10 Май, 2023 11:37 1 588 6

И в луксозни комплекси има интерес към санирането

  • оборище-
  • саниране-
  • енергийна ефективност

Такъв е и столичният район Оборище

И в луксозни комплекси има интерес към санирането - 1
Снимка: БГНЕС

Изтича срокът, в който в район „Оборище“ се приемат документи за кандидатстване на граждани и етажни собствености за финансиране на проекти за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

По думите на Надежда Бобчева, зам.-кмет на район „Оборище“ препъникамък често се оказва т.нар. технически паспорт на сградата, както и задължителното енергийно обследване. За тези документи трябва да се направят предварителни разходи, без да има гаранция, че проектът ще бъде одобрен, поясни Бобчева, цитирана от БНР.

Също така като условие е нужно регистрация на сдружение на собствениците и съгласие за бъдещите дейности.

В центъра на София сградите от район „Оборище“ са стари и при тях изпълнението на условията и реализацията са по-трудни. От районната администрация вече са провели 2 информационни срещи с домоуправители.

Хората, които очакват устойчиво намаление на цените на имотите, може да останат разочаровани. От 2020 до 2022 г. недвижимите имоти поскъпнаха осезаемо. Сега цените се успокояват, но все пак през 2023 г. пазарът търси равновесната си точка. Няма да е изненада да има увеличение, но само до 5% - половината от прогнозираната годишна инфлация.

Това мнението БНР-Радио София изрази Антон Андонов, член на УС на Национално сдружение недвижими имоти.

По думите му, наистина има фактори, които възпрепятстват пазара, но от друга страна хората смятат инвестицията на спестяванията си в имоти като мярка срещу инфлацията.

Район „Оборище“ е в центъра на София, но съставен от разнородни части. Най-търсени са имотите около Докторския паметник, Ларгото, пл. „Независимост“, ул. „Московска“ и бул. „Дондуков“. Там са и най-високи цените – от 3500 до 6000 евро на кв. м. и обикновено се търсят с инвестиционна цел, например за отдаване под наем (през Airbnb).

Стойността зависи от местоположението и състоянието на съответната сграда.

Други части на района са предпочитани за живеене. Обикновено по-малки жилища се купуват за даване под наем, за живеене се търсят по-големи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кви са тез

    8 0 Отговор
    Луксозни комплекси пък несанирани....? Ко им елуксозното...? А и да.....санирането не е лепене на топлоизолация само. Да знайте
  • 2 Вуй

    3 1 Отговор
    Аз бих санирал ривере,даже 2 пъти бих го санирал
  • 3 Гост

    5 1 Отговор
    Луксозните комплекси кога наближиха краят на експлоатационният си срок, че да имат нужда от саниране? Ама така е, като сме стадо и за нас санирането се изчерпва с единия студопор.
  • 4 Реститутка

    4 1 Отговор
    Луксозни... айде айде, мизерия и мръсотия! Живея на пряка на Витошка- уж лукс, 4к евро квадрата, пък няма къде да си паркирам Мерцедеса- целия ми го надраха приходящите провинциалисти. И кое му е луксозното?! Няма асансьор, пред входа магазин за гащи, на партера пияни туристи от цитираното АърБнБ в статията.... Страшен лукс няма що! Въртя 40 минути с Мерцедеса, паркирам на половин километър от входа и мъкна сама торби по счупени плочки и после катеря 4 етажа. Пък алтернативата е да отида в затворен комплекс, където всичко му е уредено, ама е построен на новата в пишман квартала Витоша и трябва да паля колата даже за да си купя цигари до магазина- златно Собрание. Няма луксозен стар квартал в София, това е истината... Само около Южен парк- там на Богатица където Софиянски навремето построи в парка жилищне сгради е по- новичко и хубаво, ама наскоро гледах един апартамент двустаен на 300к евро там... ми много е! Трябва да продам 4 от моите апартаменти построени върху нивата на дядо ми в Младост за да си го купя.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реститутка":

    Абе я си седи на село откадето си бе, кво се праиш

    Коментиран от #6

  • 6 Арх Весела Мирянова- Артекс Инжинеринг

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Тихо селчо! Айде въш от тука! Селяндурин такъв!