Last news in Fakti

3 Август, 2023 13:21 1 824 2

Съседите отчетоха бум по привлекателна за чужденци програма

  • гърция-
  • златна виза-
  • чужденци-
  • покупки-
  • имоти

Ръст на кандидатите за „Златна виза“ в Гърция

Съседите отчетоха бум по привлекателна за чужденци програма  - 1
Снимка: Shutterstock

Инвеститори в имоти от трети държави, желаещи да се възползват от програмата „Златна виза“, са направили покупки в Гърция на стойност най-малко 1,57 млрд. EUR между юни 2022 г. и юни 2023 г.

Според последните официални данни на Министерството на имиграционната политика през последните 12 месеца са подадени общо 6064 молби за нови разрешения. От тези искания 2072 разрешения за пребиваване вече са издадени, а други 3976 са в процес на разглеждане.

С минимален инвестиционен праг от 250 000 EUR, общата сума на средствата, които се вливат в страната, е 1,57 млрд. EUR. На практика обаче се смята, че тази цифра е дори по-висока, може би около 2 млрд. EUR, тъй като много хора са избрали да закупят по-скъпи имоти или повече от един обект.

През второто тримесечие на тази година са издадени общо 1052 нови разрешения за пребиваване за покупка на недвижим имот, което е със 141% повече в сравнение със същия период на миналата година. С тези темпове е напълно възможно 2023 г. да приключи с повече от 4000 издадени разрешения за пребиваване. В същото време през вторите три месеца на 2023 г. молбите за издаване на разрешение за постоянно пребиваване на инвеститор са се увеличили със 156%, достигайки 2367.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ся па

    5 2 Отговор
    И кои са тези трети държави откъдето идват богати чичковци, УСА ли, Кенеда ли, Юкей ли?
  • 2 Златко

    5 1 Отговор
    Гърците са хитри. А българите са прости. Сега вече тези апартаменти и къщи на Слънчака и останалите курорти по Българското черноморие станаха без пари. Трябва да ги подаряват щото са в обсег и отидоха по дяволите.