Last news in Fakti

25 Ноември, 2003 00:00 556 0

Да бъде създаден регистър на решенията на СОС, предлага омбудсманът

  • решения-
  • трябва-
  • съвет-
  • решенията-
  • столичния общински съвет
Да бъде създаден публичен регистър за решенията на Столичния общински съвет(СОС), свързани с общинската собственост, предлагат общественият защитник на София Антоанета Цонева и седем неправителствени организации. Идеите за промени в правилника за работа на градския парламент ще бъдат обсъждани в сряда на кръгла маса в хотел "Хилтън". Решенията на общинския съвет от обществена значимост да се издават в бюлетин, предвижда проектът.

Документацията от заседанията трябва да е достъпна за граждани три дни след подписване на протокола и решенията, а съдържанието да се публикува на сайта на Столичната община в 10-дневен срок от заседанието. Омбудсманът и неправителствените организации предлагат въвеждане на "запазена точка" гражданско участие в дневния ред на сесиите.

В предложенията за вътрешната организация се предвижда гласуването по решения да се отчита и по политически групи. Районните кметове да участват в заседанията с право на съвещателен глас, когато се вземат решения, свързани със съответните квартали, предлага още омбудсманът. Той смята, че кметовете на райони трябва да имат право да внасят проекти на решения в Столичния общински съвет.

Според проекта съветниците не трябва да предоставят консултантски услуги на еднолични търговски дружества с общинско имущество и търговски дружества с общинско участие. Промените предвиждат да се създаде постоянна комисия, която да следи отношенията между потребителите и операторите на обществени услуги - Столичната компания за градски транспрот, "Топлофикация", "Софийска вода", фирмите по почистването и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА