Last news in Fakti

22 Юни, 2023 13:21 1 934 3

Над 50% ръст на данъчни постъпления от продажба на имоти

  • албания-
  • данъци-
  • постъпления-
  • ръст-
  • имоти

Пазарът в Албания продължава да демонстрира растеж

Над 50% ръст на данъчни постъпления от продажба на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

През 2022 г. в държавния бюджет на Албания са постъпили 61,8 млн. EUR под формата на фискални такси за обработка на сделки с недвижими имоти. Показателят нараства с 53,1% спрямо 2021 г., сочат официални данни на Главната данъчна администрация (Alb. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve).

Съгласно действащото законодателство капиталовите печалби в резултат на прехвърляне на собственост върху недвижими имоти, сгради, земя и земеделска земя се облагат със ставка от 15%. Данъчната основа в този случай е разликата между покупната цена на имота и продажната му цена. Ако апартамент е закупен за 60 000 EUR и продаден за 80 000 EUR, продавачът плаща 15% от разликата от 20 000 EUR, т.е. 3000 EUR.

Така една от причините за увеличението на размера на платения данък може да бъде увеличението на цените на жилищата през 2022 г. Поскъпването на активите позволи на продавачите да печелят повече, но също така доведе до увеличаване на общия размер на фискалните задължения.

Друга причина е, че въпреки световната криза в Албания няма спад на сделките с имоти. Местните агенции за недвижими имоти съобщават, че пазарът продължава да расте. В сегмента на новите сгради дори има бум в търсенето.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макето

    12 0 Отговор
    Прочетете за сделките на Сарафовия син и жена му! Тогава ще ви се “завие свят”.
  • 2 албанки

    1 2 Отговор
    Внимавайте с албанците. Много сме отмъстителни, като българите. Ако ни измамят , горят.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.