Last news in Fakti

11 Декември, 2003 00:00 664 0

Без АЕЦ цената на тока ще скочи в пъти

  • централата-
  • много-
  • години-
  • време-
  • трябва-
  • кметството-
  • хората-
  • партньорската-
  • които-
  • заради-
  • района-
  • сградата-
  • кмета-
  • напред-
  • първата-
  • работа-
  • енергетика-
  • ядрената-
  • чернобил-
  • проверка-
  • глава-
  • район-
  • първи-
  • работи-
  • първи път-
  • партньорската проверка-
  • ядренат

Неочаквано за мнозина бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" бе избран за кмет на столичния район "Витоша". Йордан Йорданов е видимо амбициран да се докаже на новото поприще, след като за трети път остана безработен. Думата не е съвсем точна, защото след "Козлодуй" той направи своя консултантска агенция с подходящото име "Нуклеон". Данчо, както го наричат всички, е ядрен енергетик и е имал лошия късмет да бъде шеф по безопасността на централата по време на инсценираната от тв предаването "Ку-ку" авария в централата. Има неприятен спомен от момента, когато му казали "новината". Но най-тежкият му момент бил аварията в Чернобил, която и до днес определя като заложена грешка на съветското управление, променила коренно ядрената енергетика в света.



Г-н Йорданов, как оценявате резултатите от партньорската проверка на АЕЦ и идеите на президента и председателя на парламента за нови договаряния в глава 31 от преговорите с ЕС?
- Партньорската проверка и подписаното от Паси и Ферхойген можеше да бъде верен ход. За първи път европейски представители дойдоха и видяха с очите си централата. Ако политиците и дипломатите оттук нататък постигнат само още 3-4 години удължаване живота на двата енергоблока, това за мен ще означава "не очаквайте чудеса от партньорската проверка". Ясно е, че отварянето сега на глава "Енергетика" не се желае от сегашното правителство. Но има и друг ход. Правилата на преговорите допускат разглеждането на спорни въпроси в глава 31 в последния момент. Малко съм обнадежден, че президентът и председателят на парламента мислят държавнически, дават идеи, а предложенията им получават чуваемост. Никой, бил той и управляващ, няма право с лека ръка да зачерква многогодишните усилия на българските ядрени специалисти и стотиците милиони долари, вложени за модернизиране на малките блокове. Защо изобщо бе поискана и реализирана партньорската проверка, ако предварително е решено да се пожертват III и IV енергоблокове? Ние имаме аргументи - при залпово спиране не можем да изгорим цялото гориво, неработещите реактори изискват много работа и средства. Грижата за един реактор продължава няколко столетия. Задният двор на АЕЦ става толкова по-голям, колкото по-дълго работи централата и изисква повече грижи от самата нея. Тя или трябва да си изработи парите за този двор, или някой трябва да й ги даде. Ще ни ги даде ли европейският данъкоплатец? Не. Ще ги даде българският народ.

Как?
- С повишаване на цената на електроенергията. Ако спрем III и IV реактор през 2006 г., то V и VI ще фалират. И тогава не завиждам на следващото правителство, което ще трябва да вдигне цената на тока с пъти.

Личи си, че изпитвате носталгия към АЕЦ "Козлодуй"?
- Бях изпълнителен директор във време, когато централата за първи път стана самостоятелно дружество. През първата година реализирахме огромна печалба. Изградихме и пуснахме в експлоатация обекти, които чакаха с години. Но дойде новият министър и ни изгони, без да обясни причините.

Има ли наистина енергийно лоби, което движи процесите около централата?
- Интереси има и когато реакторите работят, и когато са спрени. Противопоставянето е между централите на традиционни горива и ядрените. Докато има запаси от въглища, нефт и газ, традиционният енергиен бизнес ще бъде силен. Ядрената енергетика е млада, на 30-40 години, тя няма силни позиции, няма и единна гилдия. От друга страна, опонентите виждат, че ядрената енергетика е неизчерпаема и затова трудно ще ни пуснат на пазара. Защо не се произвеждат леки коли с електродвигатели? Защото в природата още има нефт. Как ще спреш тази индустрия, която се е развивала с години? Съществува антиядрено лоби не само у нас, а и в света, но то е лоби на интереси.

Значи определени страни в Европа воюват с нашата АЕЦ не заради безопасността, а заради лобитата в тези страни на традиционните енергопроизводители?
- Ние, ядрените енергетици, не сме добри политици. Липсва ни опит. Лобито на пощаджиите още поддържа баща ми като свой служител. Ние тепърва ще правим своята гилдия. Политическите страсти много ни разделиха. Навреди ни и чернобилската авария, страхът, който се появи след нея. Чернобил се случи заради тогавашната социалистическа система, която допусна военните реактори на Съветския съюз да се използват за производство на електроенергия. Не можеш да произвеждаш заряди за атомни бомби и едновременно с това електроенергия. Чернобил обаче няма нищо общо с нашата централа.

Кое е общото в управлението на АЕЦ и на кметството на район "Витоша"?
- Персоналът на централата беше 7500 души, в района на кметството хората са няколко пъти повече. В атомната централа има изключително строга дисциплина, там работят най-добрите български специалисти и е песен да управляваш. Стига да нямаш проблеми с ЕС. В кметството е обратното, проблемите са много, а кметската демокрация прохожда тепърва. Реших да се намеся в политиката най-напред на място, където е най-трудно да се докажеш.

С какво ще се заемете най-напред?
- С осветлението, с пътищата, с мръсотията, с водоснабдяването. Мисля, че зная как да се справя, не ми е за първи път.

Ред ли ще е ключовата дума в работата ви?
- Да, но и достъпност. Ще бъда сред хората, ще посещавам редовно фирмите, с които районът работи. Ще следя за почистването на обектите от собствениците им. Много скоро онези, които строят и чиито камиони оставят тонове кал по асфалтирани улици, ще бъдат солено глобявани. Аз нямам нужда от пари и имидж. Имам нужда да покажа, че един свободен и средно осигурен човек може успешно да управлява общината.

Ще правите ли компромиси, ако ви налагат политически назначения?
- Засега нямам такива сигнали, имам свобода на действие. На първата среща с колеги поставих двете основни мои изисквания - професионализъм и лоялност. Предупредих, че онзи, който ще работи против района и кмета, няма да има шанс.

Много власт ли има районният кмет?
- Зависи от кмета. Ако е силен и борбен, ще върви напред и нагоре. Ако е послушен и търпелив, естествено няма да има власт.

А има ли много пари в едно кметство и ще се оплаквате ли и вие, че не ви стигат средствата?
- Тарикат мъж не писка. Всеки може с пари. Въпросът е да покажеш, че успяваш и с малко средства. Има неща, които можеш да свършиш съвършено безплатно - да подобриш дисциплината, например. Ако по цял ден кметът се разхожда по софри и банкети, работа няма да се върши. Трябва да бъдеш между хората, за да те разберат. Вече съм планирал срещи с жителите на района, с училища, фирми. Ще изслушвам граждани в разширено приемно време. Най-важното е районът да бъде чист, а това не зависи само от парите.

Отсъствието ти от клетвата на районните кметове остави впечатлението, че не си знаел, че ще бъдеш избран.
- Знаех, но като човек от бизнеса имах предварително уговорени срещи в чужбина и не можах да си позволя да ги отменя. Работих до последно като бизнесмен.

Как ти изглежда новият кабинет, съпоставим ли е с този в АЕЦ?
- За разлика от АЕЦ "Козлодуй", където блести от чистота, тук "блести" от мръсотия. Първата ми задача беше да почистя. Хората трябва да видят, че щом при кмета има ред, ще го има и в техния квартал. Аз също живея в този район и познавам проблемите. В кабинета си заварих един гръмнал компютър, в кметството има само една копирна машина. Занесох една от моите. Вече започнах освежаването на сградата, почистването й. Значи може, стига да искаш. Най-страшното, което видях, бяха тоалетните и препълнените мръсни пепелници навсякъде из сградата. Това е страшно, в АЕЦ беше абсурд да го видиш. Но в най-скоро време в сградата на община Витоша ще има чистота и ред.

Семейството ти подкрепи ли те в избора на новата държавна работа?
- Моите близки не бяха съгласни с този избор. Но като гледам, че в последно време стигнахме не само дъното, но и копаем още надолу, реших да вляза в политиката и да опитам да направя нещо. Изпитвам носталгия по свободата на частния бизнес, но се захващам с недотам комфортното кметуване.

АЕЦ затворена книга ли е за теб?
- След 30 години прекарани там, мисля, че тази врата вече е затворена за мен. Нека там да дойдат младите хора. Може би те ще се справят по-добре от нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА