Last news in Fakti

2 Май, 2023 14:21 6 792 5

Съседите искат да забранят продажбата на имоти на чужденци

  • турция-
  • чужденци-
  • жилища-
  • забрана-
  • продажба-
  • сделки

Турската опозиция иска 5-годишен мораториум върху този тип сделки

Съседите искат да забранят продажбата на имоти на чужденци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция Кемал Кълъчдароглу заяви, че продажбата на жилища на чужденци ще бъде забранена за срок от 5 години, ако партията му дойде на власт на предстоящите избори.

В поредица от постове в профила си в социалната мрежа Twitterпреди време той написа, че забраната ще остане в сила, докато цените на жилищата паднат. „Те (има предвид правителството) създадоха система, която е обидна за техните граждани в страна на земетресения и където милиони хора бяха оставени без дом. Когато дойдем (на власт), ще забраним продажбата на къщи на чужденци за пет години и тази забрана няма да отпадне, докато цените не паднат. Имаме толкова много неща за поправяне“, написа той.

Кълъчдароглу също разкритикува освобождаването от ДДС за чужденци, които купуват имоти в Турция в чуждестранна валута. „При продажба на нови жилища на наши граждани данъкът върху добавената стойност е 8% за помещения до 150 кв.м и 18% за парцели над тази площ. Чужденците, от друга страна, са освободени от данък добавена стойност, при условие че внасят тези пари в страната като чуждестранна валута. Чужденците правят големи покупки с това предимство и повишават цените на жилищата“, пише той.

След двете големи земетресения в Югоизточна Турция на 6 февруари жилищният проблем в страната се влоши, тъй като хиляди напуснаха региона в търсене на по-безопасни места. Имиграцията в западните части на страната за много кратък период от време доведе до допълнително увеличение на цените на наемите на фона на вече съществуващия недостиг на жилища.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имотната мафия

    12 2 Отговор
    няма да го позволи, в БГ всички политици имат бизнес с имоти
  • 2 Русофил

    13 16 Отговор
    В БГ трябва едно високо данъче на собствениците на имоти от русията, като
    терористична държава. Да се оправи бюджета. Ако не платят в срок - на търг.
  • 3 Национални интереси

    23 1 Отговор
    така се пазят, не като у нас. Че даже и земите разпродаваме. В Турция и сега има забрана на хора без турско гражданство да купуват имоти близо до границата. Например в Одрин, Чорлу и близките места не можеш да купиш. Нашите продадоха и презастроиха Черноморието продажниците долни.
  • 4 Агент недв. Имоти

    6 5 Отговор
    Проблемът им е, че всяка година снасят още един милион нови хора, които след 18 години, а и по-рано, ще си търсят самостоятелно жилище и ще започнат и те да снасят... Т.е. няма оправия докато не си намалят раждаемостта. А относно чужденците, които уж са им виновни - отишли са им на крака и с пари да ги дерат местните кожодерри. Имах клиент англичанин с 2 имота в турция. Продал ги и местният агент го обрал едни поне 25% от всяка от продажбите, което не било уговорено предварително. Иди си търси парите после от арменския поп. Пак поне си върнал инвестицията без печалба от 20 годишно притежание в турцията. И после ми казва, че на никого не вярва, ако решал да продава в Испания да не го измамят и тук така. Нещастник умствено ограничен. От поне 15 години му давах под наем имота в Испания и винаги коректно с пари, и разходи и т.н. тръгнал и мен да подозира заради мустакатия фec дето го подхлъзнал. Сега децата му наследиха имота и имам ключовете, но нито ще им го дам под наем да им помогна с разходите, нито ме интересуват. Да седи празен. Веднъж на година идват за седмица. Да си плащат от джоба 3К евро разходите всяка година, като са толкоз умни.

    Коментиран от #5

  • 5 Язе

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Агент недв. Имоти":

    Явно с право те е подозирал човека.