Last news in Fakti

31 Май, 2023 10:07 2 726 15

Лихвите по ипотечните заеми у нас спадат

  • жилища-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

В цял свят те растат

Лихвите по ипотечните заеми у нас спадат - 1
Снимка: М. Богданова ©

В абсолютен противовес на световната финансова логика, лихвите по жилищните кредити у нас намаляват. Устойчивото задържане и дори поевтиняване на ипотеките се случва на фона на затягането на паричната политика в еврозоната, както и в САЩ. Действително дори България започна затягане на кредитирането, но към момента това не резонира върху лихвите и ГПР по жилищните кредити.

От 1 май Българската народна банка повиши основния лихвен процент на 2,77%, припомня Trafficnews. Освен това, за да намали инфлацията и да затегне кредитирането БНБ прие увеличаване на задължителните резерви на банките, опериращи на българския пазар.

- Считано от 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента.

- Считано от 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12 процента.

Данните от края на април обаче показват намаление на лихвите и ГПР по жилищните кредити. Тепърва ще видим до края на годината дали приетите мерки за финансова дисциплина ще дадат друг ефект.

Средната годишна лихва по новите заеми за жилище през месец април намалява до 2.54%, сочат данните на БНБ. Това е най-ниското ниво на средната лихва по жилищните кредити от половин година насам. За последно по-ниски лихви бяха наблюдавана през октомври 2022 година. Оттогава насам лихвите по ипотечните заеми започнаха плавно повишение, като процесът бе обърнат през месец март тази година, за да продължи и през април.

За сравнение, средната годишна лихва по новите жилищни заеми в левове бе 2.48% през октомври миналата година, 2.55% през ноември, 2.60% през декември, 2.61% през януари, 2.65% през февруари и 2.62% през март тази година преди да падне до най-ниското ниво от 6 месеца насам през април.

Преди година, през април 2022 година, средната годишна лихва по новите жилищни кредити е била на сходно ниво с настоящето, а именно 2.57%.

Годишният процент на разходите по новите ипотечни заеми през април възлиза на 2.80%, спрямо 2.85% през предходния месец и 2.82% преди 12 месеца.

На фона на три поредни тримесечия на годишен спад на сделките с имоти у нас, според данните на Агенцията по вписванията, жилищните кредити у нас нарастват със 17.6% на годишна база през април до близо 17.3 млрд. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МанИкенкИ

    11 1 Отговор
    Няма предлагане. Готовите строежи на старите цени на материалите бяха на пауза докато не се продадат на завишени, а за новото ще се чака.
  • 2 Не и не

    14 6 Отговор
    И тоя балон с намалените лихви (ако все пак това е вярно!) съвсем скоро ще се спука - като гледам накъде върви Световната икономика..
  • 3 Христо Божилов

    6 11 Отговор
    Ди Джей Дамян го изпя "Заеми, Наеми..." Всичко това е много по-евтино в България за разлика от чужбина. Общо взето това говори красноречиво, че сме на прав път
  • 4 Летописец

    9 7 Отговор
    Политиците говорят , че щели да се борят с демографския срив в България , но при сегашните цени младо семейство в "евроатлантическа България " няма как да си купи жилище . Цените на новите жилища скочиха двойно само за няколко години . А без удобни ипотеки , няма как да има сделки на тези цени .

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Е кой

    15 5 Отговор
    купува вече апартаменти. То стана безинтересно и нерентабилно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 умен

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Летописец":

    "евроатлантическа България " да се чете евразийска България. Евразиец ни управлява в момента.
  • 8 Банкер

    11 4 Отговор
    Ще ги намаляме,докато набалбукаме всички.После как ще ги вдигане.Само гледай!
    Каква ще е лихвата на БНБ от 01.06.2023?
  • 9 Софянец

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Летописец":

    Жилищата са скъпи в София, Варна и ПЛовдив.Защо всеки втори си мисли, че му се полага да живее в тези градове и да иска да е без пари.Има толкова хубави градове в БГ, където жилищата са евтини, но Ганьо не иска да живее там

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Алфа херинга

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Софянец":

    Айде, айде, днеска гледах един 3стаен в Добрич. Около 130.хил евро. Навсякъде са надути.

    Коментиран от #11

  • 11 Брокер

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа херинга":

    Много зависи от локацията,зависи дали е лукс или не е правен ремонт от Априлското въстание.В Добрич има и апартаменти и за 50 000лв., хубаво евтино няма.Всеки си избира сам дали да кара Мерседес ......, или останалите
  • 12 гост

    3 2 Отговор
    СЕГА Е МОМЕНТА ЗА ДА СИ КУПИТЕ МЕЧТАНИЯТ АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ,Е НА КАКВА ЦЕНА ЦЕ Е И ПРИ КАКВИ УСПОВИЯ НЕ Е ОСОБЕННО ВАЖНО СТИГА ДА СИ С ИМОТ...ХАЙДЕ НЕ ЧАКАЙТЕ ЗА ДА НЕ ИЗПУСНЕТЕ МОМЕНТА НА ПРОМОЦИОНАЛНА ЛИХВА.
  • 13 Ал Тъпоне

    9 0 Отговор
    Падат защото банките не дават лихви по депозити под предлог, че правейки депозит човек не поема никакъв риск, тъй като е затрахован от фалит на банката от Фонда за гарантиране на влоговете, но забравят, че те все пак получават лихви и комисионни за обслужване на кредити и сметки от тази ликвидност, която не е предоставена от централите на банките, ликвидно подкрепени от количествените улеснения на ЕЦБ, а когато им се налага да потърсят ликвидност на междубанковия пазар, то тя вече не е с нулева лихва, а вече с над 3%, но на междубанковия пазар няма как да не я плащат тази лихва, докато по депозитите на хората могат и ако някой им се опъне му викат "Ами вземи си парите и ои да си купуш някой апартамент по две хиляди евра квадратния метър на къра в някой затворен комплекст "ново строителство" , в което вече на стая с кенеф му викат двустаен!
  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Софянец":

    Хората се местят натам, накъдето има работа. Спрете концентрирането на средства в столицата и хората ще спрат да се бутат натам.
  • 15 Гост

    4 0 Отговор
    За да държа имотния балон надут, ще държа ниска ипотечната лихва. Приходи ще правя през други бизнеси с хотели и ресторанти. Ще рева за субсидии, да ми спасяват бизнеса с пари от данъците на стадото, а аз ще продавам салата по 30 лв и чорба по 10 и ще регистрирам рекордни печалби.