Last news in Fakti

10 Юни, 2023 21:53 6 564 13

Ефективно решение на незаконното строителство

  • проект-
  • хироу-
  • незаконно строителство-
  • решение

Това е проектът Хироу

В Пещера започна нов етап по европейския проект за социална иновация - по-сигурен дом за уязвими общности. Проектът Хироу, който показа значителни резултати през годините, предлага ефективни решения за незаконното строителство в ромските квартали и се бори със социално-икономическото изключване на тези общности в Румъния, Словакия и България, съобщава БНТ.

Партньори по проекта са Европейският парламент, Европейската банка за развитие и неправителствени организации и Към новия механизъм проявяват интерес и много други европейски страни, заради което в Пещера дойдоха и евродепутати.

Незаконното строителство е голям проблем за ромската общност и решението на този проблем е ключов за общините. Решението му минава освен през добри модели и през необходимостта от спешни законодателни промени. Затова фокусът на "След новините" тази вечер е по тази тема.

Има и решението е много близо. Колкото и да не ви се вярва, все повече стават общините, в които ромите отдавна вече не са проблем на социалната система.

Тъкмо обратното - стават причина за оживление на местната икономика. Работата е там, че те отдавна работят в чужбина и вече са заели стабилно нишата на професионалните строители.

Това променя коренно и техните квартали, тъй като се връщат и инвестират в нови, големи и професионално изпълнени къщи.

Такъв е случаят в Пещера, но подобна картинка на променена реалност и разцъфтяващи ромски квартали може да се видят из цялата страна.

И ромите отдавна са осъзнали нуждата да узаконят своите домове. Но в този процес се оказва, че нужда от помощ имат най-вече общините. Те трябва да споделят отговорността.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    31 2 Отговор
    Строят жилища за сиганоподобни..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохохо

    55 1 Отговор
    Извършели са един куп престъпления като са присвоили земя,незаконно са строили,нямат доказан доход а вдигат къщи което значи че не плащат данъци и парите им Са от престъпления а ние българите една ограда не можем да построим без хиляда бумаги и ходене по институцийте
  • 4 Ако българин строи незаконно

    39 2 Отговор
    Му го бутат, но видиш ли на ромите ще се озаконяват.

    Коментиран от #13

  • 5 Ехааа

    26 0 Отговор
    Супер решение! В хола коня, в спалнята прасето, а в банята кошките. Ток и вода не се плащат, а ремонтите на сградата ги прави държавата. Колко му е да се интегрираш, след като преди трябваше да крадеш фазери, ламарини и дъски за кочини, конюшна и курник?
  • 6 Гост

    23 2 Отговор
    Да си вземат тези общности в краварника и да си ги интегрират, за да ни покажат как става и как се прави. Тук не е опитно поле за краварски идеи.
  • 7 СЕРЬОЖА СОФИЯ

    1 9 Отговор
    Похвално
  • 8 ГОСПОДАРИ НА ЗЕФИРА

    20 3 Отговор
    Продължават да опитват да ликвидират България. Не се получава повече от 1300 години ама продължават напъните. Забавно е.
  • 9 какъв проект

    0 0 Отговор
    Узаконяване на незаконното.
    Умно, но безсърдечно.
  • 10 Да.........

    1 0 Отговор
    Да построим палати на ромите!
  • 11 Пена

    1 0 Отговор
    Искам да ми узаконят незаконната тераса! Може ли? По европейски проект, ако може! Ако може и с европейски пари да си я остъкля - с немска дограма, за да подкрепя немската икономика, може ли?
  • 12 Най - добрите сме, бате! Дъ бестъ!

    1 0 Отговор
    А у нас строителна бригада "Евро батСабри Интернешънъл" ще поправя покрива на съседния блок. Всички сме седнали пред входа да гледаме. Има полиция, линейка и представител на ДПС.
  • 13 Иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако българин строи незаконно":

    УЗАКОНЯВА!