Last news in Fakti

30 Юни, 2023 09:45, обновена 30 Юни, 2023 09:54 3 187 11

Тези имоти поскъпнаха над 6 пъти за последните 10 години

  • земеделска земя-
  • цени-
  • прогноза

На места цената на един декар земеделска земя надхвърля 3000 лева

Тези имоти поскъпнаха над 6 пъти за последните 10 години - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на земеделската земя у нас вървят нагоре през последните години, като поскъпването за последните 10 години е над 6 пъти. Това съобщават от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Сега в някои общини в Североизточна България, като Добрич и Генерал Тошево, средните цени надхвърлят 3000 лева за декар.

Основни причини за поскъпването е инфлацията. Расте броят на желаещите да инвестират в този недвижим актив. През последните години предлагането намаля, а търсенето драстично се увеличили. През 2017 г. средната цена на декар е била 813 лв., а през 2022-ра тя вече е 1787 лв., припомня БНТ.

Наблюдава се голяма разлика в цената между земята, която се намира в северна и тази в южна България. През миналата година 1 декар в южната част на страната се е търгувал срещу 1448 лв., а в северната – 2125 лв.

Добрич, Силистра, Русе, Монтана, Видин и Плевен са регионите, в които са реализирани най-скъпи сделки. В другия край на класацията са Габрово и Кърджали. „Най-високите цени надхвърлят 4000 лв./дка и това са за комасирани парцели“, казва Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Комасираните парцели са много по-скъпи от разпокъсаните терени, които се намират предимно в полупланинските региони с пасища, мери и ливади. Тя се поддържа трудно и не се печели много от нея. Цената на декар при нея е около 300 лв.

„Цената на земеделската земя винаги е вървяла нагоре. Хората, които използват земята, разбраха, че тя е ценност и ако в началото се стремяха да арендоват земята без да я притежават, сега разбраха, че е добре да я купуват и да я притежават“, казва проф. Мартин Банов, председател на ССА. Именно тази промяна ще е причина за по-високите цени на земеделската земя през идните години. Според експерти, поскъпването ще е с около 10% на година. Това ще се дължи и на инфлацията, която до края на 2023 г. ще е минимум 10%, както и поради факта, че и в Европейския съюз ще е поне толкова.

Ръст ще има и при рентата.

Проблемът ще остане раздробеността на земята. У нас има 9 млн. земеделски имота.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kирил

    3 7 Отговор
    Сметката е елементарна. Цена 3000 лева декар, 100 лева рента, 3% доходност плюс капиталова доходност. Капиталовата доходност бие инфлацията и си на кяр с рентата.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 СЕЛЯНИН

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Kирил":

    Всичко това, докато има субсидии от Европа. В момента, в който спрат рентата ще падне на половина.
  • 3 А на луната

    8 0 Отговор
    кога стартират продажбите, че там ще стане много модерно особено с изглед към земята.
  • 4 Аз Кочо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kирил":

    Инфлацията удря всичко и всеки. Активи, имоти и т.н. Най много тя удря богатите, но те не го забелязват защото имат много. Това е най предпочитаният данък от правителствата, защото облага всеки и всичко. Ако трябваше да обложат само богатите щяха да си навлекат недоволството им.

    А за активите един пример

    Ако имаш дцк на САЩ печелиш 5 пр. годишно които инфлацията яде, но е по-добре от колкото да притежаваш акции чиято стойност пак е изядена от инфлацията, но също така губят и от спада на борсата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Брокер

    2 4 Отговор
    И ето мили деца мина половината година и не гърми тоя пусти балон и не гърми бе.Който от вас търси работа може да се обади, а другите да продължават да драскат тука и да разчитат на мама и тате

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брокер

    3 2 Отговор
    Нема и нема продажби, а са и лихвите нагоре ...мен никой не мой ма върна на селу
  • 10 Вуй

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Кво викаш, слабо мрънкят и не ги чуват ха хах ха

    Коментиран от #11

  • 11 Брокер

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вуй":

    Само ти ма разбираш, аз и ти - едно сме