1 Декември, 2003 00:00 844 0

Под носа на СДС обраха "Софийски имоти"

  • софийски-
  • софия-
  • имоти-
  • съвет-
  • общински-
  • добрев-
  • имоти-
  • дружество-
  • между-
  • зелени-
  • перловска-
  • площи-
  • тошко-
  • където-
  • фирма-
  • които-
  • дружества-
  • къмпани-
  • петко-
  • каравелов-
  • съветници-
  • смесено-
  • район-
  • сесия-
  • холдинг-
  • къмпани-
  • смесени-
  • имотите-
  • компания-
  • отреждан
На третия ден след първия тур на местните избори общинската фирма "Софийски имоти" е учредила смесено дружество, където още преди първата сесия на новия общински съвет е апортирала 11 терена в центъра на София на обща площ 54 000 кв.м. В новото дружество "София сити къмпани" общинската фирма участва с 34%, а имотите, срещу които получава това акционерно участие, са оценени на 6.239 млн. лева. Другите акционери се свързват с бившата силова групировка СИК.

Информацията от пазара на имоти се потвърди с мнението на независими оценители, които "Дневник" потърси за коментар - според тези източници 1 кв.м в този район на София може да бъде лесно продаден за поне 200 евро. Това означава, че със сделката си "Софийски имоти" е ощетила общината най-малко с 15 млн. лева.

Учредяването на дружеството и прехвърлянето на имотите е станало още преди смяната на шефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев от Демократическата партия, който в момента е председател на групата общински съветници на коалицията "Гергьовден" - БЗНС-НС, ДП ("Баба, дядо и внуче"). Добрев заедно с бившия си заместник, а сега шеф на "Софийски имоти", Петър Савов са в борда на директорите на смесеното дружество. По ирония на съдбата Савов е сред управляващите в асоциацията на българските оценители.

Учредяването на "София сити къмпани" е по решение на стария общински съвет (СОС), председателстван от Антоан Николов от СДС, но съветниците не са посочили как ще бъдат определени другите акционери в новата компания. "Софийски имоти" е апортирало 11-те терена след първоначалната регистрация на дружеството, но в безвремието преди първата сесия на новия общински съвет. За такова решение е нужно одобрение от общинските съветници, коментира вчера новият председател на СОС Владимир Кисьов, който се закле, че е разбрал за съществуването на дружеството и за апорта на имотите едва в петък. Той заяви, че ще изиска документите за всички сделки на скандалната общинска фирма по времето и след изборите и ще поиска обяснение от Тошко Добрев. Той трябва да понесе отговорността, след като се е заклел, че ще работи за интересите на общината, допълни Кисьов. Председателят на общинския съвет освен това каза, че на следващата сесия ще внесе искане за смяна на ръководството на "Софийски имоти". Публична тайна е, че Добрев никога не е излизал ефективно от фирмата и продължава да работи заедно със сегашния й изпълнителен директор. Кисьов се съгласи, че присъствието на общински съветник като мениджър в подобно смесено дружество и присъствието на шефа на "Софийски имоти" в компания със същия предмет на дейност е недопустим конфликт на интереси. Самият Тошко Добрев отново потвърди в петък, че не желае да говори с репортери на "Дневник". Пред в."24 часа" той първо твърди, че не участва в частна фирма, но после уточнява, че е възможно да е в борда на смесено дружество. Петър Савов също беше неоткриваем за коментар.

В петък по предложение на Асен Дюлгеров от партията на Стефан Софиянски общинският съвет гласува решение за временно блокиране на разпоредителните сделки с общински имоти. От СДС допълниха в решението и всички смесени дружества с преобладаващо общинско участие.

Това очевидно не важи за "София сити къмпани" и другите фирми, в които "Софийски имоти" е най-често миноритарен акционер. На същата сесия с гласовете на повечето общински съветници (в т.ч. от СДС) Тошко Добрев беше избран за председател на постоянната комисия по "Градоустройство, строителство, архитектура и жилищна политика" към СОС, която предлага промените в застроителните планове, издава разрешения и т.н.

Същата вечер част от групата на Тошко Добрев в общинския съвет и считаният за "мозък на операцията" Антоан Николов шумно са отпразнували решението и са се смели на немощта на Софиянски и СДС да измислят нещо повече от "след дъжд качулка", разказват участници в сбирката.

Основания за подобни празненства вероятно има, тъй като "София сити къмпани" е само едно от няколкото подобни смесени дружества, в които са преточвани имоти през последните месеци. Този процес кулминира в периода, в който СДС и "Баба, дядо, внуче", обединени по споразумението за управление на София, се пазариха за разпределението на районните кметове. Коалицията на Дилов, Мозер и Праматарски настоя техни представители да оглавят районите "Лозенец", "Триадица" и "Възраждане", където се намират имотите, набелязани за вкарване в смесени дружества. В крайна сметка Демократическата партия на Праматарски получи "Лозенец", където за кмет беше избран Любомил Иванов, бивш зам.-министър на транспорта във второто правителство на Костов и в първото на Сакскобургготски. Според решенията на стария СОС в този район "Софийски имоти" може да апортира в смесено дружество терени от 2258 кв.м за "широкомащабни градоустройствени мероприятия". Повече информация по въпроса за момента няма.

"Гергьовден" получи кмет за "Възраждане", където се намират терените, определени за други две смесени дружества. В едното "Софийски имоти" има право да апортира 10 терена с обща площ от 8219 кв.м на бул. "Тодор Александров", където се предвижда да бъде новото сити на столица. Във второто дружество общинската фирма влиза с терен в "Зона Б-5", около разрушения мост на ул."Опълченска", където е предвидено изграждането на атракционен и увеселителен център. За съдбата му отново няма публична информация.

За третия спорен район - "Триадица", СДС успя да запази досегашния кмет Емил Милев. Може би това беше причината за разкриването на "София сити къмпани", чиито имоти са в този район.

В район "Средец", където остана досегашният кмет Иван Сотиров, смятан за лоялен на Антоан Николов, има още едно интересно смесено дружество, учредено през май - "Парк Мария Луиза" АД. Неизвестно в кой момент по-късно в него "Софийски имоти", която държи 49% от капитала, е апортирала къпалнята "Мария Луиза". Останалите 51% се държат от дружество, собственост на "ВАИ холдинг".

Като гаранция за подкрепата им в схемите на "Софийски имоти" очевидно са участвали общински съветници от различни политически партии. Интересен е например случаят с "Търговска верига София" АД, в която през юни общинската фирма намалява дела си от 50% на 48.74%. Другият, по-голям вече акционер е РМД-то "Наш дом", контролирано от общинския съветник Стефан Василев от БСП, който е изпълнителен директор на "Търговска верига". Фирмата разполага със стотина търговски обекта в София.

В крайна сметка е много трудно да се каже какво точно е останало от "Софийски имоти", което уж трябва да бъде проверено от временната комисия за дейността на общинските дружества. И доколко новият общински съвет има воля да се бори със собствените си съветници и съдружниците им от силовите групи.

Кратка история
В "София сити къмпани" АД, учредена на 29 октомври 2003 г., с 34% участват "Софийски имоти", представлявани от Тошко Добрев, с 34% "Стара планина холдинг" АД и с 32% "Слънчев бряг холдинг" АД. В двете частни дружества се появяват лица, свързвани с бившата силова групировка СИК.
След апорта на 11-те терена, капиталът на общата компания е 18.4 млн. лева, от които "Софийски имоти" държи 6.239 млн. лева, срещу участието си в имоти, останалите вноски са парични.
"Стара планина холдинг" беше регистриран по време на масовата приватизация като "Централен фонд" и закупи няколко добри предприятия срещу боновите книжки на доверилите му се хора. В управителния съвет на фонда е Анна Събева, която е изпълнителен директор на свързаната със СИК Първа източна международна банка.
По-интересна е историята на "Слънчев бряг холдинг". Той беше основан като приватизационен фонд на функционери от Несебър и Поморие, като двете общини бяха и сред учредителите му. От масовата приватизация холдингът закупи над 14% от капитала на "Слънчев бряг" АД, което се оказа доста апетитна хапка за някои инвеститори. До миналата година фондът нямаше големи акционери, което го направи атрактивен за превземане. Опит за изкупуване на значителен пакет от него беше осъществен от брокери с финансовата помощ на Първа инвестиционна банка. След няколкоседмична битка ръководството на холдинга успя да запази позициите си, както се говори, с вливане на ресурси от страна на СИК. Като доказателство за това се приема фактът, че от миналото лято в съвета на директорите на холдинга влезе преподавателят в УНСС Валери Йосифов, който е по-известен като бивш председател на надзорния съвет на СИК. Йосифов заедно с Тошко Добрев са избрани за изпълнителни директори в новата компания "София сити къмпани" АД.
В борда на директорите на "София сити къмпани" влизат още Евгений Узунов, който беше последният първи секретар на ЦК на ДКМС, Димитър Радев, свързван със СИК и настоящият директор на "Софийски имоти" Петър Савов.


Терените на обща площ 54 000 кв.м, които "Софийски имоти" апортира в "София сити къмпани" АД, са оценени на 6.2 млн. лева и й дават 34% от акциите
1. 2000 кв.м между ул. "Забърде", терен на тенис кортове и р. Перловска
2. 3320 кв.м с отреждане за клубен център между ул. "Петко Каравелов", Перловска река, сградата на ОФ "Озеленяване" и зелена площ, представляваща част от полигон 2
3. 3700 кв.м, с отреждане за административна сграда - част от полигон 1, при граници ул. "Петко Каравелов" №1а, територия на Южен парк
4. 2610 кв.м между р. Перловска, и зелени площи от три страни
5. 2280 кв.м между ул. "Петко Каравелов", р. Перловска, пешеходна алея и зелени площи
6. 2580 кв.м между ул. "Петко Каравелов", р. Перловска, пешеходна алея и зелени площи
7. 3770 кв.м между р. Перловска, топлоцентрала НДК, пешеходна зона и зелени площи
8. 5762 кв.м с отреждане за тенис кортове, Южен парк II
9. 18680 кв.м с отреждане за плувен комплекс, при граници бул. "Арсеналски", зелени площи, Перловска река, зелени площи и паркинг
10. 500 кв.м между "Арсеналски", зелени площи, асфалтова площадка
11. 9100 кв.м между "Арсеналски", Бул. "Петко Каравелов" и ул. "Забърде"



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА