Last news in Fakti

16 Юли, 2023 09:21 2 190 6

Затегнаха условията за пребиваване на чужденци в най-близкия до България мегаполис

  • турция-
  • истанбул-
  • чужденци-
  • отдаване под наем

Собствениците, които незаконно отдават имотите си в Истанбул на чужденци, подлежат на глоби и дори лишаване от свобода

Затегнаха условията за пребиваване на чужденци в най-близкия до България мегаполис - 1
Снимка: М. Богданова ©

Издаването на първично разрешение за пребиваване (разрешение за престой) на чужденци в Истанбул, с изключение на „принудителни обстоятелства“, е спряно в цялата турска метрополия, съобщи вестник Dünya.

Според изданието, издаването на първично разрешение за пребиваване на чужди граждани е спряно, с изключение на случаите, свързани по-специално с необходимостта да се гарантира тяхната безопасност, лечение, образование и участие в дейности, свързани с международната търговия. От октомври 2022 г. 10 района на 17-милионния град с решение на турското министерство на вътрешните работи са временно затворени за чужденци за получаване на разрешение за престой. А от март 2023 г. това решение важи за всички 39 общини, пише Dünya, като отбелязва, че действията на местните власти се дължат на планове за борба с нелегалната миграция.

За незаконно отдаване под наем на жилища или настаняване в хотели собствениците на имоти подлежат на глоби, лишаване от книжки и дори свобода.

Според турските власти към 2022 г. в страната е имало 5,4 милиона чужденци, от които почти 1,3 милиона са живели в Истанбул, което представлява около 8% от населението му. От общия им брой над 500 000 са граждани на Сирия.

Новият ръководител на Министерството на вътрешните работи на Турция Али Йерликая, след като встъпи в длъжност, обеща до няколко месеца да сложи край на проблема с нелегалната миграция в страната. Истанбулската полиция провежда ежедневни акции срещу нелегалните мигранти почти в целия град, включително в туристическите зони. Над 5000 нелегални бежанци, предимно сирийци, са били задържани в Истанбул през последните две седмици, според вестник Milliyet.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуй

    3 0 Отговор
    И тука като върнат жителството, и ривере ше си ходи в Полски Тръмбеж,откъдето е дошъл и те така

    Коментиран от #5

  • 4 България

    4 0 Отговор
    И в България ще затегнат гайките.
  • 5 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Той не беше ли от долината на широките гащи

    Коментиран от #6

  • 6 Вуй

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Той е от ул.Плачковица в Лозенец, е от 12 - 15г., не повече