена статия.
  • 7 Аз Кочо

    120 21 Отговор
    Продължавате да плашите хората. Истината обаче е че в цял свят и в България сделките се сринаха и цените падат и ще продължат да падат, защото НЯМА СДЕЛКИ

    Коментиран от #36

  • 8 Лъжааа

    99 11 Отговор
    Пълни фантасмагории. Балъците свършиха, а брокерите и строителните предприемачи явно плащат за такива статии с надеждата още някоя неориентирана риба да се хване. Свърши тая хората да се натискат да купуват жилища.

    Коментиран от #10

  • 9 Аз Кочо

    35 43 Отговор
    За глупаците които слагат минусчета, нека да следят броят на сделките за първото тримесечие на 2023, които скоро ще излязат

    Коментиран от #15

  • 10 Кой те кара да

    89 6 Отговор

    До коментар #8 от "Лъжааа":

    Копуваш с брокер?Когато съм копувал с брокер изгорях на два пъти.Договаряш се без посредници без това брокерите са хора останали без работа които никой не иска да наеме заучили 20 фрази усмихващи се мазно и чакащи балъците за да ги оскубят.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Броки

    25 84 Отговор
    Имотите ще поскъпват.Който чака ще си умре наемател

    Коментиран от #14, #44

  • 13 Прасчю

    12 1 Отговор
    съм аз, брокерите са без умалително. Гудтмапъто са усти, ама нивата ще Ви е лукс.
  • 14 Мен

    31 16 Отговор

    До коментар #12 от "Броки":

    Хехехе, що па си мислиш че хората които казват че цените на имотите са смешни са наематели. Аз съм рентиер, имам кеш, и твърдя че цените на имотите са не смешни а жалко смешни
  • 15 Броки

    6 16 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Глупака си ти

    Коментиран от #17

  • 16 Абе инженере

    91 7 Отговор
    няма да живея 1000 години, че да купя супер некачествено и тясно жилище до което няма и тротоар и да му плащам 30 годишна ипотека за да ти пълня дебелата инвеститорска гуша.

    Коментиран от #57

  • 17 Ани

    15 37 Отговор

    До коментар #15 от "Броки":

    Безпаричните и нереализираните най много пишат тука

    Коментиран от #32, #45

  • 18 Мамаев курган

    81 7 Отговор
    И аз купих два апартамента в дружба на минало годишните цени и сега когато трябва да ги продам почти на същите цени няма продаване ,никой не купува

    Коментиран от #19, #62

  • 19 АМИ ДОБРЕ

    47 4 Отговор

    До коментар #18 от "Мамаев курган":

    Ето образно казано ефекта на балона... Купуваш скъпо, а продаваш ефтино, защото предлагане голямо-търсене малко. И къде се търсят най вече жилища, в столицата и някои университетски града. Хората с пари вече купуват някъде из чужбина , не само заради ефтиния живот там, а заради факта, че са се устроили но някакъв начин там и децата им няма защо да се връщат в БГ. Дано не греша
  • 20 неразбрал

    57 3 Отговор

    До коментар #4 от "Балонаро":

    Не купуват защото имат наследствени имоти, а онези като теб дошли от якъде си вземат доживотен кредит за да се похвалят на село, Купихме си голям апартанент 68 квадрата с общите части
  • 21 исмаил

    36 2 Отговор
    а как ще плащат новите данъци на жилищата
  • 22 Мммммм, дааааа

    59 1 Отговор
    Застроиха де що има поляни из София и се оглеждат за други парцели. Цените са ударили тавана, спалните в новото строителство са колкото кухнята в панелен блок, а брокерите се надпреварват да хванат клиент като кръчмари с менютата на алеята в Слънчака. В Банско кметството е издало забрана да се строи повече на територията на града. Това трябва да се случи и в София, иначе тук ще заприлича на бетонна джунгла.

    Коментиран от #31

  • 23 Рибарче

    29 18 Отговор
    Чакам да паднат цените на жилищата, на колите, на храните, на дрехите, на екскурзиите, на морските и летни курорти. и на всичко останало. Остарях в чакане и нищо,нищо не пада само дохода ми. Все по малко мога да купя с него.

    Коментиран от #34, #46

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жск

    76 3 Отговор
    Човека живее в паралелна вселена. Никой нищо не купува. 300 000 жилища непродадени на пазара. Колкото повече надуват цените алчните специалисти, толкова по голям ще е краха им. Нормалбите цени са 900 евра в центъра и 500 по периферията. Цени от 1500-3000 може да има когато заплатите стана 2500-5000 евра. Малумници, самоубиват се от алчност.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Психотерапевт

    49 2 Отговор
    Само шизофреници на имотният пазар останаха.
  • 31 В Банско

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мммммм, дааааа":

    е така,защото има много построено и не могат да го продадат.Тази заповед е в полза на "инвеститори",които не са инвестирали в придобиването на калкулатор.
  • 32 До Ани.

    50 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ани":

    Точно хората с пари никога няма да вложат спестяванията си в имот при тези цени, како (лелче). Марк Зъкърбърг, преди точно 8 години си купи първи имот, до тогава живееше под наем. При 700-800 лева наем, и възможност за свободна миграция, дали някой ще иска да се закотви в тристаен апартамет от 57 квадрата, понеже вече кенефа се води стая, и инвестира 150 к евра в жилище което до 10 години за нищо няма да става вече, като знам как се строи, или ще се сцепи от пътувания по света вместо да робува. За сведение на баровците в Манастирски ливади и овча купел, живеете в блато, отдолу е вода, тоеа навремето бяха най куците имоти, за това не се строеше по времето на социализма.

    Коментиран от #47

  • 33 Венцислав Борисов

    46 2 Отговор
    Като гръмне имотния балон ще им дойде акъла, цените са толкова нереални, че няма накъде повече.
    Лошото е, че ще гърмят още балони, не само имотни - банки, зелена енергия и т.н.

    Коментиран от #48

  • 34 проста

    25 2 Отговор

    До коментар #23 от "Рибарче":

    Всяко нещо си има предел?
  • 35 "Планекс Инвест"

    16 1 Отговор
    съм чул, че са с много съмнителни и недоказани парични постъпления.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Трезвен

    21 3 Отговор
    За Бога братя,не купувайте.
  • 38 Варненски добруджанец

    22 2 Отговор
    Само като чуете Планекс и Пламен Андреев - бягайте колкото си можете по-далече
  • 39 Исторически парк

    25 0 Отговор
    Според брокерите цените няма да спрат да растат до 2154та 🤤🤣🤣🤣
  • 40 гост

    25 0 Отговор
    Никой човек, изкарал парите си честно и с труд, не би бил толкова луд да дава на алчните и нагли собственници огромни надценки за боклучави жилища. Тук, в провинцията, задминаха 1200-1300лв на квадрат за мизерни, комунистически дупки, но всичкото това се подкрепя от агентите, които само те си вярват, че имат нещо общо с агент. Та всичко е фалш и спекула, наглост и безочие, това не е пазар, пък било то и повлян от инфалцията.
  • 41 Гост

    2 6 Отговор
    Добре, робувайте на тази логика пък после не се сърдете на друг.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    13 1 Отговор
    Статистика за продажбите от 2015 насам ще покаже, дали има балон или не. За брой сделки говорим, не за "искал, бил, някой си, двойно и тройно повече пари". Той, може да си иска и десеторно, ама кой му ги дава? Дайте броят сделки в страната за последните 10 години.
  • 44 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Броки":

    Все повече витрини се опразват и на стъклото виси таблекс "Отдава се под наем". Сигурно защото наемите много вървят.
  • 45 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ани":

    Най-много пишат ненаситните спекуланти, че и поръчват най-начесто да се пише.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #32 от "До Ани.":

    Днешните млади хора искат да обикалят света, да работят на различни места, да се местят, да видят това и онова. Днес работи тук, утре там... Животът под наем ги устройва, както и работата от вкъщи. Под наем лесно се местиш. Днес си ИТ в Лопушево, утре в София, догодина бачкаш от Гърция, а след няколко години си в Маями. Ако се заробят със заем за панелка в Люлин, след колко време ще го изплатят и кога ще го чакат да се продаде, че да се изместят на по-добро място? Днес хората живеят и работят динамично, не се закотвят на едно място за 30 години робия за изплащане на дългове, че да се радват на пенелни колиби в крайни квартали.

    Коментиран от #64

  • 48 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #33 от "Венцислав Борисов":

    Имам познати, които купиха земя и платиха проект, излезе им разрешително, но се отказаха да строят заради ненормално високите цени. Този нека си говори. Пречи само на себе си.
  • 49 Планекс го закъсаха

    16 3 Отговор
    с продажбите и такива статии все по-често ще замърсяват и без това позасмърделия бранш
  • 50 пацо

    5 6 Отговор
    На желаните места, имотите ще поскъпват, на тези места, няма вече свободни парцели...ако съборят старо, собствениците взимат 40% обезщетение...... В гадните квартали ще задържат. Всичко поскъпва, домати сирене, краставици, чушки, услугите, защо тухлите и труда да станат по евтини. В малките населени места, няма кой да живее, няма и работа. Там, може и да паднат.

    Коментиран от #53, #54, #56

  • 51 Даката

    5 14 Отговор
    Парите, не за година, а за месеци губят стойност. Каквото купиш сега за 100 лева, преди си го купувал за 50 лева.

    Коментиран от #52

  • 52 Гост

    18 4 Отговор

    До коментар #51 от "Даката":

    Миналата година ти купуваше олиото за 7 лв, а днес го купуваш на 2,50. Купуваше нафтата на 3,50, а днес ти е на 2,60. Та, какво викаш?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 желаните места

    10 2 Отговор

    До коментар #50 от "пацо":

    вече са в чужбина

    Коментиран от #55

  • 55 Прав си

    16 2 Отговор

    До коментар #54 от "желаните места":

    и мигрантите от Афганистан искат само да преминат през тая скапана държава.
  • 56 абе Вуй

    11 2 Отговор

    До коментар #50 от "пацо":

    Ти още ли не си продал новостроящата ти кооперация , за кога чакаш бе момче, балъците свършиха
  • 57 Брокер

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "Абе инженере":

    Тогава живей до 150г. и чакай още 15 - 20г. да се спука балоня,имаш много времеее

    Коментиран от #58

  • 58 Пуффф

    14 2 Отговор

    До коментар #57 от "Брокер":

    Балона се спука

    Коментиран от #59

  • 59 Брокер

    4 5 Отговор

    До коментар #58 от "Пуффф":

    Спуквате ме мене от смях ха ха х
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Брокер

    7 0 Отговор
    Едно е истина, Планекс продават много скъпо
  • 62 Съвет

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мамаев курган":

    Кажи какво продаваш и на каква цена. Купувачи ще се намерят, без брокери.

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кака Мара

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Ако имаш хубав дом, можеш да си позволиш удоволствието да пробваш туй-онуй по света, и като ти поизмориш да се върнеш "удома". Другото, което ти си описал, е за чаргарите и хората от катуните. Не пиша ромите, защото от десетилетия и те си имат къщи /дори и да са незаконни/ и не се пренасят като чаргари, от село на село и от град на град.
  • 65 30 апартамента

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Съвет":

    в Малинова долина, на 100 метра от Фантастико и бул. Симеоновско шосе. Цена 900 евро на кв.м. от обезщетен собственик.
  • 66 Обективен

    2 0 Отговор
    Ненапразно и викат Милена Помпата.
  • 67 Запознат

    2 4 Отговор
    С балона които се очаква да се спука ще кажа следното....Преди 25г купих апартамент за 8500 щ.д сега цената е 90к евро , така се спука помпата с която го надуваха че спечелих 10 пъти, тоест 1000% и за по неуките , в коя банка бих получил подобна лихва и печалба без риск от фалит. Вложеното в имот е най си горната инвестиция и не се влияе от банкови и икономически гимнастики които могат да завършат с фалити. Строителните материали могат да спрат да поскъпват ,но трудът за зараждането на една сграда ще продължи да оскъпява крайния продукт....защото качествените майстори са вече като яйцата Феберже.

    Коментиран от #68

  • 68 И тогава и сега

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "Запознат":

    пак е един апартамент. Сега вече е с 25 години по-стар, а си му плащал и доста данъци и ремонти.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.