Last news in Fakti

30 Декември, 2003 00:00 875 0

Любопитно

  • бъдат-
  • построени-
  • списък-
  • години-
  • света-
  • строителството-
  • които-
  • имоти-
  • бъдат построени
Острови във вид на палми ще бъдат построени в Дубай
До 2005 г. по крайбрежието на Дубай ще бъдат построени два острова във вид на палми. Всяка "палма" ще се има 17 "клонки", които ще образуват плажна ивица от 120 км. Инвестицията е на стойност 140 млн. долара.
При строителството ще се използва най-съвременна техника. Така например засипването на терена с пясък ще се контролира от сателит.Освен 10 000 частни квартири на островът ще бъдат построени заведения, търговски центрове и първият в Близкия изток морски парк.Макар островите да са в начален етап на строителство, желаещите да купят имоти на това приказно място не са малко.Футболистът Дейвид Бекъм и актьорът Брад Пит вече са си купили луксозни жилища.

Най-застрашените културни паметници в света
Международният фонд за паметниците на културата от световно значение е съставил списък със 100-те най-застрашени архитектурни паметници. Това е петият такъв списък. Той се обновява на всеки две години и в него са посочени различни по мащаб, време на построяване и географско положение сгради. Единственото, което обединява постройките е опасността от разрушаване, породена от естествени бедствия, човешко нехайство и неправилно експлоатиране на сградите.
В списъка за 2004 г. са включени 33 паметника на културата от Европа, 31 от Америка, 18 от Африка и в Близкия изток, 16 в Азия и по един в Австралия и Антарктика. На ледения континент трябва да бъде съхранено изследователското помещение на Роудс, построено през 1908 г.
Най-известните обекти, които попадат в петия списък са Великата Китайска стена и Ню Йоркския квартал Манхатън, който пострада при атентатите от 11 септември 2001 г.

В Ню Йорк е продаден най-скъпия небостъргач в света
В Ню Йорк беше установен поредният рекорд в търговията с недвижими имоти. Сградата на "Дженерал моторс" е продадена за 1,4 млрд. долара на компанията "Маклоу пропертис". Това е най-високата цена, която някога е била плащана за висока сграда в САЩ.
Елегантната 50-етажна сграда е разположена на Пето авеню в близост до Central Park и се счита за една от най-модерните офис-сгради в света.
Любопитното е, че сделката е сключена в период, когато брокерските къщи отчитат спад на цените в сектора покупко-продажба на недвижими имоти с близо 20 процента за последните три години. Факторите за този спад са многобройни - от трудностите, които преживява американската икономика до опасността от нови терористични удари по небостъргачи. Въпреки това "първокласните небостъргачи" се разглеждат като привлекателна инвестиция.

Китай ще строи 12 мостове и тунели
Преди време започна реализирането на проект за строителството на Третия Нанкински мост през река Янц. Предстой да бъдат построени още 9 моста и тунела.
Дължината на р. Янц е 400 км. Началото й е в Нанкин - административния център на провинция Цзянсу. Икономическият ръст на провинцията през последните години е причина за изграждането на редица мостове и тунели по поречието на реката. През 2004 г. ще започне строителството на високоскоростен железопътен мост, мост за пешеходци и автомобили и няколко подводни тунела.
Финансирането на инфраструктурите проекти се поема изцяло от държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА