Last news in Fakti

17 Ноември, 2003 00:00 438 0

Внасят мораториум върху сделките с имотите на царя

  • попов-
  • имотите-
  • сакскобургготски-
  • имоти
ОБТ и Национално сдружение-БЗНС искат мораториум върху сделките с върнатите царски имоти. Проф. Кръстьо Петков обеща да внесе в парламента предложение за забрана реституираните земи и дворци на Симеон Сакскобургготски и семейството му да бъдат продавани, залагани и експлоатирани. Предлага се мораториумът да продължи до приемането на специален закон за царските имоти, който може да е факт до края на следващата парламентарна сесия, мисли лидерът на ОБТ.

Мораториумът е нужен, защото продължават да се водят преговори от името на бившата монархическа фамилия с чужди банки за ипотеки на имуществото срещу кредити, смятат земеделците на Яне Янев. Те са възмутени и от сечта в царските гори.

Проф. Петков ще внесе и питане в парламента до Симеон Сакскобургготски каква е неговата роля при връщането на земите и дворците, откакто е станал премиер. Депутатът се надява въпросът му да прерасне в дебат по темата. Лидерът на ОБТ ще поиска и създаването на специална комисия в НС, която да се произнесе правомерна ли е била реституцията. Яне Янев пък се готви да създава гражданска инициатива за наблюдение и инспекция на имотите. В нея щели да се включат български и чужди неправителствени организации и екоексперти.

Земеделците прочетоха документа, с който са сезирали главния прокурор Никола Филчев за нарушения на правителството при връщането на имотите на председателя на същото правителство. Янев твърди, че много граждани са се оплакали от действията на поземлените комисии, които ощетявали обикновените хора за сметка на фамилията Сакскобургготски. Според юриста Мирослав Попов обществото ни е подведено по въпроса за същността на монархическата собственост. В по-голямата си част имотите били публична собственост, предоставена на царската фамилия само за ползване. Попов твърди, че е спорно решението на Конституционния съд от 1998 г., с което национализацията от 1947 г. се обявява за противозаконна. Съдиите трябвало да върнат само закупените с лични пари имоти, но и тези сделки са съмнителни според Попов, защото били сключвани със заеми от БНБ, които едва ли са върнати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА