4 Юли, 2023 16:08 2 636 5

С една трета по-малко сделки

  • естония-
  • талин-
  • жилища-
  • цени

Покупко-продажбите на имоти в Естония достигна 10-годишно дъно

С една трета по-малко сделки - 1
Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на 2023 г. сделките с недвижими имоти в Естония са намалели с почти една трета спрямо първото тримесечие на 2022 г. Броят на транзакциите е 8882, а общата им стойност е 895 млн. EUR. Броят на транзакциите е най-нисък от 10 години - през първото тримесечие на 2013 г. този показател е 8800 броя. Освен това последният път, когато общата стойност на транзакциите за едно тримесечие е била на толкова ниско ниво, е било през второто тримесечие на 2020 г.

Броят на сделките е намалял с 27% спрямо миналата година; общите разходи са намалели с 28% спрямо миналата година. Броят на транзакциите в сравнение с миналата година отчита спад във всичките 15 окръга на Естония, а общите разходи са се увеличили само в Lääne-Virumaa (с около една трета в сравнение с миналата година).

Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. броят на сделките е намалял с 19%, а общата стойност с 27%. Броят на сделките за продажба на жилища е намалял с една пета спрямо първото тримесечие на 2022 г. и с 13% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. Сключени са 5172 сделки за покупко-продажба на апартаменти.

Средната цена на квадратен метър на нов апартамент в Талин е 3723 EUR, докато цената на квадратен метър се е увеличила с една десета за година и с 3% спрямо предходното тримесечие.

Средната цена на квадратен метър за апартамент на вторичния пазар в Талин е 2656 EUR, с 5% ръст на цените на годишна база. В сравнение с предходното тримесечие средната цена на апартаментите на вторичния пазар в Талин е намаляла с 2%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    11 2 Отговор
    Само в България пералнята за пари работи нонстоп.Строи се като за световно на цени като в Манхатън
  • 2 Антония от Естония

    2 5 Отговор
    Ср.цена в Талин е 3723 EUR, Ако е верно то в България имаме да догонваме цените в Естония. Значи вече ще искам за едностайната панелка поне 170к евро в голям български град. Не че я продавам де, но това е цената. Засега. Браво на естонците , че надуват цените.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз Кочо

    6 2 Отговор
    Може да искаш колкото ти дойде на ум.
    Пропускаш сривът на сделките, а това е основното звено на този пазар
  • 5 Петър

    5 2 Отговор
    Лихвите се вдигат, имотите ще падат. Банките спряха да дават.