Last news in Fakti

1 Май, 2023 13:43 15 937 3

Вълна от искове срещу строителни предприемачи

  • турция-
  • земетресение-
  • собственици-
  • строители-
  • наказателна отговорност

Кардинални промени в турското строително законодателство

Вълна от искове срещу строителни предприемачи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Строителите и наемодателите ще носят отговорност пред собствениците и наемателите в резултат на установени нарушения след проверки на сградите извършени след земетресения. Строителните предприемачи ще носят отговорност за неизпълнение на задълженията си по отношение на сеизмичната устойчивост на сградите и могат да бъдат подведени под съдебна отговорност и да им е присъдено обезщетение.

След като хиляди сгради се срутиха по време на редица земетресения в Турция, вече са налице докладите от извършените проверки относно стабилността на конструкциите на сградите. „Наемател може да подаде иск за обезщетение и да предприеме правни действия срещу строител, който не изпълнява задълженията си и продава сгради, които не отговарят на разпоредбите срещу земетресения и зониране“, каза Мустафа Йълмаз, преподавател в катедрата по административно право в университета Бейкент.

Нарастващата опасност от потенциално земетресение в Истанбул предизвика нов дебат за това дали сградите са устойчиви на земетресения и дали има подходящи планове за зониране. Докато наемателите, които не знаят как да започнат процеса на проверка на сградата, могат да се възползват от помощта на законодателството и да получат резултати.

Йълмаз каза, че строителите носят отговорност за обезщетение, ако в доклада от проверката на сградата се посочва, че тя „не е обезопасена срещу земетресения“. „Гражданин може да предяви иск, като представи отрицателни доклади за сеизмичното състояние на сградата си. Освен това той може да съди и изпълнителя, като добави лихва към цената на сградата или към това за колко я е купил“, уточни експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    27 1 Отговор
    А тук строителната мафия плаща директно на тези в НС. и си развяват коня където и както си поискат !

    Коментиран от #3

  • 2 "Варна строй илюжънс" ООД

    16 1 Отговор
    В морЗката столица ако проверат строежите ....
  • 3 строител

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    да, ама няма такива масови срутвания както в Турция, изобщо не си запознат с нещата там, така че замълчи!