Last news in Fakti

27 Ноември, 2003 00:00 705 0

"Дойче банк" продава недвижима собственост на стойност 1 млрд. евро

  • дойче-
  • блекстоун-
  • банк-
  • имоти-
  • недвижимите-
  • дойче банк-
  • недвижимите имоти
Най-голямата германска банка "Дойче банк" е продала недвижима собственост на стойност 1 млрд. евро на частния американски инвестиционен фонд "Блекстоун", предаде Ройтерс., Източници от европейската финансова институция твърдят, че това е част от стратегията й за разпродажба на несвойствените за дейността й активи, започнало в началото на годината. Обект на закупуването стават 51 офиса на "Дойче банк", включително тези в Барселона, Брюксел, Милано, Лисабон, Мюнхен и Цюрих. Директорът на отдел "Инвестиции и развитие" на банката Алекс Виндат очаква още продажби на недвижима собственост от страна на "Дойче банк".

Според експерт, пожелал анонимност, след закупуването "Блекстоун" веднага ще отдаде част от имотите под наем именно на "Дойче банк". Германската банка счетоводно ще регистрира малка финансова загуба от сделката, но ще има сериозни икономии от административните разходи и тези за поддръжка на имотите.

Агенцията припомня, че "Блекстоун" участваше заедно с инвестиционните банки "Морган Стенли" и "Голдман Сакс" в наддаването за недвижимите имоти на "Метро" и на компанията Canary Wharf, изграждаща втори финансов район в Лондон по подобие на известното Сити, които обаче са на път да пропаднат.

Анализатори коментираха, че това е още едно доказателство за засилването на инвестиционната активност на "Блекстоун" в Европа, където фондът освен интереси в областта на недвижимите имоти искаше да купи и третата по-големина в световен мащаб звукозаписна компания "Еми". Тогава сделката се оценяваше на 4 млрд. долара.

Новината е показателна и за още две ясно откроими тенденции на европейските пазари. Първият е увеличението на привлекателността на недвижимите имоти на Стария континент. След кризата в сектора и спада на цените на този пазар в момента някои от най-големите инвестиционни компании са се прицелили към закупувания най-вече на инвестиционни фондове, специализирани в тази област. Очакванията на анализатори са за скорошно рали на цените в сектора. Друг основен момент е желанието на много американски финансови институции да заздравят позициите си на европейския пазар, използвайки кризата в конкурентите си на Стария континент заради силното евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА