Last news in Fakti

28 Октомври, 2003 00:00 820 0

Спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще ни направи зависим от доставките на газ и въглища

  • проверка-
  • чичестър-
  • партньорската-
  • европейския-
  • енергетиката-
  • според-
  • козлодуй-
  • джайлс-
  • партньорската проверка-
  • джайлс чичестър
Ако 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" бъдат затворени през 2006 г., това ще е голяма грешка, тъй като използването на други източници за добив на ел. енергия - въглища или природен газ, ще доведе до зависимост на страната от външни доставчици и до екологични проблеми. Това заяви консултантът от "Бритиш енерджи" Джон Кониъм, след като заедно с депутата в Европейския парламент Джайлс Чичестър се запознаха на място с работата на атомната ни централа.

Според Джайлс Чичестър, който е член на комисията по промишлеността, търговията, изследователската дейност и енергетиката, има възможност при добри резултати и достатъчно ясна и честна оценка в партньорската проверка да се предоговорят сроковете за предсрочното извеждане от експлоатация на двата 440-мегаватовите блока.

Партньорската проверка на 3 и 4 блок ще бъде от 17 до 19 ноември, потвърди главният секретар на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси Славчо Нейков, който придружаваше двамата гости. Той посочи, че все още няма отговор от еврокомисията по протеста на министър Милко Ковачев за краткия срок на проверката и предложението му той да бъде удължен. Нейков уточни, че партньорската проверка по статут се осъществява от Групата по ядрени въпроси, в чийто мандат е записано, че такава проверка трябва да бъде извършена във всички страни-кандидатки за ЕС.

"В България трябва да се сте реалисти и да осъзнаете,че има хора в Брюксел, които не обичат да си признават грешките или не са достатъчно информирани за мащабните подобрения в АЕЦ "Козлодуй", каза Джайлс Чичестър след като разгледа 3 и 4 блок.

Според евродепутата, който е един от защитниците на ядрената енергетика, отношението на Европейския съюз към българската атомна централа повече е въпрос на политика, отколкото технически въпрос.

Чичестър каза още , че останал впечатлен от големите инвестиции, вложени за модернизацията на ядрените мощности. Според него те възлизат на половината от стойността на един нов ядрен блок. Той подчерта, че ще пледира в Европейския парламент за честно отношение към АЕЦ"Козлодуй".

ВИЗИТА
Предстоящата партньорска проверка на ЕС в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде обсъдена по време на визитата у нас на Джудит Мелин - председател на Асоциацията на западноевропейските ядрени регулатори и генерален директор на Инспектората по ядрена енергетика на Швеция от днес до 30 октомври.
Това съобщиха от пресслужбата на Агенцията за ядрено регулиране. Джудит Мелин ще се срещне с президента Георги Първанов и с министъра на енергетиката Милко Ковачев.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА